Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία

*ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ *ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ *ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2024 13:06

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που διαμόρφωσε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την oλλανδική εταιρεία HVA, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στον καθαρισμό αναχωμάτων, ρεμάτων και στη διευθέτηση ποταμών.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία -αν και μη αρμόδια- για να επιλυθεί το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιστοποιημένη εταιρεία θα αναλάβει την απομάκρυνσή τους.
Αυτά ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννας-Μαρίας Παπαδημητρίου, και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Απόστολου Καναβού, Γιάννη Αναστασίου και Φώτη Λαμπρινίδη.
Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στην έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, τόνισε ότι «από σήμερα πιάνουν δουλειά οι εργολάβοι για την αποκατάσταση των αναχωμάτων και τις διευθετήσεις των ποταμών». Απαντώντας σε αναφορές περί καθυστέρησης στην έναρξη των έργων, ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε τα εξής: «Το αντιπλημμυρικό σχέδιο των Ολλανδών υποβλήθηκε στις 15 Μαρτίου, της Περιφέρειας στις 20 Μαρτίου και το τελικό εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Μεγάλο Σάββατο. Ακολούθησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης, οι οποίες απαιτούσαν χρόνο. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι ανάδοχοι πιάνουν δουλειά, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σε ένα απέραντο εργοτάξιο».
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των νεκρών ψαριών, ανακοινώνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει μέχρι την Παρασκευή στο κλείσιμο του θυροφράγματος στη λίμνη Κάρλα απ’ όπου τα ψάρια περνούν στον Παγασητικό και πεθαίνουν λόγω της αλλαγής αλατότητας του νερού, καθώς τώρα το επιτρέπουν οι συνθήκες.
«Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας, το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης. Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα, ώστε να μη δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Διευκρινίζω ότι έπρεπε να καλυφθούν και οι αρδευτικές ανάγκες, μιας και τα ποτίσματα των παραγωγών ήταν σε εξέλιξη. Καταδικάζω και τη δολιοφθορά που επιχείρησαν άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο θυρόφραγμα» σημείωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε τα ακόλουθα:
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε συνεργασία μαζί του σήμερα θα επιχειρήσουμε να δρομολογήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από πιστοποιημένη εταιρεία».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε ότι «σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ποταμών και τον καθαρισμό αναχωμάτων. Ενημερώθηκα ταυτόχρονα και για τις παρεμβάσεις-ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για το θυρόφραγμα της Κάρλας και το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι καλή».

 

Παράταση έως 6 Σεπτεμβρίου στις πληγείσες επιχειρήσεις
ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣANTIPLHMMYRIKA2.jpg
«Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των σχημάτων στήριξης των επιχειρήσεων τόσο με άμεσες όσο και με έμμεσες επιπτώσεις από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου».
Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος από τη Λάρισα, τονίζοντας ότι έως τις 6 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η υποβολή των αιτήσεων από επιχειρήσεις που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κ. Τριαντόπουλο, «πλέον είμαστε στη δεύτερη φάση υποβολής των αιτήσεων. Είχε ανοίξει κατά τους προηγούμενους μήνες η πρώτη φάση, ενώ η δεύτερη φάση που έληγε στις 23 Αυγούστου, πήρε παράταση έως τις 6 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση να μπορέσουν να υποβάλουν το αίτημά τους και να αποδεχθούν την επιχορήγηση μέσα από την πλατφόρμα myBusinessSupport με έναν αρχικό προϋπολογισμό των 17 εκατ. ευρώ. Θα προχωρήσει και η διαδικασία καταβολών, χωρίς να περιμένουμε να λήξει η χρονική περίοδος υποβολής των αιτήσεων. Στόχος μας είναι να καταβάλουμε τις ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν οριστικοποιήσει τις δηλώσεις. Είναι σημαντικό να μπουν οι επιχειρήσεις στην πλατφόρμα και στη δεύτερη φάση του σχήματος, ώστε να αποδεχθούν το ποσό της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για να ξεκινήσουν και οι προκαταβολές», κατέληξε.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που δικαιούται να υποβάλουν αίτηση είναι αυτές που είχαν υποβάλει αίτηση την πρώτη φάση και αφορά πέντε σχήματα: Τις επιχειρήσεις του Παλαμά και της Φαρκαδόνας, τις περιοχές με τουριστική δραστηριότητα, τις μεταφορές και τα καταλύματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass