Εκδήλωση-«διάλογος» με τον Τάκη Τλούπα

Στον Μύλο του Παππά με ομιλητές τη Βάνια Τλούπα και τον Πάνο Σάπκα

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 15:59

Εκδήλωση-αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες φωτογράφους, στον δικό μας Τάκη Τλούπα, έγινε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο στον Μύλο του Παππά με τον κόσμο να το γεμίζει ασφυκτικά.

Στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρου που θα γίνουν την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου από την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και η κόρη τού Τάκη Τλούπα, κ. Βάνια Τλούπα, μίλησαν για τον άνθρωπο Τάκη, τον φωτογράφο Τλούπα, τις εμβληματικές φωτογραφίες του, ενώ ακολούθησε ξενάγηση-«διάλογος» με τις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα που απαντώνται στους χώρους της μόνιμης έκθεσης στον Μύλο του Παππά. Ο Πάνος Σάπκας μέσα από προσωπικά βιώματά του σκιαγράφησε τον Τάκη Τλούπα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι σε δύσκολη θέση. Καταρχάς τι να πω για τον Τάκη που να μην έχει ειπωθεί; Ύστερα, ο Τάκης υπήρξε οικογενειακός φίλος, ένας άνθρωπος που συναναστρεφόμουν, μπαινόβγαινα στο σπίτι του, είχα την τύχη να τρώω τις νοστιμιές που ετοίμαζε η γυναίκα του η Τούλα και να τον ακούω να διηγείται πώς ξετρύπωσε αυτό το μανιτάρι, για την ομίχλη που βρήκε σε μια εξόρμησή του και πόσο ωραίο ήταν αυτό. …Μη φαντάζεστε πως ήταν κανένας πολυλογάς. Ακριβώς το αντίθετο. Θυμάμαι η Βάνια σε μια συνέντευξή της, στην ερώτηση αν συνεργαζόταν καλά με τον πατέρα της, είχε πει ”πολύ καλά, αν μιλούσε λίγο περισσότερο θα συνεργαζόμασταν καλύτερα”.

Όταν όμως του άρεσε κάτι, όταν ανακάλυπτε κάτι, όταν συναντούσε κάτι που τον ενθουσίαζε, τότε δε τσιγγουνευόταν τις κουβέντες. Και καθόμασταν και τον ακούγαμε μαγεμένοι. …Ο μεγάλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν έλεγε: Να φωτογραφίζεις σημαίνει να βάζεις στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι. Αυτό έκανε ο Τλούπας. Όταν φωτογράφιζε έβαζε στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι του.

Η κόρη του Βάνια Τλούπα, συνεχίζει την παράδοση. Κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διασώσουμε αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη, να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε. Γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας και της ψυχής μας». Εν συνεχεία πήρε τον λόγο η κόρη του, Βάνια Τλούπα, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…Κατέγραψε φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής Θεσσαλίας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα έθιμα των ανθρώπων του κάμπου και των βουνών. Η καλλιτεχνική του δημιουργία δεν περιορίζεται μόνο στην επιφανειακή απεικόνιση, αλλά προχωρά πολύ μακρύτερα. Με ένα σίγουρο φωτογραφικό ένστικτο συνεχίζει τις ασταμάτητες αναζητήσεις του σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα δημιουργίας. Τα θέματά του πηγαία και δυνατά – μαρτυρίες ενός πολιτισμού ο οποίος δεν υπάρχει πια, διακρίνονται για την εκφραστική τους δομή και τη μορφολογική τους λιτότητα. Απλά και καθημερινά θέματα παίρνουν μια άλλη διάσταση και σημασία μέσα απ’ τον φακό του. Με την ευαισθησία, την ανθρώπινη ζεστασιά και την τεχνική του κατάρτιση, πέτυχε να δώσει σε απλά και καθημερινά θέματα μια λυρική διάσταση. Καθώς απλώνω στο τραπέζι μου ένα πλήθος από φωτογραφίες πιστεύω βαθύτερα στη ρήση των ταπεινών: ”κατά τον άνθρωπο και τα έργα του”. Ακολούθησε ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση των φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα που βρίσκεται στον Μύλο του Παππά από την αρχαιολόγο-κοινωνική ανθρωπολόγο Κωνσταντίνα Κόντσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass