ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ευκαιρία να καθορίσουμε την πορεία της Ευρώπης

*Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2024 10:01

Η ώρα των Ευρωεκλογών έφτασε… Την Κυριακή 9 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να προσέλθουν στην κάλπη και να αναδείξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και ευρωβουλευτές που θα κληθούν να υπηρετήσουν την επόμενη πενταετία αποτελεσματικά κοινωνικές και εθνικές πολιτικές. Η αποχή είναι βέβαιο ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει επιλογή, καθώς στις επικείμενες εκλογές το διακύβευμα είναι κομβικής σημασίας…

Οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν την πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια. Όμως για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη θέση της Ελλάδας και τα όσα έχει επιτύχει με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό όραμα μιλά στην «Ε» η Λαρισαία Αννα Ευσταθίου, υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Ελλάδας, Βρυξελλών και Στρασβούργου και γνωρίζει όσοι λίγοι τους λόγους που η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται δυνατά στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποστολή της τα τελευταία χρόνια να προσφέρει στους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης όλα εκείνα τα εφόδια και τις γνώσεις προκειμένου να μεταφέρουν στους πολίτες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέντευξη Νατάσα Πολυγένη

* Κυρία Ευσταθίου, μετράμε αντίστροφα για τις Ευρωεκλογές. Ως υπεύθυνη Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, θεωρείτε ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικοινωνήσει σωστά το μήνυμα;
- Στη δική μας θεσμική εκστρατεία, τα μέσα ενημέρωσης έχουν σταθεί σίγουρα πολύτιμοι συνοδοιπόροι - όχι μόνο για να διαδοθεί το μήνυμα, αλλά και για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση. Γιατί τα μέσα ενημέρωσης είναι επώνυμα. Τα δε τοπικά και περιφερειακά μέσα στην Ελλάδα, όπως η ιστορική εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, συνεχίζουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Για τον λόγο αυτό συνεχώς στηρίζουμε και εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας μαζί τους, σε μια περίοδο που καλούνται να διαχειριστούν πολλαπλά μηνύματα.
* Είναι πολλοί εκείνοι που νιώθουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Οι προκλήσεις-κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν καταπονήσει τη συνοχή της και την πορεία της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό και ως άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα εκ των έσω τι πιστεύετε ότι έχει πάει στραβά;
- Σας προκαλώ να αναλογιστούμε πώς θα είχαν πιθανόν εξελιχθεί τα πράγματα αν δεν ήμασταν κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας πάρουμε το παράδειγμα της πανδημίας. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκείνη την περίοδο, ήταν καθοριστικές για την επιβίωσή μας - στην κυριολεξία. Επιπλέον, παρά τις κρίσεις, το κοινοβουλευτικό έργο δεν σταμάτησε ούτε στιγμή με αποφάσεις που βελτιώνουν και θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Πάνω από 430 νομοθετήματα πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στην πενταετία.
Τα μηνύματα δε που παίρνουμε μέσα από τα Ευρωβαρόμετρα (μετρήσεις κοινής γνώμης) είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες αναγνωρίζουν ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή τους και 7 στους 10 δηλώνουν ότι συνολικά η χώρα μας έχει ωφεληθεί από το να είναι μέλος της ΕΕ. Παράλληλα βέβαια οι πολίτες απαιτούν περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτή την πορεία είναι και θα είναι κομβικός.
* Στο ερώτημα γιατί οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη στις 9 Ιουνίου τι απαντάτε; Ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;
- Στις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου οι πολίτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αποφασίσουν για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Με την ψήφο τους μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διασφαλίσουν ότι η φωνή τους θα ακουστεί. Το 70 - 80% των αποφάσεων που καταλήγουν στις χώρες μας είναι αποτέλεσμα διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δε βέβαιο ότι οι 720 θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κάποιες και κάποιους θα καταληφθούν. Αν θέλουμε να έχουμε λόγο στο ποιες και ποιοι θα είναι - για να μπορούμε να τους ζητήσουμε και τον λόγο - αυτή είναι η ευκαιρία μας!
* Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει στις χώρες που εξαρχής θεώρησε την ένταξή της ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και επιθυμούσε να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Θεωρείτε ότι έχει επιτύχει τον στόχο της;
- Η σφραγίδα της ΕΕ είναι παντού γύρω μας. Η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ ώστε να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών σε όλους τους τομείς. Όσο για το αν η χώρα μας είναι «παρούσα», ας μη ξεχνάμε ότι οι συννομοθέτες της ΕΕ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: δύο όργανα δηλαδή η σύνθεση των οποίων εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές των πολιτών στις αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη - δηλαδή και στη χώρα μας.
* Οι προκλήσεις του αύριο και οι ανάγκες του σήμερα για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, το ενεργειακό ζήτημα, την αμυντική βιομηχανία είναι πολλές. Θα μπορέσει η ΕΕ που δείχνει συγκρατημένη στο θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού να ανταποκριθεί; Η Ελλάδα πού βρίσκεται σε όλο αυτό;
- Οι πολίτες ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα. Το ΕΚ θα δώσει μάχες τα επόμενα 5 χρόνια για να εξασφαλιστούν οι πόροι ώστε να μπορεί η Ένωση να ανταποκριθεί. Η ΕΕ έχει κληθεί τα τελευταία χρόνια να διαχειριστεί κρίσεις σε πολλαπλά μέτωπα και έχει αποδείξει πως είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Μια Ένωση που δημιουργήθηκε μεταπολεμικά για να φέρει στην ήπειρό μας την Ειρήνη, πέτυχε πολύ περισσότερα. Για το μέλλον, η ΕΕ έχει επιλέξει μια στρατηγική που προσβλέπει σε μια ανάπτυξη Πράσινη, Ψηφιακή και Δίκαια. Ο συνδυασμός των τριών δεν είναι εύκολος ή αυτονόητος, αλλά πάνω σε αυτές τις συντεταγμένες θα κινηθούμε. Όσο για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το εγχείρημα και η επανατοποθέτηση της ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει, είναι ένα θέμα για το οποίο τα κράτη μέλη, μέσω των νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καλούνται να τοποθετηθούν.
* Θα ήταν άδικο ενόψει ευρωεκλογών να μην αναφερθούμε και στα οφέλη που αποκόμισε και αποκομίζει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. (στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές κ.α.)
- Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Στην περιοχή της Θεσσαλίας π.χ., έχουν χρηματοδοτηθεί και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται τόσο τεράστια έργα υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο και η προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού όσο και προγράμματα που στοχεύουν στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παντού γύρω μας, αποδεικνύοντας αυτό που είπε ο Γιούργκεν Κλοπ, πρώην προπονητής της Λίβερπουλ: «Η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι τέλεια, αλλά είναι η καλύτερη ιδέα που είχαμε ως τώρα». Στις 9 Ιουνίου είναι η στιγμή όλων μας να διαμορφώσουμε μια ΕΕ που θα ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις προσδοκίες μας.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Γεννημένη στη Λάρισα, η Άννα Ευσταθίου ακολούθησε μια επαγγελματική διαδρομή σε διαφορετικές χώρες και πεδία. Μετά την αποφοίτησή της από το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και τις σπουδές της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Στη συνέχεια, έλαβε Μάστερ και Διδακτορικό στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, στον τομέα της επικοινωνίας και της ενσωμάτωσης των εργαζομένων. Από το 2013 βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου, μετά τη θητεία της ως Υπεύθυνη Τύπου και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, από το 2020 είναι Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Βιώνει δε την πολυπολιτισμικότητα και ... στο σπίτι, με Ιρλανδό σύζυγο και δύο τρίγλωσσα παιδιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass