ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2024 14:21

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Κώστας Τσιάρας:
Ενδεχομένως στο επόμενο Υπουργικό
η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα θα έλθει – εφ’ όσον έχει ολοκληρωθεί- στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μηνός, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο Action.

Επισήμανε ότι, για πρώτη φορά, επιχειρείται ανάλογη ρύθμιση η οποία αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Με τη ρύθμιση, εξήγησε, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να ρυθμίσουν οριστικά τα δάνειά τους. «Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως στο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος του μήνα, θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου. Θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να απαλλάξουμε απ’ αυτό το βραχνά περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Δεν είναι μικροί αριθμοί. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, υπενθύμισε ότι το 2016 είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, κατά τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιστρέψει στους αγρότες ΕΦΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί ως επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα ενδεικτικό ποσό που αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει εξορθολογισμός. Διαβεβαίωσε δε, τους αγρότες ότι ο τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ ο οποίος στην πράξη μηδενίζεται, θα είναι δίκαιος.
Σε ό,τι αφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που δίνει προοπτική στον πρωτογενή τομέα, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ το 2019 οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων ήταν 2,2 δις ευρώ, το 2023 είχε ανέβει στα 3,2 δις ευρώ. Για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως είπε, θα δοθούν 300 εκατ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. του προγράμματος θα καλυφθούν κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.
Δεν θα χαθουν τα χρηματα των ΟΕΦ,
προκαταβολες έως 15 Οκτωβριου
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα: «Μετά την απαράδεκτη απώλεια πόρων από την ΚΑΠ 2023-2027 για το 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο και τους πόρους για το 2024».
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση. Υφίστανται προς αξιολόγηση 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. ευρώ . Εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. ευρώ ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος, είπε ο υπουργός. Ακόμη ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κώστας Τσιάρας, διευκρίνισε ότι για τα επόμενα έτη οι προκαταβολές, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του 2023, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι, με βάση τις ανάγκες αναθεώρησης του ΣΣ ΚΑΠ, και τους νέους όρους που είχαν τεθεί για την υποβολή των αιτημάτων από τους ΟΕΦ, ακόμα και ως προς την χρονική περίοδο που καλύπτεται (ημερολογιακό και όχι ελαιοκομικό έτος), κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στις αλλαγές που ζητούσε και η ΕΘΕΑΣ, έστω και αν υπήρχαν επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2023, καθώς η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα είχε επιπτώσεις στο σύνολο των επομένων ετών.

 

Συμβουλές της ΔΟΒ για μια καλή εκκοκκιστική χρονιά στο βαμβάκι

H Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), με κύριο στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος και με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει τα ακόλουθα:
Στα μέλη βαμβακοπαραγωγούς: 1. Τη συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας. 2. Τη συγκομιδή της καλλιέργειας με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι καθαρό. 3. Την παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος, προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού, αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας. 4. Τη συνδρομή των βαμβακοπαραγωγών στην ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού, με τη σωστή συγκομιδή, παραδίδοντας βαμβάκι με χαμηλή υγρασία και δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.
Και στα μέλη εκκοκκιστές: 1. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να παραλαμβάνουν το προϊόν, να διαχωρίζουν τις ποιότητες και να ανταμείβουν με δίκαιες τιμές τους παραγωγούς ανάλογα με την προσπάθειά τους για παράδοση ποιοτικού προϊόντος, με χαμηλή υγρασία και λίγες ξένες ύλες. 2. Την τήρηση του αρχείου των συμβάσεων, σηματοδότηση των δεμάτων με την κωδικοποίηση που προβλέπεται και την αποστολή των στοιχείων εισαγωγής, παραγωγής και αποθεμάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αξιοποίησή τους στην εμπορία του προϊόντος. 3. Την αποστολή δεμάτων στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. 4. Τη συνεργασία με τους παραγωγούς – πελάτες για την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την πιστοποίηση του προϊόντος.
Στόχος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που να εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος για να επιβραβεύεται αναλόγως ο παραγωγός, αλλά και για τη βελτίωση της θέσης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής.

 

ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Σε ΑΚΤΩΡ και Αβαξ ο εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης μέσω ΣΔΙΤtoeb_tavropou.jpg

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ» που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, με παράλληλη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπεβλήθη, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από την Ένωση Προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε.
Είναι το πρώτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ, που δημοπρατείται, και αφορά στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προϋπολογισμού 105.400.000 (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 34.200.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
toeb_tavropou2.jpg«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνέπεια και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, αλλάζει την εικόνα της χώρας. Με το έργο του Ταυρωπού δημιουργούμε αρδευτικές υποδομές για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Στην πράξη με το έργο θα εξυπηρετείται έκταση 115.000 στρεμμάτων αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, που επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης νερού σε μια περίοδο που οι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν. Μέσα από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας και δίνουμε προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον, με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρας.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου: Το Έργο του Δικτύου Άρδευσης Ταυρωπού, αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του υπογειοποιημένου κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass