ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΑ

«Βρείτε τη δύναμη να συγκρουστείτε με τον σκοταδισμό»

* Εμφανώς συγκινημένη η Λαρισαία βουλευτής από την πρόσφατη απώλεια του συζύγου της επισήμανε στη Βουλή: «Δεν μπορεί εμείς εδώ να έχουμε μεσαίωνα. Και οι Βούλγαροι δεν είναι θρήσκοι;» *Νομοθετική πρωτοβουλία για ιδιωτικά αποτεφρωτήρια, ανακοίνωσε ο Π. Σκουρλέτης

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2017 14:15
Συγκινημένη από την προσωπική της εμπειρία, μετά τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, η Άννα Βαγενά χθες στη Βουλή όπου ανέπτυξε την ερώτησή της για τα αποτεφρωτήρια Συγκινημένη από την προσωπική της εμπειρία, μετά τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, η Άννα Βαγενά χθες στη Βουλή όπου ανέπτυξε την ερώτησή της για τα αποτεφρωτήρια

Νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορούν να ιδρυθούν αποτεφρωτήρια και από ιδιώτες καθώς ουδείς δήμος αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κας Άννας Βαγενά, η οποία εμφανίστηκε εμφανώς συγκινημένη από την πρόσφατη απώλεια του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη, τη σορό του οποίου μετέφερε στη Βουλγαρία για αποτέφρωση.

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι, κάποιοι ιδιώτες και να συγκρουστούν μ’ αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί εμείς εδώ να έχουμε μεσαίωνα», ξέσπασε η κα Άννα Βαγενά και συνέχισε: «Και οι Βούλγαροι δεν είναι θρήσκοι; Μάλιστα, σαν λαός έχουν και βαθύ θρησκευτικό αίσθημα, κάτι που ξέρουμε πολύ καλά. Δεν μπορεί εμείς να υφιστάμεθα εδώ αυτόν τον σκοταδισμό, αυτόν τον μεσαίωνα και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό με το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Εγώ όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα που πέρασα, αλλά ακόμα και τώρα προσεύχομαι κάθε μέρα και κάνω τον σταυρό μου στην Παναγία. Αν αυτό λέει κάτι για κάποιους!», είπε με νόημα και πρόσθεσε συγκινημένη:

«Όταν ήμασταν στο γραφείο στη Σόφια και περιμέναμε, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο με τον οποίο ένα νέο παιδί, ένας Βούλγαρος, που στεκόταν δίπλα, αγκάλιασε και πήρε μαζί του την τεφροδόχο με την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου. Είναι μεγάλη παρηγοριά», ανέφερε η κα Βαγενά.

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Η Λαρισαία βουλευτής επισήμανε αναπτύσσοντας την ερώτησή της ότι «στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί, λόγω της έντονης αντίδρασης εκκλησιαστικών αρχών και ομάδων πίεσης των τοπικών κοινωνιών.

Συνεπεία όλων αυτών, η μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, με τον πλησιέστερο διαθέσιμο χώρο να εντοπίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή μετάβασης στο εξωτερικό οδηγεί σε μείζονα οικονομική -περίπου 3.000 ευρώ-, συναισθηματική και ψυχική επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι οικείοι του θανόντος να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, ιδία εν όψει του γεγονότος ότι καλούνται να διαχειριστούν μία από τις πιο πλέον δύσκολες στιγμές της ζωής τους εντός των ορίων αλλοδαπής έννομης τάξης και επικοινωνίας σε γλώσσα και χωρικό πλαίσιο που δεν κατανοούν, με ιδιώτες αποτεφρωτές, οι οποίοι και ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα», σημείωσε.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΑ

«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο και τη δυνατότητα στους δήμους, εάν το επιθυμούν -και νομίζω ότι έχουν αυτή την υποχρέωση, δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι σε αυτούς που τους αναγνωρίζουμε το ατομικό δικαίωμα της επιλογής στον τρόπο της τελετής κηδείας τους-, να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Το ερώτημα είναι τι εμποδίζει αυτή τη στιγμή τους δήμους; Ποιοι στέκονται ενάντια σ’ αυτό το ατομικό δικαίωμα», διερωτήθη από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σκοταδιστικές δυνάμεις εντός της ελληνικής κοινωνίας», υποστήριξε ο κ. Π. Σκουρλέτης κι έκρινε αναγκαίο «ένα μέτωπο όλων των προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα, ώστε να δημιουργήσουν εκείνους τους κατάλληλους όρους πίεσης για να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα».

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι θα δοθεί με νομοθετική πρωτοβουλία η δυνατότητα και σε ιδιώτες να ιδρύουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών και τόνισε απευθυνόμενος στην κα Βαγενά: «ως σημερινός υπουργός Εσωτερικών θέλω να σας πω και προσωπικά ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας. Νομίζω ότι αποτελεί υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης και όχι μόνο, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ευρύτατο μέτωπο μέσα στην ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί και να γίνει πράξη αυτό το ατομικό δικαίωμα επιλογής όσον αφορά στον τύπο της κηδείας».

«Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σ’ αυτήν τη φάση της ζωής σας», είπε απευθυνόμενος στην κα Βαγενά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σπύρος Λυκούδης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass