Το ισχυρότερο μοναστικό καθίδρυμα της Ανατολικής Θεσσαλίας...

* Παρουσιάστηκε η πορεία της ανασκαφής Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών στη Μαρμαρίνη από τον δρ. Γιάννη Τσιουρή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας * Τη Μονή επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2024 13:36

Η πορεία των εργασιών της ανασκαφής της Μονής του Aγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο χωριό της Μαρμαρίνης. Την παρουσίαση στους συγχωριανούς και τους φίλους που βρέθηκαν στην πλατεία έκανε ο δρ Γιάννης Τσιουρής, ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ανασκαφή, που έχει ξεκινήσει από το 2023, έφερε στο φως την εξαιρετικά σημαντική βυζαντινή Μονή του Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών, της οποίας η ακριβής θέση ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη. Η μονή, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 12ο αιώνα, αποτέλεσε το σημαντικότερο και πλέον ισχυρό μοναστικό καθίδρυμα της Ανατολικής Θεσσαλίας κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, ενώ φαίνεται ότι τον 14ο αιώνα καταστράφηκε κατά την κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς.

Η ανασκαφή διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τομέα Αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Αγιάς Γιώργος Παναγιώτου, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγιάς Θανάσης Παπαποστόλου, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας δρ Σταυρούλα Σδρόλια, ο επικεφαλής του Τμήματος Προϊστορικών της Εφορείας Λάρισας δρ Γιώργος Τουφεξής, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ευαγγελία Νάστου και ο σύμβουλος Γεώργιος Έξαρχος.ΣΤΗ ΜΟΝΗ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Επίσκεψη στην ανασκαφή της Μονής του Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών, κοντά στη σημερινή Μαρμαρίνη Αγιάς, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή της ανασκαφής, δρ. Ιωάννη Τσιουρή.
Ο κ. Ιγνάτιος συνοδευόταν από τη διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, κα Μαρία Νάνου, ιστορικό Βυζαντινής Τέχνης-θεολόγο, και συνεργάτες της Ακαδημίας. Στην υποδοχή παρευρέθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της Κοινότητας κα Ευαγγελία Νάστου και τοπικοί συνεργάτες της αρχαιολογικής ομάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass