ΠΟΠ βαμβάκι και γιαούρτι Θεσσαλίας

*ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ Π.Γ.Ε. ΡΕΒΙΘΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ- «ΒΟΣΚΟΤΥΡΙ ΛΙΒΑΔΙΟΥ»

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2024 13:16

Φάκελοι για δύο νέα προϊόντα ΠΟΠ αναμένεται να καταθέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας κι αφορούν το βαμβάκι Θεσσαλίας και το παραδοσιακό γιαούρτι Θεσσαλίας. Η κατάθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2025. Αυτό ανακοίνωσε προ ημερών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Σχετικά με το βαμβάκι, ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα συμπεριλαμβάνει κι όλα τα προϊόντα που θα δημιουργούνται από αυτό. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Μετά τα 13 ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόντα που καταθέσαμε ή καταθέτουμε τις επόμενες εβδομάδες, έχουμε δύο ακόμα προϊόντα που ετοιμάζουμε και το οφείλουμε στους Θεσσαλούς. Το ΠΟΠ θεσσαλικό βαμβάκι, για το οποίο θα συνεργαστούμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το οποίο σήμα θα συνοδεύει και όλα τα προϊόντα που θα γίνονται από αυτό και το θεσσαλικό παραδοσιακό γιαούρτι. Και για τα δύο η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου πολύ σύντομα. Ίσως πριν τη ΔΕΘ. Η κατάθεση θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2025».
Υπενθυμίζεται ότι οι φάκελοι των προϊόντων, που εγκρίθηκαν για την πιστοποίηση, αφορούν: το μήλο Αγιάς / Milo Agias ΠΓΕ, τα ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ, τα κάστανα Πηλίου / Chestnuts of Pelion ΠΟΠ, τα κάστανα Μελιβοίας / Kastano Melivias ΠΟΠ, τα κάστανα Αμπελακίων / Kastano Ampelakion ΠΟΠ, το κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ, το αμύγδαλο Τεμπών / Amygdalo Tempon ΠΓΕ, το σκόρδο Πλατυκάμπου / Entopio Skordo Platykampou ΠΟΠ, το ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού / Aktinidio Delta Pineiou ΠΓΕ, το αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου / Achladi Kristalli Tyrnavou ΠΟΠ, το Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ, αλλά και τα οινικά προϊόντα, Τύρναβος / Tyrnavos ΠΓΕ, Πρόποδες Αγράφων / Agrafa Foothills ΠΟΠ. Η υποστηρικτική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τους δικαιούχους των φακέλων, αλλά και προς τους συνεργαζόμενους αγροτικούς συμβούλους στόχο έχει την υποστήριξη και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, ως προς το περιεχόμενο και τη σύνταξη των φακέλων, προς τους δικαιούχους ή και προς τους εντεταλμένους αγροτικούς συμβούλους.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος παρουσίασε την υποστηρικτική δομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στόχος της πρωτοβουλίας για την υποβοήθηση πιστοποίησης των προϊόντων είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής. «Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι μια περιοχή που η αγροτική γη έχει τη δυνατότητα να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για την περιοχή, καθώς μπορούν προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, να προσφέρουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η σχετική προβλεπόμενη διαδικασία της διαβούλευσης από τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλείται κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει σε ανοιχτή διαβούλευση για την υποβολή φακέλου κατοχύρωσης ΠΓΕ Ρεβιθιών Αμοργός Φαρσάλων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28/08/2024 και ώρα 12:00 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» στο μικρό Ευύδριο Φαρσάλων, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Προώθησης τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλίας» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου – Δολίχης «Ο Βοσκός» προσκαλεί παραγωγούς και θεσμικούς εκπροσώπους φορέων του Δήμου Ελασσόνας σε συγκέντρωση διαβούλευσης, παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την Παρασκευή 29.08.2024 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο στο Λιβάδι Ελασσόνας. Σκοπός της διεργασίας είναι η τελική διαβούλευση για την υποβολή φακέλου κατοχύρωσης Π.Γ.Ε. «Βοσκοτύρι Λιβαδίου», τον οποίο πρόκειται να υποβάλει ο Συνεταιρισμός «Ο Βοσκός» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass