Εντυπωσιακές επιδόσεις της βρεφικής χειρουργικής στη Λάρισα

* ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΔΙΑΚΟΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ * ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 22:02
Ο κ. Μάρκου με την Ελένη Καρβούνη και την ομάδα του στο χειρουργείο Ο κ. Μάρκου με την Ελένη Καρβούνη και την ομάδα του στο χειρουργείο

Τρίτη μεσημέρι της προηγούμενης εβδομάδας στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έρχονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μεταφέροντας νεογνά σε θερμοκοιτίδες και επιστρέφουν μετά από ολιγόωρη επέμβαση.

Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο όχι μόνο για την ηλικία των νεογνών –από 10 μέχρι 30 ημερών- αλλά και για την ασθένειά τους εξαιτίας της οποίας κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Τρία νεογνά στα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου –ελλείψει χειρουργικού χρόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- από την περιοχή της Θεσσαλίας σε τρεις μόλις ώρες για επέμβαση συγγενούς υπερτροφικής πυλωρικής στένωσης δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Το αντίθετο μάλιστα, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμα και από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που μετέφεραν ξανά τα νεογνά στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μετά από επιτυχημένες επεμβάσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εδώ και χρόνια όλα τα περιστατικά, που αφορούν σε παιδιά και νεογνά, αντιμετωπίζονται εδώ στη Λάρισα και μάλιστα με άριστα ποσοστά επιτυχίας χωρίς να χρειαστεί να φύγουν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Μάρκου για να συμπληρώσει ότι η κλινική του είναι η μοναδική στην επαρχία που δεν διακομίζει περιστατικά στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, παρότι διαθέτουν και προσωπικό και καλύτερες υποδομές.

Αυτή την εικόνα με τα στατιστικά εκτίμησε ιδιαίτερα ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος και μίλησε το προηγούμενο καλοκαίρι για την ανάπτυξη της βρεφικής – νεογνικής χειρουργικής δραστηριότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και κατ’ επέκταση για την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των παιδιών και νεογνών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα, έστω και αν δεν προχώρησε ο αρχικός σχεδιασμός για τη μεταφορά της κλινικής.

Από το 2016 ο κ. Μάρκου με βοηθό την επιμελήτρια της κλινικής κα Ελένη Καρβούνη και την ομάδα του, στην οποία συμμετέχουν και δύο παιδοαναισθησιολόγοι που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη για τις επεμβάσεις, χειρουργεί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχοντας αναπτύξει άριστη συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Ιωάννα Γριβέα για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση των νεογνών.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδοχειρουργικής Κλινικής 1.400 παιδιά περίπου χειρουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια στη Λάρισα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και περισσότερα από 70 νεογνά και βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά με πολύ βαριές παθήσεις.

Ανάμεσα στα χειρουργηθέντα νεογνά υπήρξαν και αρκετά πρόωρα με βάρος σώματος μικρότερο και από τα 1.000 γραμμάρια.

Οι παθήσεις από τις οποίες έπασχαν και για τις οποίες χειρουργήθηκαν περιλάμβαναν τις απλές βουβωνοκήλες, κρυψορχίες, φιμώσεις κ.λπ. αλλά και τις βαρύτερες κυρίως επείγουσες επεμβάσεις που αντιμετωπίζονται από την ειδικότητα της Παιδοχειρουργικής.

Ανάμεσα στις βαριές παθήσεις που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά ήταν:

* Ατρησίες οισοφάγου, δηλαδή απουσίαζε τμήμα του οισοφάγου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προώθηση του γάλακτος στο στομάχι των πασχόντων νεογνών.

* Ατρησία δωδεκαδακτύλου (δηλαδή απουσία τμήματος του δωδεκαδακτύλου) με αποτέλεσμα να μην επικοινωνεί το στομάχι με το λεπτό έντερο.

* Δακτυλιοειδές Πάγκρεας (δηλαδή περίσφιξη τμήματος του δωδεκαδακτύλου) με αποτέλεσμα να μη προωθείται εύκολα το περιεχόμενο από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

* Συγγενείς διαφραγματοκήλες δηλαδή απλασία τμήματος του διαφράγματος με αποτέλεσμα όλα τα κοιλιακά σπλάχνα να βρίσκονται μέσα στον θώρακα των πασχόντων νεογνών και πιέζοντας τους πνεύμονες να προκαλούν θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

* Νεκρωτικές εντεροκολίτιδες δηλαδή νέκρωση συνήθως μεγάλου τμήματος του εντέρου του νεογνού οι οποίες συνήθως προκαλούν συγχρόνως και βαριά περιτονίτιδα.

Εκτός από τα νεογέννητα τα οποία χειρουργήθηκαν με βαριές παθήσεις του θώρακα (ατρησία οισοφάγου) πρόσφατα χειρουργήθηκαν και μεγάλα παιδιά τα οποία έπασχαν από άλλες παθήσεις στον θώρακα. Τα παιδιά αυτά χειρουργήθηκαν για εχινόκοκκο κύστη πνεύμονα, και σε ένα από αυτά λόγω του μεγάλου μεγέθους της εχινοκόκκου κύστης και της βλάβης που προκάλεσε στον πνεύμονα έγινε συγχρόνως και αφαίρεση του κατεστραμμένου λοβού του πνεύμονα. «Πιστεύω ότι αν χειρουργείς ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα, νιώθοντάς το εκείνη τη στιγμή σαν δικό σου παιδί, τότε θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα και η φύση θα σου το ανταπέδιδε γεμίζοντάς σε με τη μέγιστη ψυχική ικανοποίηση η οποία δεν μπορεί να υποκατασταθεί με τίποτε άλλο στον κόσμο…» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Μάρκου για να συμπληρώσει ότι «γι' αυτό και στις εγχειρήσεις, όπως το λαγόχειλος, πρέπει, εκτός από τις γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία, να χειρουργούμε και με όσο γίνεται περισσότερο συναίσθημα».

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Χιλιάδες επεμβάσεις, δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια έχουν γραφτεί στο ενεργητικό του Κύπριου Παιδοχειρουργού, που ήρθε στη Λάρισα μετά από μια συνάντηση με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά ως υπουργό Υγείας για να στήσει την Παιδοχειρουργική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο. Και το έκανε με επιτυχία για να γραφτεί στην ιστορία, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκδοση για την ιστορία της παιδοχειρουργικής των Rob. Carachi, Dan Young και Cenk Buyukunal.

Μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο Γενικό Νοσοκομείο και λαμπρής καριέρας ο κ. Ανδρέας Μάρκου ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το δημόσιο σύστημα υγείας και να υπηρετήσει την Παιδοχειρουργική από άλλη θέση στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Μάρκου έχει ενημερώσει τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων για την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου δηλώνοντας πάντως πρόθυμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας και περιστατικού.

Ερωτηθείς από την «Ε» ο κ. Μάρκου ανέλαβε τη δέσμευση ότι όπως και μέχρι σήμερα έτσι από τη νέα χρονιά θα συμβάλει ώστε να συνεχιστεί η παράδοση και να μην φεύγουν περιστατικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αποχώρηση του κ. Μάρκου ανοίγει τον δρόμο για την αντικατάστασή του στη διεύθυνση της κλινικής, με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Παν. Νάνο να δηλώνει ότι έγκαιρα θα αναθέσει τη διεύθυνση της κλινικής σε αναπληρωτή διευθυντή.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass