ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ, ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Εξάλειψη γραφειοκρατίας, ενίσχυση με προσωπικό...

Δημοσίευση: 05 Νοε 2015 0:32

 

Το υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής- Ανασυγκρότησης, κ. Παν. Κουρουμπλή, επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης –Αποχέτευσης (ΠΟΕ -ΔΕΥΑ) κ. Παύλος Δραγκόλας και ο Λαρισαίος γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ κ. Αχιλλέας Μητράκος, προκειμένου να του θέσουν τα βασικά προβλήματα λειτουργίας των ΔΕΥΑ της χώρας, που όπως ανάφεραν αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους.

Αναλυτικότερα, επισήμαναν στον υπουργό πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, καθώς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των ΔΕΥΑ, καθώς επίσης και να ενισχυθούν με προσωπικό, ενώ συγκεκριμένα έθεσαν τα εξής: «Τα προβλήματα που πρέπει να άμεσα να λυθούν είναι:

- Οι ΔΕΥΑ, φορτώθηκαν με γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα, με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών. Ενώ οι ΔΕΥΑ ελέγχονταν από ορκωτούς λογιστές τώρα ελέγχονται και από το Εκλεκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο και όλο το 24ωρο. Με τον έλεγχο των επιτρόπων από το 2011 χάθηκε η ευελιξία των ΔΕΥΑ. Λειτουργούν πλέον ως δημόσιες υπηρεσίες, ανατρέποντας ουσιαστικά τον λόγο και την αναγκαιότητα της ίδρυσής τους. Διεκδικούμε την απένταξη από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Προσλήψεις προσωπικού. Ενώ οι ΔΕΥΑ διπλασίασαν τον χώρο ευθύνης τους με τον «Καλλικράτη» ταυτόχρονα αποχώρησαν με συνταξιοδότηση τα τελευταία 5 χρόνια το 20% περίπου των εργαζομένων. Ζητάμε να επιτρέψετε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ιδιαίτερα εξειδικευμένου. Οι εργαζόμενοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό διότι καλύπτονται από τα ίδια έσοδα των ΔΕΥΑ .

- Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι γι’ αυτό και αμείβονταν σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι με το ενιαίο μισθολόγιο που αμείβονται σήμερα σύμφωνα με το νόμο 4093/2012. Η μισθοδοσία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας λύθηκαν πολλά προβλήματα λειτουργίας των ΔΕΥΑ σε σχέση με το προσωπικό τους.

Ζητάμε να μας επαναφέρετε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

- Ενιαία Αρχή Πληρωμής: Συμφωνούμε στην απογραφή του προσωπικού που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών για να γνωρίζει η πολιτεία τους φορείς που εποπτεύουν. Η καταβολή της μισθοδοσίας μας όμως μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής ούτε νόμιμη είναι ούτε έχει νόημα διότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν αμείβονται από το κρατικό προϋπολογισμό. Εκχωρείται μια ακόμη αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο κράτος επιβάλλοντας γραφειοκρατία και δυσλειτουργία στις ΔΕΥΑ.

- Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (εξαίρεση από τον α.ν. 173/67): Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνεται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς περιορισμούς. Στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα δίνεται εφάπαξ. Στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ χορηγείται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης με τους περιορισμούς του Αναγκαστικού Νόμου της χούντας 173/67. Διεκδικούμε την τροποποίηση του Νόμου της χούντας για να δικαιούμαστε ότι και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

- Τροπολογία-προσθήκη στο άρθρο 109 του ν. 3852/2010 για το προσωπικό των συγχωνευθέντων επιχειρήσεων.

Πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση που να αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στη νέα επιχείρηση ανεξάρτητα από τη διαδικασία η οποία τηρήθηκε κατά την αρχική πρόσληψή τους καθώς και να προβλεφτεί τακτοποίηση των συμβασιούχων που για πολλά χρόνια εργάζονται στις ΔΕΥΑ.

- Άρση ασυμβίβαστου για υποψηφιότητα υπαλλήλων ΔΕΥΑ στις δημοτικές εκλογές: Σύμφωνα με το νόμο 3852/10, άρθρο 14, παρ. 1, περ. γ, δεν μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι και οι υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Πριν την ψήφιση του νόμου αυτού δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασυμβίβαστου ή κωλύματος για να θέσουν υποψηφιότητα οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ.

Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουν ασυμβίβαστο υπάλληλοι του υπουργείου υγείας (γιατροί), υπάλληλοι εφοριών, καθηγητές κλπ και να τίθεται ασυμβίβαστο για τον εργάτη, τεχνίτη, διοικητικό υπάλληλο των ΔΕΥΑ.

-Ενισχυμένη πλειοψηφία για λύση ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ δύναται να κλείνουν με απλή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για αγορά ενός οικοπέδου από τον Δήμο χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία. Ζητάμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ΔΕΥΑ να κλείνουν με ενισχυμένη πλειοψηφία των 3/4 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω θέματα είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων. Αν θέλουμε οι ΔΕΥΑ εξυπηρετούν άμεσα τους πολίτες και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος είναι απαραίτητη η λύση αυτών των προβλημάτων».

Λ.ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass