ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ EDEN 2016

Βραβεύτηκε η Λάρισα ως πολιτιστικός προορισμός

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2018 22:00

ΑΘΗΝΑ
Της ανταποκρίτριάς μας
Αλεξάνδρας Φωτάκη

Ιδιαίτερη σημασία για τον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Λαρισαίων είχε η χθεσινή βράβευση της πόλης στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας EDEN 2016, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME της ΕΕ. Ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να μην αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού που διεξήχθη από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ωστόσο η θέση του τέταρτου επιλαχόντα αναδεικνύει τη σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στον τομέα της ανάδειξης της πόλης ως τουριστικού προορισμού που ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και ενισχύει την επιχειρηματικότητα προβάλλοντας τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της πόλης.


Τα βραβεία EDEN αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία προβολής νέων τουριστικών προορισμών με πλούσια πολιτιστικά στοιχεία και η συμμετοχή των ελληνικών πόλεων σε αυτόν συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη όλης της χώρας που στοχεύει να αποτελεί προορισμό όλους τους μήνες του χρόνου.
Ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Τζιάλλας στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τη συνεργασία Υπουργείου - ΕΟΤ στον σχεδιασμό, τη στρατηγική και την πολιτική που χαράζει για την ανάπτυξη του τουρισμού. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο θεματικός τουρισμός - πολιτιστικός, αθλητικός, υγείας και θαλάσσιος - έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στη χώρα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται το 2018 να καταγράψει νέο ρεκόρ στον τουρισμό.
Η γ.γ. Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα έδωσε συγχαρητήρια στις πόλεις που συμμετείχαν καθώς όπως είπε ο διαγωνισμός αυτός είναι μια ευκαιρία προβολής της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διάκριση σε τέτοιες διοργανώσεις όπως επισήμανε τιμά τη χώρα και δίνει στην κάθε περιοχή ευκαιρία να προωθήσει και να προβάλλει περισσότερο τα αξιοθέατά της, συμβάλλει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Η κα Κουρνέτα τόνισε ότι ανοίγει μια νέα εποχή για τον τουρισμό και ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Στις προσπάθειες κάθε συμμετέχοντα για να συμμετάσχει στον διεθνή αυτό διαγωνισμό στάθηκε ο γ.γ. του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η περιφέρεια του οποίου αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού, χαρακτήρισε τον τουρισμό αιχμή του δόρατος στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως είπε αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα. Ο κ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε το 2018 έτος - ευκαιρία για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ένα ισχυρό προϊόν για τη χώρα στην παγκόσμια αγορά.
Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΚΙΔΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
Τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη βράβευσε για την τέταρτη θέση στην κατάταξη ο γ.γ. του ΕΟΤ κ. Τσέγας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης το βραβείο αυτό ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για τη Λάρισα. Αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης που μετρά 8.000 χρόνια ζωής και τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη της πόλης ιδιαίτερα σε τρία επίπεδα του αγροτοδιατροφικου τομέα, του κοινωνικού τομέα με τη διά βίου μάθησης με την πόλη ήδη να έχει βραβευθεί από την UNESCO και με τον πολιτισμό. Στο πεδίο του πολιτισμού όπως επισήμανε ο κ. Καλογιάννης η αρχή έγινε με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και τη διάκριση αυτή η οποία στόχο έχει να αποτελέσει αφετηρία ανάδειξης της Λάρισας ως πολιτιστικού προορισμού. Η προσθήκη της στον χάρτη πολιτιστικών προορισμών όπως υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης αποτελεί προστιθέμενη αξία σε μια πόλη δραστήρια και συνεχώς αναπτυσσόμενη.
Η Λάρισα δεν είναι απλά μια κουκίδα στον χάρτη, ήταν το μότο της παρουσίασης της Λάρισας που έκανε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σάπκας. Ο κ. Σάπκας ανέδειξε τα μνημεία της πόλης που δείχνουν ότι η πολιτιστική της παράδοση ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται δημιουργικά μέχρι το σήμερα. Το Αρχαίο Θέατρο, τα μουσεία, η Πινακοθήκη, το θέατρο αλλά και η Σχολή Χορού, η Φιλαρμονική και το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κάνουν τη Λάρισα άξιο διεκδικητή του τίτλου του πολιτιστικού προορισμού.

Απ. Καλογιάννης: Η Λάρισα στους τουριστικούς χάρτες της χώρας

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και το τι αποκόμισε η πόλη από αυτό σαν εμπειρία τόνισε:
«Η πρόταση που κατατέθηκε είναι μία προσπάθεια συλλογική των συνεργατών μου που στο μυαλό τους πέρασε μια και μόνη ιδέα: ότι η μάχη για να κερδίσει η Λάρισα κάποια στιγμή για εμάς ήταν δεδομένη από την έναρξη αυτής της θητείας. Έτσι λοιπόν εργαστήκαμε για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021 που ήταν η αφορμή να μπορέσουμε να διασυνδεθούμε με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, να τους γνωρίσουμε από κοντά και να αναδείξουμε και τις πολιτιστικές μας υποδομές. Βεβαίως ο τίτλος δεν κερδήθηκε αλλά άφησε μια πάρα πολύ σοβαρή παρακαταθήκη. Τώρα πια τα πολιτιστικά μνημεία της πόλης και η ταυτότητά της βγήκε στην επιφάνεια με μια εξωστρέφεια πάρα πολύ σημαντική που επέτρεψε στους ανθρώπους μου να εργαστούν για να καταθέσουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση και να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την επιβράβευση. Σε έναν από τους επιλαχόντες προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού, μιας και η πόλη πέρα από τον αγροτικό ίσως χαρακτήρα της, έχει να αναδείξει και τα πολιτιστικά της μνημεία. Ένα παζλ πολιτιστικών υποδομών υψηλότατου επιπέδου οι οποίες μπορούν πράγματι να αποτελέσουν προορισμό. Μαζί με όλες τις δυνατότητες που δίνονται σε όσους επισκέπτονται τη Λάρισα να ζήσει τη ζωντάνια της στο κέντρο της πόλης και να έχει και τη δυνατότητα να κάνει ημερήσιες εκδρομές κοντινές, νομίζω ότι συμπληρώνεται ο στόχος και μπορεί στο μέλλον η πόλη να μπει στα γερά ως πολιτιστικός προορισμός στους τουριστικούς χάρτες της χώρας».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων τονίζει ότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ καθώς «φέτος η Λάρισα με το Πάρκο των Ευχών καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα στα πρακτορεία τα τουριστικά ως προορισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Άφησε μια πολύ καλή εντύπωση αυτή η προσπάθεια και μόλις τελείωσε το πάρκο άρχισα να δέχομαι τηλέφωνα πώς να εντάξουμε αυτή τη διαδικασία καλύτερα την επόμενη χρονιά στους τουριστικούς χάρτες της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass