Η «καρδιά» του κάστανου «χτυπάει» στην Αγιά

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ EUROCASTANEA *ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 13:25

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Ξεκίνησε χθες Πέμπτη στον Δήμο Αγιάς το 14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days. Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την καστανοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea, με τη συμμετοχή έξι χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και φυσικά της Ελλάδας.

Σε αυτό παίρνουν μέρος οργανισμοί, ιδρύματα, φορείς, παραγωγοί, γεωπόνοι, συνεταιρισμοί και εταιρείες που έχουν σχέση με την παραγωγή, την έρευνα, τη μεταποίηση, την προώθηση και τη διανομή του κάστανου. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει την πορεία της παραγωγής διεθνώς, να αναδείξει καίρια θέματα που απασχολούν τον τομέα και μέσω του διαλόγου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή κάστανου σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εργασίες του συνεδρίου ανεπίσημα ξεκίνησαν προχθές Τετάρτη και επίσημα χθες με ένα πλούσιο ολοήμερο πρόγραμμα εισηγήσεων στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, ενώ σήμερα Σάββατο θα συνεχιστούν στη Μελιβοία και εκεί θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.
Τη διοργάνωση φέρνει εις πέρας το Δίκτυο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας «Αθανάτη», ο οποίος είναι ο ελληνικός εκπρόσωπος στο Eurocastanea και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου, ο Δήμος Αγιάς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Τσέτσιλας και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ενώ μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
Η κ. Λιακούλη υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής νέων πολιτικών μετά τις αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου στήριξης των καστανοπαραγωγών λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε, με τον διττό του ρόλο ως περιφερειάρχης και ως καθηγητής Πανεπιστημίου, στη συνειδητή εμμονή της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει τάχιστα η πιστοποίηση ως ΠΓΕ ή ΠΟΠ πολλών βασικών προϊόντων της Θεσσαλίας και στην ανάγκη συνέχισης της έρευνας προς την αξιοποίηση των υποπροϊόντων καρπών, όπως το κάστανο.
Στις συνέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε εκτός από τον καρπό που παράγεται να προσχωρήσει και η μεταποίηση του κάστανου, αλλά και η αξιοποίηση και των υποπροϊόντων του, αναφέρθηκε, επίσης, ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Τσέτσιλας παρουσίασε τα προϊόντα για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει βοηθήσει ώστε να συνταχθούν φάκελοι πιστοποίησης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κάστανο Μελιβοίας, Αμπελακίων και Πηλίου, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι σε ενάμιση χρόνο το κάστανο της περιοχής θα είναι χαρακτηρισμένο ως ΠΟΠ.
ΜΠΥΡΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
«Οι καλλιέργειες σαν αυτή του κάστανου στηρίζουν ολοκληρωτικά μικρές ορεινές περιοχές και κρατάνε ζωντανά τα χωριά» δήλωσε σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.
Έκανε λόγο για την ανάγκη να αναπτυχθεί η μεταποίηση, τομέας στον οποίο η περιοχή του Δήμου Αγιάς έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια με την επιστημονική βοήθεια του καθηγητή Στέφανου Διαμαντή, όπως είπε, και υπογράμμισε τα εξής: «Έχουμε παράγει την πρώτη μπύρα κάστανου στη χώρα και η προσπάθειά μας επικεντρώνεται τώρα τόσο στην παραγωγή γλυκών και αλμυρών κρεμών από κάστανο, σε συνεργασία με το εργαστήριο και την ομάδα του κ. Κουρέτα, όσο και στην παραγωγή μπισκότου από κάστανο, σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία».
Τέλος, ο δήμαρχος Αγιάς αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας «Αθανάτη», ώστε να συσταθεί σε επίπεδο χώρας διεπαγγελματική ένωση κάστανου, τα οφέλη της οποίας θα είναι πολύ μεγάλα για τα συμφέροντα των Ελλήνων καστανοκαλλιεργητών, των συλλόγων και των συνεταιρισμών.
Εισαγωγική ομιλία για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea έγινε από τον Bertrand Guerin, πρόεδρο του Δ.Σ. του Eurocastanea.
Στις εργασίες της χθεσινής ημέρας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δήμου Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγιάς Θεόδωρος Ριζούλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς.
Το πρόγραμμα των εργασιών συνεχίζεται σήμερα και αύριο στη Μελιβοία ως εξής:
Σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μελιβοίας
Θεματική Ενότητα:
«Η επιρροή της καλλιέργειας κάστανου στις τοπικές κοινωνίες»
9.00-9.30: Εγγραφή νέων συμμετεχόντων/-ουσών.
9.30-10.30: Μεταποίηση του κάστανου στην Ευρώπη. Παραδοσιακά και νέα προϊόντα.
10.30-10.50: Η υλοποίηση του Μουσείου και του Θεματικού Πάρκου Κάστανου στη Μελιβοία-ΠΟΠ Κάστανο Μελιβοίας, A. Γκουντάρας-δήμαρχος Δήμου Αγιάς.
10.50-11.10: Επιτυχής αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ομιλητής: Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης, γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
11.10-11.30: Λύσεις Φυσικής Βάσης για το νερό και το έδαφος στην υποστήριξη της βιωσιμότητας της καστανοκαλλιέργειας, το Ευρωπαϊκό Έργο «SPONGEWORKS-Co-creating and Upscaling Sponge Landscapes by Working with Natural Water Retention and Sustainable Management».
HORIZON-MISS-2023-CLIMA-OCEAN-SOIL-01-01
Δρ. Ανδρέας Παναγόπουλος, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
11.30-11.50: Διάλειμμα-καφές.
12.00-12.15: Τοπικά προϊόντα Δήμου Αγιάς-Από την παραγωγή στο ράφι.
Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
12:15-12:45: Η επίδραση της καλλιέργειας της καστανιάς στις τοπικές κοινωνίες-Παρουσίαση καλών πρακτικών από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κάστανου Eurocastanea.
JUDIA Chestnut-The soul «mater» of this Wonderful Kingdom.
Ομιλητές: Andre Pereira and Jorge Espirito Santo.
«Η εξέλιξη της παραγωγής κάστανου στον Δήμο Sabugal-Πορτογαλία».
Ομιλητές: Silvia Nabais and Alberto Barata.
12.45-13:00: Παρουσίαση της μπύρας κάστανου «LOCHES».
Ζυθοποιία Πηνειού & Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας «Η Αθανάτη».
13.00-14.30: Γεύμα.
14.30-19.30: Τεχνικές επισκέψεις σε καστανεώνες στον Κίσσαβο (Καλλιεργητικές Μέθοδοι / Πρακτικές άρδευσης).
Μελιβοία-Καρίτσα-Κόκκινο Νερό-Βελίκα
Συνοδεύουν γεωτεχνικοί από: Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΙΕΥΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
20.30: Επίσημο δείπνο.
Αύριο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Μελιβοία
9.00: Τεχνικές επισκέψεις σε καστανεώνες, υποδομές και εξοπλισμό που αφορούν στην καλλιέργεια κάστανου στην περιοχή της Μελιβοίας.
Συνοδεύουν γεωτεχνικοί από Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΙΕΥΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
13.30: Γεύμα αποχαιρετισμού στην πλατεία Μελιβοίας-Τέλος της εκδήλωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass