ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Στόχος μας η Μεγάλη Παράταξη

Και δεν υπάρχει τέτοια με ποσοστά 13% και 15%, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ *Τι λέει για τον πρωθυπουργό, τον ΣΥΡΙΖΑ, συνυποψηφίους του, την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας κ.ά. *Στις 8 απόψε μιλά στο «Κλίμαξ»

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2024 10:06
Ο πρωθυπουργός έχει μπει  σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς  και προφανώς χρειάζεται σωσίβια,  εκτιμά ο Μιχ. Κατρίνης Ο πρωθυπουργός έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς και προφανώς χρειάζεται σωσίβια, εκτιμά ο Μιχ. Κατρίνης

«Ή θα εκφράσουμε τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία ή θα φυτοζωούμε μεταξύ του 13% και του 15%. Η μεγάλη αυτή παράταξη θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα. Πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση, στους πολίτες που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και στα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή θα τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.» Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Ηλείας Μιχ. Κατρίνης- ο ποίος στις 8 απόψε το βράδυ θα συναντηθεί με υποστηρικτές του στο «Κλίμαξ» στη Λάρισα. Παράλληλα, ασκώντας ‘εντονη κριτική στην κυβέρνηση τονίζει ότι «...είναι ορατό σε όλους ότι ο κ. Μητσοτακης έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς και προφανώς χρειάζεται σωσίβια και τεχνικές βοήθειες. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να μετράει και να επιβραβεύεται η συνέπεια και όχι ο καιροσκοπισμός. Γιατί ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά δεν πάνε μαζί με τον Μητσοτάκη, είναι έννοιες ασύμβατες. Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:
• Κύριε Κατρίνη, κάθε υποψήφιος έχει και ένα δικό του προσωπικό στίγμα. Η δική σας υποψηφιότητα τι νέο φέρνει, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;
- Το δικό μου μήνυμα είναι ότι δε συμβιβάζομαι με ένα ΠΑΣΟΚ που θα φυτοζωεί σε ποσοστά της τάξης του 13% ή του 15%. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση και μοναδική φιλοδοξία να αποτελέσει το μικρό κυβερνητικό εταίρο του κ. Μητσοτάκη. Και ακόμα πιο ισχυρό είναι το μήνυμά μου για μια μεγάλη παράταξη, για ένα κόμμα εξουσίας που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κυβερνήσει. Γιατί κόμματα εξουσίας με ποσοστά στο 13% και στο 15% δεν υπάρχουν. Αυτήν τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ συγκρούονται τρεις αντιλήψεις: Είναι η αντίληψη που λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα, μια δεύτερη αντίληψη που υποκρύπτει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει πρωθυπουργός και η δική μου αντίληψη, η αντίληψη μιας μεγάλης παράταξης που θα δημιουργηθεί με ανοιχτές πρωτοβουλίες μέσα στην κοινωνία και θα έχει προοδευτικό και πραγματικό κεντροαριστερό πρόσημο.
• Απευθύνατε προειδοποίηση στη Νέα Δημοκρατία να μην επιχειρήσει να εμπλακεί στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και το αίτημα της κ. Διαμαντοπούλου να υπάρξουν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Γιατί δεν απευθύνατε ανάλογη σύσταση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Αφορά πολλούς αυτή η προειδοποίηση, όχι μόνο κάποια κόμματα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή, βρίσκεται σε φάση αποδρομής και ρευστοποίησης, δεν μπορεί να κινητοποιήσει κανέναν, δεν μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα γραφής για το τι είναι ικανή να κάνει. Υπενθυμίζω ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και διεκόπη την επομένη των εκλογών. Προφανώς υπήρχε ενδιαφέρον για τη διαδικασία από τη ΝΔ και ποιος ξέρει ποιους άλλους παρακολουθούσαν.
Σήμερα σε συνθήκες κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αυτοδύναμη, εύλογο είναι κάποιοι στο Μαξίμου να αναζητούν κυβερνητικό εταίρο, να θέλουν μια βολική ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ που θα διευκολύνει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού και της ΝΔ στην κυβέρνηση. Θα αποτύχουν όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται.
• Θεωρείτε ότι δε θα υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές; Σε αυτήν την περίπτωση δε φοβάστε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατηγορηθεί ότι θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη;
- Άλλοι ήταν αυτοί που εύχονταν σε αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη όταν εμείς δίναμε τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ό,τι και να εύχονται, δε θα πραγματοποιηθεί. Από εκεί και πέρα όσοι επικαλούνται το επιχείρημα περί ακυβερνησίας ή περί δήθεν υπευθυνότητας, υποκρύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, θέλουν να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ όμηρο και βολικό, μικρό κυβερνητικό εταίρο του κ. Μητσοτάκη. Στην ανάγκη για κάποιους να παραμείνει ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχθεί τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την καρτελοποίηση και τα ολιγοπώλια στην οικονομία, τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, μια Ελλάδα χωρίς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αντίληψη ότι οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για τους λίγους και τους ισχυρούς; Γιατί αυτό σημαίνει μια συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη.
• Οφείλουμε να πούμε ότι είστε ο μόνος που μιλάει για μεγάλη παράταξη. Αυτό σημαίνει κατάργηση του ΠΑΣΟΚ;
- Κόμματα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δε σβήνουν από τη συλλογική πολιτική και ιστορική συνείδηση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετάβαση σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας. Και δε μιλάω για τεχνητές συγκολλήσεις, δε δημιουργούνται έτσι οι μεγάλες παρατάξεις. Όσοι συναρτούν αυτήν την πρωτοβουλία με την προσωπική τους επιβίωση ή την εντάσσουν σε τακτικισμούς, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δε θέλουν να συνομιλήσουν με τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, την κοινωνική αντιπολίτευση που τους έχει ξεπεράσει. Γιατί αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση κατάφερε ένα καίριο χτύπημα στον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές. Κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ή θα εκφράσουμε αυτήν τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία ή θα φυτοζωούμε μεταξύ του 13% και του 15%. Η μεγάλη αυτή παράταξη θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες.
Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα. Πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση, στους πολίτες που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και στα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν. Να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή θα τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχουν δυνάμεις που θα την αγκαλιάσουν και πολίτες που θα προσπεράσουν τις ηγεσίες άλλων κομμάτων που θα επιμείνουν στην άρνηση για να διατηρήσουν την κομματική τους εξουσία.
• Πολλοί λένε ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να αλλάξει ατζέντα, να γίνει πιο σύγχρονη. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;
- Αυτά τα λένε όσοι θέλουν να μεταλλάξουν το ΠΑΣΟΚ στη λογική του περίπου, του λίγο από όλα, σαν την κόκα κόλα που πηγαίνει με όλα. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει με ποιους είναι. Στα καθημερινά προβλήματα για παράδειγμα, όπως η ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είναι με τους κερδοσκόπους, τους λίγους, με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι με τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, και εκεί ο κ. Μητσοτάκης έδειξε με ποιους είναι: Με τα ρυπαρά δίκτυα, με τη συγκάλυψη της ανομίας και την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου. Τι σημαίνει ότι πρέπει να «βάλουμε νερό στο κρασί μας» όπως μας λένε; Να τα αποδεχθούμε όλα αυτά; Ή μήπως να υιοθετήσουμε θέσεις για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Αυτή η ατζέντα δεν είναι ατζέντα ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
• Τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί, που είπατε; Σε ποιους απευθύνεται αυτό;
- Κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα την αποτυχία του κ. Μητσοτάκη, τα ζητήματα που βαρύνουν τη διακυβέρνησή του.
Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν πριν δύο χρόνια, δεν έγιναν τώρα. Τα λέγαμε, αλλά τότε κάποιοι έκαναν ότι δεν έβλεπαν, είχαν πιει το αμίλητο νερό.
Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου ήταν κανόνας. Τα έλεγα εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν προέκυψαν τώρα.
Η αποτυχία του επιτελικού κράτους που σχεδόν ταυτίστηκε σε κάποιες πρακτικές με επιτελικό παρακράτος ήταν εδώ. Όλα αυτά ήταν ορατά σε όσους ήθελαν να τα δουν. Όσοι φλέρταραν με τον κ. Μητσοτάκη και ό,τι αυτός εκπροσωπούσε ήταν φυσικό να μην τα βλέπουν. Τώρα, όμως, είναι ορατό σε όλους ότι ο κ. Μητσοτακης έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς και προφανώς χρειάζεται σωσίβια και τεχνικές βοήθειες. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να μετράει και να επιβραβεύεται η συνέπεια και όχι ο καιροσκοπισμός. Γιατί ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά δεν πάνε μαζί με τον Μητσοτάκη, είναι έννοιες ασύμβατες.
• Η κυβέρνηση με τη συνδρομή ολλανδικής εταιρείας παρουσίασε ένα master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Ποια είναι η δική σας άποψη;
- Ο κ. Μητσοτάκης αναθέτοντας το συγκεκριμένο έργο στην ολλανδική εταιρεία επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Τα ίδια έκανε και στην Ηλεία, τέσσερα χρόνια μετά αγνοείται η υλοποίηση του εκεί σχεδίου ανασυγκρότησης. Αν σταθούμε σε αυτό που παρουσίασε η ολλανδική εταιρεία, θα δούμε ότι για τα πρώτα τρία χρόνια από την ενεργοποίηση του σχεδίου προβλέπονται μόνο μελέτες και όχι έργα. Και αν στο μεσοδιάστημα έχουμε πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, της πιο εύφορης ελληνικής γης πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και τη διατροφική επάρκεια της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass