«Ναι» της Αποκεντρωμένης σε 7 ανεμογεννήτριες στο Πήλιο

*Θα έχουν ύψος 80 και διάμετρο πτερωτής 114 μέτρα *Διαμαρτυρίες κατοίκων και του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2024 13:11

«Ναι» είπε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πήλιο. Η Αποκεντρωμένη ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» στη θέση «Βερβέλι», ανοίγοντας τον δρόμο στην εγκατάσταση στο παρθένο από ανεμογεννήτριες δάσος του Πηλίου αιολικού σταθμού. Η θέση «Βερβέλι» εντοπίζεται μόνο λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αργαλαστή, (στις Τοπικές Κοινότητες Αργαλαστής, Ξινόβρυσης και Συκής), ενώ ο σταθμός ανύψωσης τάσης, αυτός δηλαδή που θα διοχετεύει το ρεύμα στο δίκτυο, χωροθετείται στον δρόμο Βόλος-Λαύκος.

Στην περιοχή θα εγκατασταθούν επτά ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW έκαστη, με διάμετρο πτερωτής 114 μέτρα και ύψος πυλώνα 80 μέτρα, ενώ στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών προβλέπεται η διαμόρφωση πλατειών. Συνολικά δε, η έκταση που θα καταλάβουν ανεμογεννήτριες και σταθμός ανύψωσης είναι γύρω στα 60 στρέμματα!
Η πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες θα γίνεται από υφιστάμενους δρόμους, αλλά θα γίνουν και νέοι δρόμοι μήκους περίπου ενάμισι χιλιομέτρου. Το δάσος του Πηλίου με τη διάνοιξη νέων δρόμων κατακερματίζεται έτι περαιτέρω.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων η περιοχή που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δηλαδή, «δεν ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας», αλλά σύμφωνα με το «Αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΠΧΣΑΑ)» …η περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου-στην οποία υπάγεται διοικητικά το υπό μελέτη έργο- χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ)»!
Το όρος Πήλιο δε, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κατατάσσεται στη ζώνη Τοπίου 1 ως «Τοπίο Εθνικής Αξίας» και χαρακτηρίζεται ως «περιοχή Εθνικής Αξίας»! Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται ότι «Η θέση “Βερβέλι” χωροθετείται σε εκτός σχεδίου πόλης, εκτός ορίων οικισμού περιοχή αλλά και εκτός περιοχής NATURA 2000 της κτηματικής περιφέρειας των Δ.Ε. Αργαλαστής & Δ.Ε. Αφετών του Δήμου Νοτίου Πηλίου της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα (54) & (70) σχετικά του Δήμου Βόλου, όλη η περιοχή των προαναφερόμενων Δ.Ε. αποτελεί τμήμα του όρους «Πήλιο», χαρακτηρισμένου ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Φ.Ε.Κ. 652/Β/1976), κατατάσσεται στη ζώνη Τοπίου 1 ως «Τοπίο Εθνικής Αξίας» και χαρακτηρίζεται ως «περιοχή Εθνικής Αξίας» σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/69722/1108 (ΦΕΚ 269/Α.Α.Π./15-11-2018) «Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού».
Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο 5 της Μ.Π.Ε., που συνοδεύει την παρούσα Απόφαση, “Σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του ΕΠΧΣΑΑ, ο Δ. Νοτίου Πηλίου, δεν ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας ” (ΕΠΧΣΑΑ Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (Απόφ. 49828/ΦΕΚ 2464Β/03-12-2008), αλλά σύμφωνα με το “Αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΠΧΣΑΑ) το οποίο εγκρίθηκε αρχικά με την ΥΑ. 25292/2003 (ΦΕΚ 1469/Β’/9-10-2003) και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε με την ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/69722/1108 (ΦΕΚ 269/2018), η περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου-στην οποία υπάγεται διοικητικά το υπό μελέτη έργο- χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). ”
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός δήλωσε για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης της εγκριτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης ότι «Ως Δημοτική Αρχή ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κατά των ανεμογεννητριών στο Πήλιο και το προστατεύουμε με κάθε δυνατό νόμιμο μέσο. Σημειώνεται μάλιστα πως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου προγραμματίζει για το θέμα ανοιχτή συνάντηση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπικών Συλλόγων και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο «Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο» στις Μηλιές.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου σε σχετικό έγγραφό του ανέφερε ότι «οι θέσεις τοποθέτησης των ανεμογεννητριών είναι στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδος και Αργαλαστής και ιδιοκτησιακά ανήκουν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ο οποίος είναι νομέας, κύριος και κάτοχος ολόκληρης της εδαφικής περιοχής και όπως επισημαίνεται ουδέποτε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου παραχώρησε ή συμφώνησε να παραχωρήσει οποιοδήποτε τμήμα της ιδιοκτησίας του στην εν λόγω εταιρία, αλλά και εν γένει σε οποιονδήποτε, προκειμένου να λάβει χώρα η οποιαδήποτε επένδυση».
Επιπλέον, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με το αρ. πρωτ. 3850 12/3/2020 έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Δασαρχείο Βόλου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων έχει ζητήσει να προβούν σε όλες τις διορθωτικές διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λαμβάνεται υπόψη η πλήρης αντίθεση του Δήμου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του για λόγους που αφορούν την προστασία του φυσικού, παραδοσιακού, τουριστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους σχεδιάζει δράσεις για το θέμα των ανεμογεννητριών το επόμενο διάστημα.Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass