Οργή γονέων για μετακινήσεις μαθητών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ * ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ * «ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» TONIZEI Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ * ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Π.Ε. ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2024 15:45

Της Νατάσας Πολυγένη
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μετακινήσει μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα σχολεία της γειτονιάς τους, σε άλλα σχολεία, δίχως τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, προκειμένου να μη δημιουργηθούν διπλά τμήματα, την ώρα που και εκπαιδευτικό προσωπικό υπάρχει, αλλά και χώροι να τα στεγάσουν.

Γονείς αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι για το γεγονός ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απόφαση που πάρθηκε δίχως τη συγκατάθεσή τους, αφού σε άλλο σχολείο τα έγραψαν και σε άλλο σχολείο θα πάνε και μάλιστα η μετακίνηση των παιδιών θα γίνεται και με λεωφορεία, επικοινώνησαν με την «Ε», ενώ για το ίδιο θέμα εξέδωσε προ λίγων ημερών σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας».
Μητέρα μαθητή (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος θα πρέπει να επαναφοιτήσει στην Α’ Δημοτικού και μέχρι τώρα είναι εγγεγραμμένος στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη, ενημερώθηκε ότι το παιδί της από τη νέα χρονιά θα μεταφέρεται στο 15ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στο ΑΤΑ. Αγανακτισμένη καταγγέλλει στην εφημερίδα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση, αμφισβητεί τη νομιμότητά της και δηλώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να επικοινωνήσει με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία της είπε «το παιδί σας ήδη φοιτά στο νέο σχολείο και δεν το έχετε καταλάβει».
«Ο τρόπος της ήταν απαράδεκτος, αυταρχικός και απαξιωτικός. Με ποιο δικαίωμα το κάνει; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το παιδί μου; Έχουμε περάσει πολλά και τώρα και αυτό; Δεν μιλάμε για ένα σχολείο δίπλα, αλλά στο ΑΤΑ. Γνωρίζω και άλλες περιπτώσεις που έχει συμβεί αυτό. Επίσης το παιδί γνωστής μου χρειάζεται να επαναλάβει την τάξη και το στέλνουν σε άλλο σχολείο. Απλά για να μην χρειαστεί να κάνουν δύο τμήματα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ένα τμήμα υπερπληθές. Είμαστε αβοήθητοι. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι εμείς ήμασταν εκείνοι που έπρεπε, αν επιθυμούσαμε το παιδί μας να φοιτήσει σε άλλο σχολείο, να κάνουμε αίτηση και τώρα το παίρνουν με το έτσι θέλω από το σχολείο της γειτονιάς του» καταγγέλλει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» από το ίδιο σχολείο μετακινούνται συνολικά 8 παιδιά και κάποια μάλιστα θα πάνε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Γεώργιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειά τους, απλά με μια απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που όμως όπως αναφέρουν γονείς, δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά.
Για το θέμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας είχε τοποθετηθεί με μια σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για αυθαίρετες εντολές της Διοίκησης της Εκπαίδευσης που δημιουργούν πρόβλημα όχι μονάχα στις οικογένειες, αλλά και στους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, που ενώ δεν έχουν γραπτώς την απόφαση, καλούνται να την υλοποιήσουν και την ίδια ώρα είναι αντιμέτωποι με την οργή των γονέων.
Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ξεπέρασαν κάθε όριο οι προφορικές αφόρητες πιέσεις της Διοίκησης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας-ακόμα και υπαλλήλων της υπηρεσίας- προς τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων για αυθαίρετες μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο. Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης ζητά από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, να προχωρήσουν σε μετακινήσεις μαθητών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, γεγονός παράνομο και πρωτοφανές στα εκπαιδευτικά χρονικά.
Οι αυθαίρετες εντολές της Διοίκησης της Εκπαίδευσης Λάρισας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους γονείς των μαθητών, ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
Παράλληλα μεγαλώνει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Η συρρίκνωση των σχολείων αποτελεί ευθεία βολή στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Επίσης δημιουργούνται τεχνητά πλεονάσματα - υπεραριθμίες εκπαιδευτικών που εξουθενώνονται μετακινούμενοι από σχολείο σε σχολείο, στοχοποιούνται και συκοφαντούνται ως «περίσσευμα».
Ειδικότερα με τη βίαιη μετακίνηση απειλείται η πρόσβαση στην εκπαίδευση της ευάλωτης ομάδας των Ρομά μαθητών μας, αυξάνοντας τη σχολική διαρροή.
Επιτέλους καλούμε τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης Λάρισας να σταματήσει να λειτουργεί με καθαρά λογιστικά κριτήρια και όχι παιδαγωγικά.
Την καλούμε να σταματήσει να ασκεί προφορικές πιέσεις προς τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων για αυθαίρετες μετακινήσεις μαθητών, ενώ παράλληλα καλούμε τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να μην υλοποιήσουν παράνομες προφορικές εντολές.
Ο Σύλλογός μας είναι στο πλευρό των συναδέλφων Διευθυντών και θα παρέχει συνδικαλιστή και νομική κάλυψη. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε παιδιού να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του. Δε θα δεχτούμε τη συρρίκνωση των σχολείων».
Στο μεταξύ θα πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι το 33ο Δημοτικό Σχολείο δεν είναι το μοναδικό στο οποίο συμβαίνουν μετακινήσεις μαθητών, αλλά και στο 11ο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Τυρνάβου, όπου μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση αντέδρασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, έχοντας τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής και ζητούν από τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας κ. Αικ. Καραγιώργου να επανεξετάσει την απόφασή της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass