Υγεία: Η χρονιά φεύγει με εκκρεμότητες

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 23:00

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΤΟΜΥ, κλοπές μηχανημάτων, αυτονόμηση των δύο Νοσοκομείων, διαρθρωτικές αλλαγές είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν το 2017 τον τομέα της Υγείας και στο νομό της Λάρισας.

Μια χρονιά που ξεκίνησε με απαιτήσεις και φεύγει με υποχρεώσεις. Οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου είχαν χρονοδιάγραμμα για το τέλος του 2017, το τέλος του 2017 έφτασε οι Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν λειτούργησαν, τα Νοσοκομεία δεν αυτονομήθηκαν και τα προβλήματα παραμένουν.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

PANEPISTHMIAKO

Αντί να αυξάνεται, μειώνεται. Το περασμένο καλοκαίρι το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Για το 2017 καλούνταν να λειτουργήσει με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ. Η αναστάτωση στην πόλη προκάλεσε την ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η χρηματοδότηση για το Π.Π.Γ.Ν.Λ θα έπρεπε να ανέλθει στα 55,87 εκ. ευρώ για το 2017.

ΤΟΜΥ

YGEIA ANASKOPHSH2

Το 2017 στόχος ήταν η δημιουργία των πρώτων 239 ΤΟΜΥ στο πλαίσιο του νέου συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συνολικά στη χώρα εγκαινιάστηκαν δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, ανεξάρτητα αν ο στόχος για τη Λάρισα ήταν από τις τέσσερις να λειτουργήσουν μέχρι τέλος του έτους οι δύο. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί «είχαν γυρίσει την πλάτη» στις προσλήψεις στις συγκεκριμένες μονάδες και αναμένεται νέα προκήρυξη.

ΚΛΟΠΕΣ

Την περασμένη άνοιξη σημειώθηκαν οι πρώτες κλοπές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Άγνωστοι έκλεψαν από το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα οθόνες από τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» του γραμμικού επιταχυντή.

Σχεδόν έναν μήνα μετά έκαναν φτερά γαστροσκόπια και ενδοσκόπια από το ίδιο Νοσοκομείο. Οι δράστες αφαίρεσαν τέσσερα ιατρικά μηχανήματα. Λίγους μήνες μετά ένα γαστροσκόπιο και ένα κολονοσκόπιο βρήκαν και πάλι τη θέση τους στο ΠΠΓΝΛ μετά το «ταξίδι» τους στην Κολομβία όπου εντοπίστηκαν από τις αρχές.

ΤΕΠ

Μέσα στη χρονιά που πέρασε ιδρύθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, η οποία διαθέτει τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας.

Τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σε δύο ιατρεία. Η διαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών έχει προγραμματιστεί και για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας οι εργασίες στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη νέα χρονιά.

 Π. ΠΟΛΑΚΗΣ

Τη δέσμευση για αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων μέχρι το τέλος του χρόνου επανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων έργων στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και επαφών με ιατρούς και εργαζόμενους. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στον χώρο της υγείας και για τη μεγαλύτερη ένταξη προσωπικού που έχει γίνει από τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το τέλος της χρονιάς ήρθε και η αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων παραμένει στις εκκρεμότητες για τη νέα χρονιά. Η αντιπολίτευση είχε πει για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού ότι «την ώρα που τα Νοσοκομεία της Λάρισας ετοιμάζονται να κηρύξουν στάση πληρωμών, καθώς ο αναιμικός προϋπολογισμός έχει ήδη εξαντληθεί και η περίφημη “μεταρρύθμιση” στην πρωτοβάθμια υγεία καταρρέει, πριν καν αρχίσει, ο κ. Πολάκης επέλεξε να επισκεφθεί την πόλη, για να κάνει εγκαίνια και πανηγύρια. Η κυβέρνηση μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

ΙΛΑΡΑ

ilara

Το 2017 ήταν «η χρονιά» της ιλαράς. Τα κρούσματα εμφάνισαν αύξηση στη χώρα μας. Σχετικά με τα εμβόλια και την έξαρση της ιλαράς η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου είχε διευκρινίσει από τη Λάρισα ότι «τα εμβόλια προλαμβάνουν τη λοίμωξη. Αυτή τη στιγμή αυτοί που δεν κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους, και φαίνεται ότι αυξάνονται αυτά τα ποσοστά και στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να σκεφτούν ότι μόλις το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται πέσει κάτω από το 80% τότε θα έχουμε κρούσματα όλων αυτών των λοιμώξεων που προλαβαίνουν τα εμβόλια. Διότι το 80% που εμβολιάζεται κάνει ένα τείχος άμυνας και για αυτούς που δεν εμβολιάζονται, όταν όμως πέσει κάτω από το 80%, το τείχος αυτό της άμυνας καταργείται. Γι’ αυτό είχαμε και την έξαρση της ιλαράς και τα κρούσματα του ΚΕΛΠΝΟ, ήταν το 95% ανεμβολίαστοι, ενώ το 5% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση».

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

odontiatreio dimotiko1

Μέσα στο 2017 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Δημοτικό Οδοντιατρείο του Δήμου Λαρισαίων. Το Δημοτικό Οδοντιατρείο, είναι το πρώτο δημοτικό οδοντιατρείο που λειτουργεί εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου (Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου), είναι στελεχωμένο με οδοντίατρο και νοσηλεύτρια και στόχο έχει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης (σε ενήλικες και παιδιά) σε άπορους ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους πολίτες οι οποίοι είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Λαρισαίων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ανάπτυξη και στην υγεία, μόνο που οι ρυθμοί δεν συμβαδίζουν με τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Ευχή όσων απασχολούνται στις δομές υγείας της χώρας είναι οι πολίτες να έχουν την περίθαλψη που τους αξίζει.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass