Αδικος ο φόρος σε αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητας

*ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΣΜΥ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2024 14:31

Την αποκατάσταση φορολογικής αδικίας σε αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητας με την άμεση παύση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές τους ζητά ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους «οι αξιωματικοί πολεμικής διαθεσιμότητας είναι παθόντες εν υπηρεσία, αρκετοί έχουν χάσει την αρτιμέλειά τους, και σύμφωνα με γνωμάτευση της ΑΣΥΕ θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013, όπως ισχύει, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι συντάξεις που καταβάλλονται σε ανάπηρους πολέμου και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά, οι οποίοι υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.875/1979, οι αξιωματικοί Πολεμικής Διαθεσιμότητας δικαιούνται ισοβίως τις αποδοχές των εν ενεργεία ομοιόβαθμών τους. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2023 οι αποδοχές αυτών των αξιωματικών φορολογούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει φοροαπαλλαγή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος. Η περίπτωση των μελών μας δεν εμπίπτει στο άρθρο 14 παρ. 2ε του Ν.4172/2013, το οποίο αφορά γενικά στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, διότι η κατάστασή τους θεωρείται ειδική, ως αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 361/1984 απόφαση του ΣτΕ, οι αποδοχές τους θεωρούνται σύνταξη και όχι μισθός, δεδομένου ότι δε θα τους απονεμηθεί ποτέ σύνταξη αναπηρίας, καθώς είναι παθόντες εν υπηρεσία και θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου βάσει γνωμάτευσης της ΑΣΥΕ. Παράλληλα, παρατηρείται ότι δεν εφαρμόζεται η υπ’ αριθμ. Α.1034 Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β’ 1098/11-03-2022), όπου γίνεται ειδική αναφορά στους ανάπηρους πολέμου. Στα μέλη μας έχουν παρακρατηθεί σημαντικά ποσά φόρου από τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε:
* Την άμεση παύση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές των αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013.
* Την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τον Φεβρουάριο του 2023 έως σήμερα.
* Την έκδοση επίσημης βεβαίωσης από τις αρμόδιες αρχές ότι οι αποδοχές των συγκεκριμένων αξιωματικών δε φορολογούνται, προκειμένου να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ και να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου.
Σας επισημαίνουμε ότι πρόκειται για αξιωματικούς που πρόσφεραν τα μέγιστα στην πατρίδα και έχασαν την αρτιμέλειά τους εν υπηρεσία. Τώρα, βρίσκονται να αδικούνται από φορολογικές επιβαρύνσεις που δε συνάδουν με την ιδιαίτερη φύση της κατάστασής τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass