ΔΕΝ "ΖΕΣΤΑΝΕ" ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

"Παγωμένο" παραμένει το κλίμα στην αγορά

* Ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια οι εμποροϋπάλληλοι *Δύσκολος μήνας για τους εμπόρους ο Ιανουάριος

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2017 15:00

Σε απόλυτη αρμονία με το παγερό κλίμα των τελευταίων ημερών κύλησε χθες η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας.

Η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, που σύμφωνα με τον νόμο δίνει τη δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας της αγοράς, δεν "ζέστανε" τον εμπορικό κόσμο, καθώς η κίνηση, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ήταν περιορισμένη και υποτονική…

Αν και η κίνηση στην αγορά σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων ήταν ζωηρή, ωστόσο δεν αποτυπώνει μια αισιόδοξη και δυναμική τάση για τη συνέχεια της εκπτωτικής περιόδου. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε χθες ήταν πως λιγότεροι έμποροι σε σχέση με άλλες Κυριακές άνοιξαν τα καταστήματά τους. Το ότι η πόλη δεν "καθάρισε" ακόμη από την επέλαση του χιονιά, συνέβαλε καθοριστικά στη χαλαρότητα με την οποία κύλησε η εργάσιμη Κυριακή, που για μεν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας το ωράριο λειτουργίας ήταν 11 π.μ. – 4 μ.μ. για δε τα μέλη του ΣΕΛΠΕ (μεγάλα καταστήματα, πολυεθνικά και εγχώριες αλυσίδες) 11 π.μ. – 8 μ.μ.

Πάντως για μια ακόμη φορά η λειτουργία της Κυριακής συνοδεύτηκε από την 24ωρη πανελλαδική απεργία των εμποροϋπαλλήλων, που κήρυξε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια.

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της επέκρινε την κυβέρνηση "επειδή κρυφά και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις των εμπόρων, χωρίς κανένας συλλογικός φορέας του εμπορίου να της το έχει ζητήσει, αλλά προφανώς σε ευθεία και υπόγεια συνεννόηση με τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές, ψήφισε την αύξηση των Κυριακών που μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από 8 σε 10". Η Κυβέρνηση, όπως συνεχίζει η ΟΙΥΕ, ρίχνει την ευθύνη στους αντιπεριφερειάρχες και ενώ την ίδια ώρα που δηλώνει ότι υποστηρίζει τους εργαζόμενους, τους κοροϊδεύει, αυξάνοντας προκλητικά τις εργάσιμες Κυριακές".

ΟΚΤΩ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Πάντως το Υπ. Οικονομίας στις βολές της ΟΙΥΕ απάντησε πως το καθεστώς για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές παραμένει αμετάβλητο και τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω 8 Κυριακές:

* Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

* Τις 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

* Την Κυριακή των Βαΐων, την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και τις 2 Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη, μόνο για τα καταστήματα που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν

συνολική επιφάνεια εμβαδού 250 τ.μ. ή να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων. Σημειώνεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν αυτή τη διακριτική ευχέρεια από το 2013.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Σε κάθε περίπτωση ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας έχει μπροστά του έναν δύσκολο μήνα γεμάτο από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που τους γεμίζει αγωνία και ανησυχία…

" Δυστυχώς η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, που παραδοσιακά είναι η καλύτερη της περιόδου, ήταν τραγική και μπροστά μας έχουμε τα χειρότερα. Καταβολή ΦΠΑ 4ου τριμήνου 2016, η δόση ΕΝΦΙΑ, η καταβολή 6ου διμήνου ΟΑΕΕ, οι εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, οι δόσεις ρυθμίσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, είναι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν με τον τζίρο του μήνα", σχολιάζει στην "ΕτΔ" ο πρόεδρος του ΕΣΛ Γιώργος Τσιαπλές, επισημαίνοντας πως ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας ευελπιστεί πως ο Υπ. Οικονομίας θα δώσει την 10ήμερη παράταση για την αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων.

Να θυμίσουμε πως η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στην ηγεσία του υπ. Οικονομίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως "τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, δημιούργησαν οξύτατα προβλήματα με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να περιοριστεί στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι το κύμα κακοκαιρίας συνέπεσε με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων είχε δυσμενέστατα αποτελέσματα, καθώς η όποια προσδοκία για ανάκαμψη ακυρώθηκε. Όμως παρά τις καλές προθέσεις τους να είμαστε ενήμεροι στις υποχρεώσεις μας, κάτι τέτοιο θα καταστεί λογικά αδύνατο καθώς χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος, λόγω των καιρικών συνθηκών, και μάλιστα η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, που είναι και η αποδοτικότερη"...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass