Μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες

* Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΣΤ. ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΜΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ * Ν. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2019 22:08

"Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι μια κεντρική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και μια καίρια παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες" είπε από τη Λάρισα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, μιλώντας χθες στην εκδήλωση της 5ης ΥΠΕ στη Δημοτική Πινακοθήκη, για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

Ο κ. Βαρδαρός κατά την ομιλία του τόνισε ότι πλέον στη χώρα λειτουργούν 120 ΤΟΜΥ οι οποίες μέχρι σήμερα συγκεντρώνουν 650.000 επισκέψεις πολιτών, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται οι υποδομές και η στελέχωσή τους. Παράλληλα, σχολίασε ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ακόμη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και στόχος είναι η ενίσχυση και εξέλιξή της.

Στο σημείο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: "Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας μαζί με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, είναι ένα εγχείρημα σε φάση υλοποίησης, με δυσκολίες και προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μια μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Δεν είναι αυτονόητο. Είναι μια κεντρική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο και συγκεκριμένη στόχευση, που σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία ευνοήθηκε και πέτυχε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της. Μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτές τις δομές έχουν ήδη ανταποκριθεί με 650.000 επισκέψεις οι πολίτες, έχουν υλοποιήσει πάνω από 2.000 δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας και το σημαντικό είναι ότι αυτή η κεντρική μεταρρύθμιση έχει πια παρά τις αρχικές αμφιβολίες και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Λάρισα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2015 το σύστημα υγείας βρέθηκε στα όρια της λειτουργικής του κατάρρευσης, με ένα υποστελεχωμένο, νοσοκομειοκεντρικό, στρεβλό με χρόνιες ανεπάρκειες σύστημα υγείας που τα χρόνια της κρίσης σήκωσε ένα σημαντικό βάρος των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Αυτές οι ανάγκες έγιναν περισσότερες από το 2016 και μετά, όταν 2 εκατομμύρια πολίτες, ανασφάλιστοι, δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας και πλέον εξασφαλίστηκε η πρόσβασή τους. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι πέρα από τα φάρμακα, τις εξετάσεις, τις θεραπείες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ΤΟΜΥ, οι οποίες διαρκώς ενισχύονται και εξελίσσονται. Τώρα πια θα δίνεται και η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους πολίτες και από μη συμβεβλημένους γιατρούς. Διευρύνουμε τα σημεία πρόσβασης των ανθρώπων στο σύστημα υγείας". Τέλος ο κ. Βαρδαρός, αναφέρθηκε στη διασύνδεση των ΤΟΜΥ με τα άλλα υποσυστήματα υγείας (π.χ. ΚΕΘΕΑ), συνέργειες με υπηρεσίες δήμων και περιφέρειες και στην αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ήταν θετική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου που σημείωσε ότι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι το "κλειδί" για μια υγεία ανοιχτή σε όλους και όχι εμπόδιο για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα. Για τις ΤΟΜΥ αλλά και τις προτεραιότητες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σημείωσε μεταξύ άλλων "Βαδίσαμε ρωτώντας. Δεν ξέραμε πώς λειτουργούν, δεν ξέραμε πώς να τις στήσουμε, αλλά φτιάξαμε αυτό που σήμερα όλοι συζητούν. Σήμερα λειτουργούν 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Μετά την οριστική έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μια νέα φάση για την οικονομία και τη χώρα. Σε αυτή τη νέα φάση πρέπει να στηριχθούν τα κοινωνικά στρώματα, να μειωθεί η ανεργία, να αναβαθμιστεί το κοινωνικό κράτος, να προχωρήσουμε αυτό που έχει ξεκινήσει ως Υπουργείο Υγείας, ως ΥΠΕ. Στο τομέα υγείας μετά την εγγυημένη καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα και μετά την επιτυχή παρέμβαση του υπουργού Υγείας για την επιβίωση του ΕΣΥ, στόχοι μας στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι η υπέρβαση της λιτότητας, η εξάλειψη των ανισοτήτων, η φροντίδα, η ποιότητα υπηρεσιών, η αξιολόγηση παρεχόμενης φροντίδας, ο έλεγχος της οικονομικής αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του συστήματος υγείας με βάση τις τεκμηριωμένες υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων. Η επιστημονική συνεργασία μας με τον ΠΟΥ αποτελεί συνθήκη αξιοπιστίας, εγκυρότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας".

Ακόμη, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της θεσμικής αναβάθμισης στο ΕΣΥ, νέους οργανισμούς στην ΥΠΕ, στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, την οργάνωση των μονάδων επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ, το πεδίο της μετανοσοκομειακής φροντίδας με λεγόμενα ΚΕΦΥΑΠ και αναδιοργάνωση του ΚΕΘΕΑ, μείωση οικονομικής συμμετοχής πολιτών, έμφαση στις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας στα σχολεία (εμβολιασμούς), σχεδιασμό για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά και μια σειρά ακόμη παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με τα φάρμακα και την τιμολόγησή τους.

"Αγωνιζόμαστε, για ένα άλλο δημόσιο ήθος στο δημόσιο σύστημα υγείας με ισονομία και δικαιοσύνη, με περισσότερους ανθρώπους, πόρους και λιγότερη λιτότητα που να ενισχύει την ανθρωποκεντρική φροντίδα" είπε καταλήγοντας.

Η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κ. Παρασκευή Ζαζά, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ και όσων πρόκειται να γίνουν, στις υποδομές αλλά και στον εξοπλισμό. Γιατροί των ΤΟΜΥ μοιράστηκαν την εμπειρία τους ενώ έγιναν και αναφορές στα πρώτα αποτελέσματα ερευνητικού έργου για τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των απασχολούμενων στις ΤΟΜΥ.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για τον λόγο αυτό στήριξε το εγχείρημα. "Πιστεύουμε στη συνεργασία και στη συνέργεια. Οι ΤΟΜΥ έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι μια μεταρρύθμιση που θα αποδώσει καρπούς" είπε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας εξέφρασε και ένα προβληματισμό αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη όλων των ΤΟΜΥ που προβλέπονται και για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης αναφερόμενος στις ΤΟΜΥ, έκανε λόγο για μια καινοτόμα παρέμβαση που αμφισβητήθηκε πολύ αλλά δημιούργησε και πολλές ελπίδες. Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη του Δήμου, στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας, με το δημοτικό πολυιατρείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το οδοντιατρείο, τους παιδιάτρους στους παιδικούς σταθμούς, ενώ ανακοίνωσε και την έναρξη του 2ου Δημοτικού Οδοντιατρείου στη συνοικία της Νέας Σμύρνης τις προσεχείς ημέρες. "Οι ΤΟΜΥ έβαλαν γερά θεμέλια και με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου και της 5ης ΥΠΕ μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας" κατέληξε.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Δ. Δημητριάδης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass