ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Ο Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 15:22

Ξεκινώ από τα βασικά: τρεισήμισι ώρες κατά (και μέσα από), τις οποίες ο Μάρτιν Σκορσέζε παραδίδει ένα ανυπέρβλητο masterclass κινηματογράφου με ανεκτίμητη γνώση, σοφή δραματική οικονομία, ανεξάντλητη έμπνευση, λεπταίσθητο χιούμορ, καταλυτική μοναδικότητα και ανεπανάληπτη γενναιοδωρία.

Επιστρέφοντας στην Αμερική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο «Ιρλανδός» (του τίτλου της ταινίας) Φρανκ Σίραν βλέπει (επιλέγοντας) στον (μοναχικό και μοναδικό) δρόμο του τον πόλεμο να συνεχίζεται με ποικίλες εκφάνσεις. Αναλαμβάνει εργασία για τον μαφιόζο Ράσελ Μπαφαλίνο και στη συνέχεια (κατόπιν συστάσεως του Μπαφαλίνο) για τον συνδικαλιστή Τζίμι Χόφα. Οι τρεις τους ως δραματουργικοί πυλώνες αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους στην πλευρά της πυραμίδας που καταρρέει στο ελεγειακό ψηφιδωτό του Σκορσέζε. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Αλ Πατσίνο, δύο από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, προσφέρουν δύο ερμηνείες πέραν περιγραφής ως Σίραν και Χόφα αντίστοιχα. Μαζί τους, ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης της υποκριτικής, ο Τζο Πέσι δίνει μία επίσης τιτάνια ερμηνεία ως Μπαφαλίνο, ο οποίος αποτελεί άξονα ισορροπίας στη ζυγαριά της δικαιοσύνης με τους Σίραν και Χόφα ως αιωρούμενους δίσκους στις δύο πλευρές της.

Τα κάδρα του Σκορσέζε διαπερνούν ανεξίτηλα τις αισθήσεις. Η υποβλητική τους παλέτα αγγίζει επικολυρικές διαστάσεις με απαράμιλλη εμβρίθεια και αμεσότητα στη βαθιά ανθρωποκεντρική ποιητική της υπόσταση. Όταν σταματά η μουσική των περιβαλλόντων ήχων, η καρδιά αντιμετωπίζει την ανάσα της. Από το παράθυρο του γραφείου του, ο Χόφα μπορεί να ατενίζει τον Λευκό Οίκο την ίδια στιγμή που τα σπίτια και οι δρόμοι της πόλης μπορούν ακόμα και να ματώνουν. Σε μία πόλη με μαφιόζους (ερμηνευμένους, μεταξύ άλλων, από τον μεγάλο Χάρβεϊ Καϊτέλ, τον υπέροχο Στίβεν Γκράχαμ, τον έξοχο Μπόμπι Καναβάλε και τον εξαιρετικό Ντόμενικ Λομπαρντότσι), δικηγόρους όπως ο Μπιλ Μπαφαλίνο (ο θαυμάσιος Ρέι Ρομάνο) και πολιτικούς όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι (ο εξαίσιος Τζακ Χιούστον) που μπορούν να συνυπάρχουν μαζί με τόσους άλλους. Όπως και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται με την πόρτα του υπνοδωματίου τους ανοιχτή προκειμένου να έχουν την αίσθηση της ελπίδας ότι μπορούν να βασίζονται σε κάποιον άλλο. Ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Κινηματογράφου όλων των εποχών. «Ο Ιρλανδός» είναι ένα πολύπτυχο κλασικό αριστούργημα-ορόσημο στην Ιστορία της 7ης Τέχνης.

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας

Ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass