Καλή πρακτική η στήριξη νοσηλευτών από καρκινοπαθείς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2019 22:02

Τη στήριξη των νοσηλευτών των ογκολογικών κλινικών που παρουσιάζουν το σύνδρομο «επαγγελματικής εξουθένωσης», γνωστό και ως «burnout» μέσω ενός ειδικού κύκλου σεμιναρίων παρουσίασε η διοίκηση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας σε διεθνές φόρουμ για τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών, που οργανώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τοπικός σύλλογος προσκλήθηκε από τους διοργανωτές του 5th CEETII ONCOLOGY Patient Advocacy Group Forum 2019 να παρουσιάσει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας τη στήριξη των νοσηλευτών των ογκολογικών κλινικών ως καλή πρακτική, που συστήνεται να ακολουθηθεί απ’ όσους φορείς ασχολούνται με την υποστήριξη των καρκινοπαθών.

Αναλυτικά, η πρωτοποριακή δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας έγινε αντικείμενο συζητήσεων σε πανελλήνιο επίπεδο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ συλλόγων ασθενών απ’ όλη τη χώρα αλλά και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο υγείας με αποτέλεσμα την πρόσκληση του συλλόγου στο 5th CEETII ONCOLOGY Patient Advocacy Group Forum 2019 στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το Ισραήλ και η Τουρκία, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν «καλές πρακτικές» απ’ όλους τους φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Τον σύλλογο της Λάρισας εκπροσώπησε η πρόεδρός του κα Ιωάννα Καραβάνα, η οποία παρουσίασε την πρωτοποριακή και στοχευμένη δράση των σεμιναρίων για το burnout νοσηλευτών των ογκολογικών τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων της πόλης μας, που υλοποιήθηκε από τoν Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας σε συνεργασία με τους εθελοντές ψυχολόγους/ψυχοθεραπευτές του GESTALT FOUNDATION Θεσσαλίας, η οποία απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων.

Η κα Καραβάνα στην παρουσίασή της μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα μπορούσαμε όλοι εμείς, οι οποίοι αφού νοσήσαμε αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε ενεργά ως εθελοντές και ως πολίτες που νοιάζονται στον χώρο των ασθενών, να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι και στα σημαντικά προβλήματα των νοσηλευτών, που σε όλη τη διάρκεια της νόσου μας στάθηκαν δίπλα μας ως πραγματική οικογένεια και ακόμα περισσότερο από αυτό. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι σε όλους όσοι μας φρόντισαν. Ήταν δική μας ανάγκη να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ωραίους και σημαντικούς ανθρώπους που μας φρόντισαν και μάλιστα σε εξόχως δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες».

Η ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ…

Όπως αναφέρει με δηλώσεις της στην «Ε» η κα Γιάννα Καραβάνα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας ήδη από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αλλά και την τεράστια σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες, συνεργάστηκε με εθελοντές ψυχολόγους της τοπικής κοινωνίας, ώστε όσοι ασθενείς αναζητούσαν σχετική βοήθεια να μπορούν να τη λαμβάνουν δωρεάν στο πλαίσιο του συλλόγου.

Οι ψυχολόγοι/ψυχοθεραπευτές του Gestalt Foundation Θεσσαλίας έγιναν εξαρχής εθελοντικά αρωγοί της προσπάθειας αυτής, προσπάθεια η οποία στη συνέχεια διευρύνθηκε, καθώς δόθηκε η δυνατότητα εκπαίδευσης τόσο των εθελοντών του συλλόγου που προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία της Λάρισας όσο και των εθελοντών που προσφέρουν υπηρεσίες γραφείου στον σύλλογο, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι του Gestalt Foundation Θεσσαλίας προσφέρουν σταθερή εποπτεία στους εθελοντές καθ΄ολη τη διάρκεια του χρόνου.

«Μέσω της σταθερής παρουσίας, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων του Συλλόγου Καρκινοπαθών με το νοσηλευτικό προσωπικό εντός των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων μας», συνεχίζει η κα Καραβάνα, «μια νέα ανάγκη ήρθε στο φως, μια ανάγκη που ο σύλλογος θέλησε να αναδείξει και αυτή ήταν η αντιμετώπιση του burnout ειδικά των νοσηλευτών των ογκολογικών τμημάτων που παρουσίαζαν αυτό το σύνδρομο “επαγγελματικής εξουθένωσης”». Ο όρος αυτός εμφανίστηκε στη βιβλιογραφία το 1974 και όριζε ως τέτοια την εξάντληση του ατόμου που προέρχεται από παρατεταμένη χρήση των ενεργειακών του αποθεμάτων. Σύμφωνα με αυτόν ως επαγγελματική εξουθένωση ορίστηκε το σύνδρομο ψυχικής, σωματικής και πνευματικής κόπωσης που αποτελεί την αντίδραση του ατόμου στο χρόνιο διαπροσωπικό στρες της εργασίας του και χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις: τη συναισθηματική εξάντληση, όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται ψυχικά άδειος, την αποπροσωποποίηση, όπου ο εργαζόμενος αναπτύσσει έναν μηχανισμό άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική εξάντληση που βιώνει και το αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων που προκύπτει ως αποτέλεσμα των δύο παραπάνω. Η εμφάνιση του συνδρόμου συνεδέεται με ψυχοσωματικά προβλήματα, ενίοτε δε και την κύρια αιτία εγκατάλειψης του συγκεκριμένου επαγγέλματος».

«Η διοίκηση του Συλλόγου Καρκινοπαθών», καταλήγει η πρόεδρός του, «συζητώντας τους προβληματισμούς του για την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού στους εργαζόμενους στις δύο δημόσιες δομές υγείας της πόλης μας, με τους συνεργάτες/εθελοντές ψυχολόγους/ψυχοθεραπευτές του Gestalt Foundation Θεσσαλίας αποφάσισαν και υλοποίησαν στον χώρο των γραφείων του Συλλόγου, δύο κύκλους σεμιναρίων για το burnout, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των νοσηλευτών των ογκολογικών μονάδων των νοσοκομείων της πόλης μας, τα οποία αγκαλιάστηκαν θερμά από τους νοσηλευτές, με εξαιρετικά αποτέλεσματα για τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων διερευνήθηκαν, κατανοήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε πρώιμο στάδιο τα συμπτώματα του συνδρόμου “επαγγελματικής εξουθένωσης” ενώ παράλληλα καταγράφηκαν και διερευνήθηκαν οι προσωπικές εμπειρίες των νοσηλευτών σε σχέση με το σύνδρομο».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass