Μετ’ εμποδίων η συγκομιδή των μήλων

*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2024 13:31

Η χαλαζόπτωση που έπληξε προ ημερών τον νομό Λάρισας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί -τελευταία ολοένα και περισσότερο- τους παραγωγούς.

Στην περίπτωση των μηλοπαραγωγών της Αγιάς το χαλάζι έπληξε μία μικρή έκταση, ανάμεσα στη γέφυρα Βαθύρεμα και στάση Νερομύλων ως την περιοχή του Αετόλοφου, προξενώντας ζημιές σε μήλα, αχλάδια και πυρηνόκαρπα (ροδάκινα- νεκταρίνια) που ήταν έτοιμα προς συγκομιδή. Οι ταλαιπωρημένοι από τις καιρικές συνθήκες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς για μία ακόμη χρόνια κι ενώ έκαναν όλα τα έξοδα, δεν κατάφεραν να συγκομίσουν τους κόπους μιας χρονιάς. Το ποσοστό της ζημιάς, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη αυτοψία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στην παραπάνω περιοχή, πολύ υψηλό. Στη χαλαζόπληκτη περιοχή, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να συγκομίσουν τα χτυπημένα από το χαλάζι μήλα, για να απελευθερώσουν τον καρπό και τα δέντρα και να τα προωθήσουν για χυμό, σαφώς σε χαμηλότερη τιμή από ότι θα έφευγε το καθαρό προϊόν.
Γενικότερα, όσον αφορά στη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μηλοπαραγωγών «Κίσσαβος» Γιώργο Ζέικο «η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη. Η χρονιά για τα μήλα της περιοχής ήταν πρώιμη, αφού συνήθως συλλέγαμε τα μήλα μετά τις 15 Αυγούστου. Οι θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή γιατί τα δέντρα δεν κοιμήθηκαν. Αρχικά είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, ακολούθησαν και οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν την υφιστάμενη παραγωγή. Κυρίως επηρεάστηκε αρνητικά το μέγεθος του καρπού, ενώ σε αρκετές περιοχές η ποιότητα παραμένει σχετικά ικανοποιητική».
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Gala και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις κόκκινες ποικιλίες. Το θετικό είναι ότι αρχίζει να ομαλοποιείται η εξαγωγική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού προς την αγορά της Αιγύπτου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα. Μέχρι στιγμής ο Συνεταιρισμός εξήγαγε περίπου 150 τόνους, ενώ γενικά το ενδιαφέρον της αγοράς για το Αγιώτικο ποιοτικό μήλο κρίνεται ικανοποιητικό. Δυστυχώς όμως, το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό, καθιστά προβληματικό τον τελικό λογαριασμό για τον παραγωγό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass