ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ EUROBANK ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ωρα μηδέν για τους δανειολήπτες σε ελβετικό

• Δίκη σταθμό τη χαρακτηρίζει στην «Ε» ο πανελλήνιος σύλλογος - Τι σημαίνει και τι εξελίξεις θα δρομολογήσει…

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2017 23:49

Του Γιώργου Νούλη 

Με μεγάλο ενδιαφέρον και με διάχυτη την ελπίδα πως θα επαναληφθεί η δικαστική προστασία που έδωσαν οι πρωτοβάθμιες κρίσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, χιλιάδες  δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο αναμένουν πλέον την εκδίκαση της

σημαντικότερης έως τώρα υπόθεσης...  
 Σήμερα στο Εφετείο Αθηνών πρόκειται να εκδικαστεί η έφεση της Eurobank κατά της πρωτόδικης απόφασης επί της συλλογικής αγωγής 35.000 πολιτών, που πήραν δάνειο σε ελβετικό νόμισμα από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Η πρωτόδικη απόφαση, εκδόθηκε πέρυσι τον Μάιο μετά τη συλλογική αγωγή που κατέθεσαν ενώσεις καταναλωτών και με την παρέμβαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου. Η συγκριμένη απόφαση είχε χαρακτηριστεί ιστορικής και κομβικής σημασίας ενώ έτυχε της στήριξης εκατοντάδων φορέων, κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων ανά τη χώρα. Θυμίζουμε πως πέρυσι τον Σεπτέμβριο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είχε εγκρίνει ψήφισμα τονίζοντας την ανάγκη άμεσης και μόνιμης επίλυσης του προβλήματος  των δανειοληπτών αυτών, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης.  
"Πρόκειται για την περσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, υπ’ αριθμόν 334/2016,  που σε ένα σκεπτικό 50 σελίδων έκρινε τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων καταχρηστικούς και απαγόρευσε στην τράπεζα να τους χρησιμοποιεί" εξηγεί στην "Ε" το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) Δέσποινα Σωνιάδου.
"Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, εξηγεί στην εφημερίδα η κ. Σωνιάδου, υποχρεώθηκε η τράπεζα να προβεί στον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων με την ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμίευσης κάθε δανείου και της απαγόρευσε να αποκρούει την καταβολή των δόσεών των δανειοληπτών, βάσει της τότε ισοτιμίας. Εξίσου σημαντικό επίσης ήταν πως το δικαστήριο απεδέχθη πως οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος, η δε τακτική ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλείδες". Πρόκειται επί της ουσίας για μια σημαντική πρωτόδικη απόφαση καλά στοιχειοθετημένη, που εντάσσει τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην κατηγορία των επενδυτικών προϊόντων, με ό,τι αυτά προϋποθέτουν...
ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
Γιατί όμως η σημερινή εκδίκαση της έφεσης θεωρείται σημαντική;
"Γιατί είναι η πρώτη φορά που θα εκδικαστεί συλλογική αγωγή σε Εφετείο, η απόφασή της θα δημιουργήσει δεδικασμένο. Επί της ουσίας, η σημερινή ημέρα είναι "η ώρα μηδέν" για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και συνιστά δίκη-σταθμό καθώς αν το δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των δανείων με βάση την αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ" σημειώνει η κ. Σωνιάδου, που είναι και το κομβικό σημείο του όλου ζητήματος".  
Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα, οι δικαστικές αποφάσεις  τα τελευταία χρόνια είναι μοιρασμένες. Πολλές δικαιώνουν δανειολήπτες και αρκετές της τράπεζες. Ωστόσο η σημερινή ημέρα θα στρέψει τα βλέμματα στο Εφετείο Αθηνών γιατί αν και αφορά όσους έχουν λάβει δάνεια από τη Eurobank, θα παίξει καίριο ρόλο για όσους άλλους έχουν συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις με άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Καθώς πλέον με δικαστική βούλα οι τράπεζες δεν θα μπορούν να εφαρμόζουν συναλλαγματική ισοτιμία διαφορετική από εκείνη που ίσχυε κατά την παροχή των δανείων αλλά θα είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που χορήγησαν σε ελβετικό φράγκο στους πελάτες τους με βάση την ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων (ελβετικού φράγκου και ευρώ) όπως αυτή ίσχυε κατά την ημέρα που υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση με τους δανειολήπτες και όχι με βάση αυτήν που διαμορφώθηκε μετέπειτα.
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις και στη Λάρισα, καθώς μαζικά ακολούθησαν τη μόδα ή τις υποδείξεις των τραπεζών  και πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 2008 όταν είδαν  βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται δραματικά λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου. Το νόμισμα για πολλά χρόνια ήταν σταθερό και πολλοί πείστηκαν ότι θα πληρώνουν για πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο ποσό δόσης. Το σκηνικό όμως στην πορεία άλλαξε, η ισοτιμία άλλαξε με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες πλήρωναν μεγαλύτερη δόση και το ανεξόφλητο κεφάλαιό τους, διογκώθηκε. Σήμερα εκατοντάδες Λαρισαίοι και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζονται στις 70.000, είναι "όμηροι" των τραπεζών, κινδυνεύοντας να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.   
  Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πολιτική λύση  που θα τους απαλλάσσει από το βάρος δεν τηρήθηκαν, ενώ οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι οι δικαστές δικαίωναν δανειολήπτες. Σήμερα τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά έχουν «κοκκινίσει», αφού οι δανειολήπτες δεν πληρώνουν ενώ οι ρυθμίσεις που προτείνονται από τις τράπεζες δεν τους ικανοποιούν. Για αυτό λοιπόν η σημερινή ημέρα είναι σημαντική καθώς θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
 Ενημερωτικά να σημειώσουμε ότι εκκρεμούν και άλλες συλλογικές αγωγές δανειοληπτών και για τις άλλες τρείς συστημικές τράπεζες ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως μόλις προσφάτως έγινε γνωστό  πως το ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάσισε σε μια αντίστοιχη υπόθεση στη Ρουμανία, πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν ενδελεχή πληροφόρηση στους δανειολήπτες για την ανάληψη συναλλαγματικών κινδύνων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εν ολίγοις αποφάνθηκε πως όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χορηγεί δάνειο σε ξένο νόμισμα, πρέπει να παρέχει στον δανειολήπτη επαρκή πληροφόρηση ώστε αυτός να είναι σε θέση να λάβει συνετή και εμπεριστατωμένη απόφαση…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass