ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΩΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ - ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Σε έξαρση η φοροδιαφυγή στο Παζάρι

* Αυστηρή τήρηση των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, ζήτησαν οι έμποροι της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2017 22:30
Από την προχθεσινή διευρυμένη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΕΘ) στα γραφεία του ΕΣΛ Από την προχθεσινή διευρυμένη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΕΘ) στα γραφεία του ΕΣΛ

Τον προβληματισμό τους για τη φορολογική ασυδοσία που επικρατεί στις εμποροπανηγύρεις καθόλη της διάρκεια της λειτουργίας τους ανεξαρτήτου τόπου διεξαγωγής, εξέφρασαν προχθές οι εμπορικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας.

Με αφορμή τη διοργάνωση του παζαριού στη Λάρισα ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας, κατά την προχθεσινή διευρυμένη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΟΕΕΘ) στα γραφεία του ΕΣΛ και έχοντας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεών τους το παραεμπόριο, επαναδιατύπωσαν το αίτημά τους προς τις αρμόδιες αρχές για την αυστηρή τήρηση των νόμων και των διατάξεων που διέπουν τη διοργάνωση και τη λειτουργία κάθε ετήσιας εμποροπανήγυρης σε οποιοδήποτε περιοχή της Θεσσαλίας.

Εκτιμώντας πως η διασφάλιση της φορολογικής νομιμότητας  προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού με το στεγασμένο εμπόριο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων  και την αυστηρή τήρηση του χρόνου έναρξης και λήξης τους.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Πάντως για μια ακόμη χρονιά, σύμφωνα με τους ελέγχους που διεξάγει η φορολογική διοίκηση της Λάρισας , αποδεικνύεται πως η φοροδιαφυγή στο παζάρι αλλά και σε κάθε παζάρι, αποτελεί θεμελιώδες "συστατικό" της λειτουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" και καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια της Α΄Δ.Ο.Υ. διενεργούν πρωί-μεσημέρι και βράδυ ελέγχους σε μικροπωλητές και επαγγελματίες, το ποσοστό της φοροδιαφυγής παραμένει μεγάλο καθώς επτά στους δέκα, υπό την ανοχή των καταναλωτών βεβαίως, δεν κόβουν αποδείξεις. Οι εφοριακοί ενδεικτικά σε 35 ελέγχους που διενήργησαν το τριήμερο Κυριακής-Δευτέρας και Τρίτης, διαπίστωσαν 25 παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

 Να σημειωθεί πως τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων είναι τσουχτερά. Σε κάθε παραβάτη που θα αποφύγει την έκδοση μίας απόδειξης, το πρόστιμο είναι 250 ευρώ, αν δεν κοπούν δύο 500 ευρώ, τρεις 1.000 ευρώ και αν υπάρξει επαναλαμβανόμενη παράβαση, η "παράγκα" κλείνει…

  Τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι σαφώς αναμενόμενα. Σε όλους είναι γνωστό στο υπαίθριο εμπόριο η παραοικονομία είναι σε έξαρση ενώ είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο, ότι και αν λέγεται, να διασφαλιστούν προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού.

 Στο μεταξύ ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας στην προχθεσινή σύσκεψη ήταν και το θέμα του παρεμπορίου τόσο στο στεγασμένο όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Κοινή τους διαπίστωση ήταν πως οι συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης είναι καταστροφικές, που στοιχειοθετούνται όχι μόνο από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην αγορά αλλά και στην απώλεια τεράστιων φορολογικών εσόδων. Για την δραστική αντιμετώπισή του ο εμπορικός κόσμος θεωρεί πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι αυστηροί έλεγχοι σε αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης παράνομων  εμπορευμάτων, αλλά και σε άδειες μικροπωλητών υπαιθρίου όπου κατά κύριο λόγο διατίθενται τα προϊόντα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Τέλος να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παρέστη και η δικηγόρος, συνεργάτης του ΕΣΛ, Μαρία Γαλλιού που ενημέρωσε τους εμπόρους για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεών τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

     

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass