Κραυγή αγωνίας για Ιατρική Σχολή και ΠΓΝΛ

ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2019 22:45

Κραυγή αγωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής αλλά και τη διατήρηση του Τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έβγαλαν από το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο καθηγητές – μέλη ΔΕΠ αλλά και φοιτητές Ιατρικής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Όλοι τους κατέθεσαν την αγωνία για το μέλλον ενώ αναφερόμενοι στη σχέση τους με τους γιατρούς του ΕΣΥ τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία ρήξη καθώς ναι μεν υπάρχει συνεργασία και οι ρόλοι τους είναι διακριτά διαφορετικοί.

*Πρώτος μίλησε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας που αρχικά έφερε στη μνήμη του τη «μάχη» που δόθηκε για να πάρει τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού το τότε νέο νοσοκομείο. «Η κοινωνία της Λάρισας έδωσε μεγάλη μάχη και άξιζε τον κόπο αφού το στοίχημα κερδήθηκε. Έγινε ένα από τα πιο παραγωγικά νοσοκομεία. Τον Σεπτέμβριο κλείνει 20 χρόνια και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και ανέτρεψε τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και την εσωτερική μετανάστευση για λόγους υγείας» σημειώνοντας πως το 45% των ασθενών δεν είναι από τη Λάρισα.

Για το Ιατρικό Τμήμα είπε πως βλέπει το Νοσοκομείο ως προέκτασή του. Σχεδόν το 70% μελών ΔΕΠ δραστηριοποιούνται εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Το Ιατρικό Τμήμα προχώρησε σε μια γενναία απόφαση με τη δημιουργία ενός καινούριου προγράμματος σπουδών με παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης στους φοιτητές. Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου έχει ως μέλημα να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση στους φοιτητές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες και βεβαίως δεν εξέφρασε ποτέ την πεποίθηση πως αυτοί οι στόχοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας, τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτούς όχι μόνο τους θεωρούμε καθημερινούς συνεργάτες στην αγωνία μας. Υπάρχει διάθεση για να τους βοηθήσουμε. Με χαρά μας είδαμε πολλούς από αυτούς να εξελίσσονται και να παίρνουν θέσεις μελών ΔΕΠ».

Γι’ αυτό αναρωτήθηκε «Πώς είναι δυνατόν ποτέ να υπάρχει αντιπαράθεση και το Ιατρικό Τμήμα να μην σέβεται τη δουλειά των γιατρών του ΕΣΥ όταν τους γιατρούς που θα βγάλουμε θα επανδρώσουν το σύστημα υγείας και θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες» προσθέτοντας πως «Μας ενδιαφέρει η τύχη όλων γιατί όλοι περνούν από την Ιατρική Σχολή».

Εν συνεχεία ο κ. Γιαννούκας διευκρίνισε ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν είναι εχθροί του συστήματος. «Παλεύουμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και υψηλού επιπέδου Ιατρική Σχολή. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση». Απηύθυνε κάλεσμα στους θεσμικούς παράγοντες «να πάρουν θέση για το αν θέλουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο Ιατρικό Τμήμα και Τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο».

Ακόμα διέκρινε προσπάθεια κατακερματισμού «υπαρχόντων εργαστηρίων, ίδρυση κλινικών και εργαστηρίων του ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ και από την άλλη πλευρά λένε πως θέλουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό χρειάζεται κτιριολογική επέκταση για να λειτουργήσει σωστά. Καινούρια χειρουργεία και καινούριες πτέρυγες» κατέληξε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

*O πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης εξήγησε πως ενώ είδε το «χτίσιμο» του ΠΓΝΛ από την αρχή ξαφνικά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί «το αυτονόητο δικαίωμά τους να είναι και καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας αλλά και να θέλουν παράλληλα να είναι και γιατροί ασκώντας το επάγγελμά τους αξιοπρεπώς». Επίσης ξεκαθάρισε πως το Τμήμα Ιατρικής έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλου του Πανεπιστημίου.

*Εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Λάρισας ο κ. Σέργιος Βουτυρίτσας είπε πως «θα στηρίξουν τις κινήσεις του Πανεπιστημίου και τα αιτήματά του γιατί μόνο οφέλη θα έχουμε από την αναβάθμιση προγράμματος σπουδών και τη δημιουργία των κλινικών που προτείνονται από τους δασκάλους μας» φέρνοντας ως παράδειγμα την κλινική των Επειγόντων Περιστατικών και το εργαστήριο της Ιατροδικαστικής.

*Στη συνέχεια μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου που υπογράμμισε πως «Βάλαμε τη Λάρισα στον διεθνή χάρτη. Το εργαστήριό μου είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κι άλλες κλινικές συνεργάζονται με αυτόν ή με άλλες ευρωπαϊκές μονάδες. Η ερευνητική δραστηριότητα είναι έντονη. Έχουμε αναγνωρίσιμα μέλη ΔΕΠ. Συνέδρια, βιβλία και άλλα».

Για τη χρηματοδότηση είπε πως «το κράτος δίνει μόνο το 1%. Την υπόλοιπη χρηματοδότηση την έφεραν τα μέλη ΔΕΠ». Χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως μοχλό ανάπτυξης.

* Ο εκπρόσωπος της συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος, ως ένας εκ των παλιότερων που «άνοιξαν την πόρτα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Ιατρική Σχολή. Μετά από 20 χρόνια συμπέρανε για το κοινό έργο που παρήχθη πως θα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για όλη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο για τη Λάρισα. «Έχουμε ασθενείς από όλη την Ελλάδα» είπε.

Για τις παραμέτρους υπογράμμισε πως η κρίση ήταν η σημαντικότερη λόγω περικοπών αφού «χάσαμε συναδέλφους, στελέχη, νεολαία και δεν έχουμε εμπλουτισμό με νέο κόσμο».

Για τους νέους ορίζοντες σπουδών, το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τα… παράλογα είπε πως

«Ιδρύουμε Τμήματα που θα δομούνται και θα στελεχωθούν έτσι ώστε να δώσουν υψηλή στάθμη στις υπηρεσίες που θα παρέχουν και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται παράνομες δράσεις, μη τοποθέτησης Τμημάτων που έχουν θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ αυτής της κυβέρνησης και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν μανιτάρια». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν τα παρακολουθεί αυτά η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Χαρακτήρισε λανθασμένο και εμπρηστικό τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν στον Τύπο συνάδελφοι και συνεργάτες του από το ΕΣΥ, (διευθυντές και επιμελητές).

Όσον αφορά στις λίστες αναμονής των χειρουργείων είπε πως ενώ στο εξωτερικό η διαχείριση γίνεται από τους ειδικούς, στην Ελλάδα θα γίνεται από υπαλλήλους μη γνώστες του αντικειμένου χαρακτηρίζοντάς το ως παγκόσμια πρωτοτυπία με ειρωνικό τρόπο.

*Στη συνέχεια η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Έλενα Αρναούτογλου παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την κλινική Αναισθησιολογίας και απ’ όλες τις κλινικές, με σκοπό να δώσει μια εικόνα στους παρευρισκόμενους του ποια είναι η προσφορά του Τμήματος Ιατρικής πρωτίστως στο ΕΣΥ και στον ασθενή της Κεντρικής Ελλάδας.

Χαρακτήρισε το κλινικό χειρουργικό έργο που γίνεται στο ΠΓΝΛ εξαιρετικό, που επιστημονικά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος όχι μόνο πανελληνίως αλλά διεθνώς.

«Αναμφίβολα οι Πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν με την αρωγή των γιατρών του ΕΣΥ που προσφέρουν ισότιμο έργο και δεν πρέπει να υποτιμάται» από την άλλη όμως συνέχισε η κ. Αρναούτογλου «θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτό το πλέον προηγμένο χειρουργικό έργο του ΠΓΝΛ επιτυγχάνεται από τον συντονισμό και την καθοδήγηση καθηγητών που υπηρετούν στις χειρουργικές κλινικές οι οποίοι από τη φύση του πανεπιστημιακού τους έργου οφείλουν να παράγουν διαρκώς κλινικό, διοικητικό, οργανωτικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με αποτέλεσμα να φέρνουν νέα γνώση και νέες σύγχρονες τεχνικές».

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα πως «αντί να υπάρχει, να προστατευτεί ο πανεπιστημιακός χαρακτήρας του νοσοκομείου υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια απαξίωσης».

*Από την πλευρά του ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Σπυρίδων Ποταμιάνος μίλησε για ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων για τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς όμως να αναφέρει τα ονοματεπώνυμά τους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Μίλησε για την προσφορά του Τομέα Παθολογίας και την «ηρωική προσπάθεια των γιατρών του ΕΣΥ και του Πανεπιστημιακού».

Συνέχισε για τις ελλείψεις στα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία που οδηγούν στην παραπομπή των ασθενών στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα». Μίλησε για τις συχνές ζημίες οργάνων που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στη μη αποδοχή δωρεών με άστοχα προσχήματα φέρνοντας και παραδείγματα με πλυντήρια, σαπούνια και πολλά χαμένα χρήματα…

Έκλεισε με την «προσπάθεια διάλυσης της γαστρεντερολογικής κλινικής που γίνεται από κάποιους».

*Εν κατακλείδι η καθηγήτρια Ακτινολογίας και πρόεδρος των μελών ΔΕΠ κ. Ευτυχία Καψαλάκη χαρακτήρισε ανακριβή τα «δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο». Αφού έκανε μια αναφορά στη συμβολή της εφημερίδας «Ελευθερία» το 1999, για τον χαρακτηρισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τόνισε πως σήμερα 20 χρόνια μετά η εφημερίδα πρέπει «να έχει το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass