Αγροτικά... εφόδια

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2024 14:51

Τσιάρας: Να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα

πρωταγωνιστή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με ΕΘΕΑΣ

Στον κοινό στόχο να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες, ώστε να γίνει ο πρωτογενής τομέας πρωταγωνιστής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχαν.

Στη σύσκεψη ετέθησαν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, όπως η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με δίκαιο και διαφανή τρόπο, το ζήτημα των συνεταιριστικών δανείων, το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ιδιαίτερα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Συνεταιρισμών και η παροχή περαιτέρω κινήτρων για προσέλκυση νέων αγροτών, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων και του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης, το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής και το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και της προσαρμογής του στις νέες συνθήκες.
Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ο ΕΛΓΑ να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα του και σημείωσε ότι πρέπει να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό πρότυπο που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αύριο και θα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο με δίκαιες αποζημιώσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση στη Θεσσαλία για τα έργα αποκατάστασης και ανάταξης της αγροτικής παραγωγής για την πρόοδο του σχεδίου για ενιαία διαχείριση των υδάτων μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και για τα έργα που προγραμματίζονται, τα οποία πρέπει να έχουν έναν διπλό ρόλο, καθώς πρέπει να λειτουργούν και ως αρδευτικά και ως αντιπλημμυρικά. Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής και η ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας έχει προτεραιοποιηθεί και στην Ε.Ε. και κάλεσε και πάλι την ΕΘΕΑΣ να εργαστούν από κοινού σε ένα πλέγμα συνεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.
Στην αντιπροσωπεία της ΕΘΕΑΣ συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Χρήστος Τσιτσιρίγγος (Τύρναβος) και Θανάσης Καραΐσκος (Φάρσαλα).

 

Χαμόγελα για πρώιμες, αγωνία για όψιμες ντομάτες

Οι εκτιμήσεις από άποψη στρεμματικών τόσο αποδόσεων όσο και ποιοτικών προδιαγραφών

Από τις πρώιμες ποικιλίες ξεκινάει η φετινή συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας, κυρίως από τις θερμότερες περιοχές. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν δείχνει να είναι καλή και αυτό γιατί τα φυτά μικρού βιολογικού κύκλου αναπτύχθηκαν σε ευνοϊκότερες συνθήκες, σε σύγκριση με τις οψιμότερες ποικιλίες και μεγάλου βιολογικού κύκλου. Οι ντομάτες που πρόκειται να συλλεχθούν τις επόμενες ημέρες δείχνουν να κινούνται σε καλά επίπεδα, τόσο από άποψη στρεμματικών αποδόσεων όσο και ποιοτικών προδιαγραφών. Το μεγάλο, όμως, στοίχημα για τη φετινή περίοδο θα παιχτεί το κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου, όταν θα υπάρξει συγκέντρωση της παραγωγής, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Από την ορθή διαχείριση των εργοστασίων θα καθοριστεί και το τελικό αποτέλεσμα για τους ντοματοπαραγωγούς. Προβληματισμένος με την εξέλιξη της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του δείχνει να είναι ο Γιώργος Δρόσος, ντοματοπαραγωγός από τα Φάρσαλα. Όπως υποστηρίζει, στην «ΥΧ» «οι βροχές του Απριλίου άλλαξαν τον προγραμματισμό της φύτευσης και έτσι «υπάρχει κίνδυνος η παραγωγή να έρθει συγκεντρωμένη μετά τις 10 Αυγούστου και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στα εργοστάσια μεταποίησης από την υπερπαραγωγή». O ίδιος επισημαίνει, πάντως, ότι οι καλλιέργειες δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, τόσο σε θέματα ασθενειών όσο και εντόμων. «Δεν είχαμε μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές, όπως άλλες χρονιές. Λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, η παρουσία εντόμων στην καλλιέργειά μας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα», καταλήγει.
Στα περσινά επίπεδα, μεταξύ των 35-38 λεπτών το κιλό, προσανατολίζονται οι βιομηχανίες να απορροφήσουν τη φετινή παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων, η συγκομιδή των οποίων είναι σε εξέλιξη σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη, Φλώρινα και Τύρναβο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, «στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές, σημείο αναφοράς φαίνεται ότι είναι οι περσινές τιμές, δηλαδή τα 35 έως 38 λεπτά το κιλό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου τα εργοστάσια μεταποίησης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς να παραλαμβάνουν πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων για την παρασκευή κομπόστας, χυμών, φρουτοσαλάτας κ.λπ., ενώ δε λείπουν τα προβλήματα, όπως είπε, τόσο στους παραγωγούς όσο και στις βιομηχανίες, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο προκαλούν από τη μια πλευρά σοκ στα δέντρα, όπως τονίζουν οι ιθύνοντες, από την άλλη, όμως, βοηθούν στον περιορισμό των ασθενειών, όπως είναι η μονήλια.

 

Προειδοποίηση ΟΠΕΚΕΠΕ για οφειλές του 2021

Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί που έχουν εκκρεμότητες

 Στη διαδικασία σχετικά με αχρεώστητα ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά και οφειλές από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2021 προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι έχουν αναρτηθεί οι έγγραφες προσκλήσεις – ειδοποιήσεις διαπίστωσης στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία.
«Η κοινοποίηση της πρώτης ειδοποίησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών», επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν έγγραφες παρατηρήσεις έως τις 18 Ιουλίου 2024 στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap, στην οθόνη «Αχρεώστητα» στο μενού «Αχρεώστητα Οικονομικού Έτους 2024», με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων», με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους. Ανάκτηση: «Σε περίπτωση μη καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και μη υποβολής έγγραφων παρατηρήσεων, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή σε περίπτωση που οι έγγραφες παρατηρήσεις κριθούν αβάσιμες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει τη διαδικασία ανάκτησης κατά περίπτωση, βάσει του ν. 2520/1997, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», υπογραμμίζει ο Οργανισμός. Σε περίπτωση άλλης αναγνωρισμένης και εκκαθαρισμένης απαίτησης του δικαιούχου σε βάρος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), πραγματοποιείται συμψηφισμός μέχρι είσπραξης του συνολικά οφειλόμενου ποσού, λαμβάνοντας υπόψη τη συναίνεση, για τον σκοπό αυτόν, όπως αποτυπώνεται στο σημείο Ζ1 «Δηλώσεις και ανάληψη υποχρεώσεων» των κατ’ έτος υποβαλλόμενων Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. «Βάσει του άρθρου 63 παρ. 3 του Καν. (Ε.Ε.) 1306/2013, δε συνεχίζεται η διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών αν το ποσό που πρέπει να ανακτηθεί από τον δικαιούχο, στο πλαίσιο συγκεκριμένης πληρωμής για ένα καθεστώς ενίσχυσης, χωρίς τους τόκους, δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, εκτός των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις και κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης», αναφέρεται.

 

Καλλιεργητικές συμβουλές για βοτρύτη στα αμπέλια

 Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές, όπως σήψη στα ώριμα

Mε τις μέρες να πλησιάζουν για την έναρξη του βλαστικού σταδίου του γυαλίσματος του αμπελιού στις πρώιμες περιοχές, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους αγρότες για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί ο βοτρύτης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές, όπως σήψη των ώριμων σταφυλιών. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως σε σημεία όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος, όπως σε υγρές και δροσερές περιοχές και όταν υπάρχουν ράγες τραυματισμένες από διάφορα αίτια, όπως ωίδιο κ.ά.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται η εφαρμογή μίας σειράς καλλιεργητικών και άλλων μέτρων, όπως η σωστή διαχείριση της κόμης των δέντρων για τη μείωση της υγρασίας και την αποτελεσματική κάλυψη των βοτρύων με ψεκαστικό υγρό, αποφυγή υπερβολικής άρδευσης, αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από το ωίδιο στα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης και ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες. Σε υγρές και δροσερές περιοχές με ιστορικό προσβολών από βοτρύτη συνιστάται η διενέργεια μίας επέμβασης με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης και μίας δεύτερης, 3-4 εβδομάδες πριν από τον τρύγο. Οι ψεκασμοί στο στάδιο αυτό συνιστάται να γίνονται με χαλκούχα σκευάσματα, διότι προκαλείται σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών και, συνεπώς, αύξηση της αντοχής τους στον βοτρύτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass