«Πώς ακριβώς προστατεύετε τον πληθυσμό κ. Γιαμαρέλλου;»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΩΝ. ΚΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 18:30

«Σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη που δώσατε, πώς ακριβώς προστατεύετε τον πληθυσμό; Πώς προάγετε την επιστημονική γνώση;» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κάππας σε ανοιχτή επιστολή του προς την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου.

Με αφορμή την τοποθέτηση της κ. Γιαμαρέλλου σχετικά με την Κοινωνία πιστών και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού ο κ. Κάππας στην επιστολή του (δημοσιεύθηκε στο «Artinews») προς την κ. Γιαμαρέλλου, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη κα συνάδελφε,

Ως ακαδημαϊκός, γνωρίζετε τη μάχη που δίνουμε όλοι μας, διδάσκοντας τους φοιτητές μας και ενημερώνοντας τους πολίτες ότι:

1)"Επιστημονική Ενημέρωση" δεν είναι η γνώμη του καθενός μπροστά σε μία κάμερα (για να αποφευχθεί η ρήση "το 'πε η τηλεόραση") και

2) Επιστημονική Ενημέρωση του πληθυσμού είναι η προσεκτική εκλαΐκευση επιστημονικής γνώσης από ειδικούς επιστήμονες, η οποία γνώση:

α) έχει αποδειχθεί από κατάλληλα πειράματα,

β) πειράματα τα οποία έχουν επαναληφθεί από άλλη επιστημονική ομάδα, στις ίδιες συνθήκες και έχουν καταλήξει στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα, ποιοτικά και ποσοτικά,

γ) τα ανωτέρω έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (μεγάλου Impact Factor - IF και κατηγορίας Q1 ή Q2 και όχι Q3 ή Q4).

Αγαπητή πανεπιστημιακή συνάδελφε,

δηλώσατε στην τηλεόραση ότι «Θα κοινωνήσω με πίστη ότι δεν θα κολλήσω κορονοϊό».

Από ποιους αντλήσατε αυτήν τη βεβαιότητα;

α) Πού πειραματίστηκαν οι πρωτοπόροι αυτοί συνάδελφοι (σε ποια εκκλησία, ποιανής χώρας, με τι δείγματα και με ποιον επιστημονικό εξοπλισμό);

β) Ποια άλλη ερευνητική ομάδα, επανέλαβε τα πειράματα των πρωτοπόρων, επιβεβαιώνοντάς τα;

γ) Σε ποιο επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους δημοσιεύτηκε αυτή η νέα γνώση όπου και την αλιεύσατε;

Εν τέλει, σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη που δώσατε,

α) πώς ακριβώς προστατεύετε τον πληθυσμό;

β) πώς προάγετε την επιστημονική γνώση;

γ) εάν ένας φοιτητής σας διαφωνήσει με τη θέση σας και δηλώσει ότι "η Θεία Κοινωνία είναι εξ ίσου επικίνδυνη με οποιαδήποτε άλλη επαφή μολυσμένων ατόμων από τον ιό με υγιή άτομα του πληθυσμού" θα τον μηδενίσετε και θα του στερήσετε το δικαίωμα να γίνει γιατρός;

Με Τιμή

Κώστας Κάππας,

Καθηγητής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Στο πιθανό επιχείρημά σας ότι "ομιλώ ως πιστή και όχι ως καθηγήτρια" θα ήθελα να σας πω (πέρα από το γεγονός ότι σας κάλεσαν στην TV ως καθηγήτρια) ότι ο επιστήμονας δεν είναι Ιανός με δύο πρόσωπα.

Είναι σαν να διδάσκετε στο αμφιθέατρο τους φοιτητές σας για την επικινδυνότητα του ιού σε τόπους συνωστισμού (και ιδιαίτερα στις εκκλησίες λόγω μετάληψης) και μετά, βγαίνοντας από την αίθουσα, να γυρνάτε στα παιδιά και να λέτε συνωμοτικά: "μην πιστεύετε αυτά που σας είπα στην διάλεξη. Τα είπα για το μεροκάματο! Ανοίξτε τα κανάλια να μάθετε την αλήθεια..."» καταλήγει η επιστολή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass