ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Προτείνουν αργία για τη γιορτή καφέ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 17:10 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Οκτ 2015 18:52
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Αλέξης Σακελάρης Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Αλέξης Σακελάρης

«Πάμε για καφέ;» μια καθημερινή έκφραση όλων των Λαρισαίων, όλες τις ώρες της ημέρας. Πάντα υπάρχει χρόνος και λόγος στη Λάρισα, στην πόλη του καφέ για το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ την περασμένη Πέμπτη οι Λαρισαίοι σχολίασαν και έκαναν τις δικές τους προτάσεις μέσω της «Ε» για το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας.

«Η 1η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και οι Λαρισαίοι πρέπει να την ορίσουν ως αργία», δήλωσε ο Κώστας Τ. ενώ ο Άρης Λ. πρότεινε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα οι ιδιοκτήτες καφετεριών θα πρέπει να προσφέρουν δωρεάν καφέδες, «να γίνεται κάτι, να το μαθαίνει η πόλη. Νομίζω πως ελάχιστοι γνωρίζουν για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρόπος ζωής, κοινωνικοποίηση, οικονομική διασκέδαση είναι για τον Λαρισαίο η κατανάλωση καφέ, η βόλτα για καφέ σε ένα από τα καταστήματα της πόλης όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Αλέξης Σακελάρης. «Ο καφές έχει γίνει πλέον τρόπος διασκέδασης, οικονομικός μεν αλλά με υψηλό επίπεδο παροχών δε, όλες τις εποχές του χρόνου», δήλωσε ο Αλέξης Σακελάρης για να προσθέσει ότι «οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι η τιμή του καφέ σύμφωνα με τις υπηρεσίες που παρέχονται είναι σε ένα λογικό πλαίσιο».

Επίσης, δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της Λάρισας ως «η πόλη του καφέ», καθώς λειτουργούν σχεδόν 1700 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ. Οι επιχειρηματίες όμως δεν μένουν σε αυτό, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κατά καιρούς συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις καθώς στόχος τους είναι «να επιστρέψουμε στον καταναλωτή ένα μέρος από αυτά που καθημερινά μας αφήνει επιλέγοντας τα καταστήματά μας». Την ίδια ώρα παραμένει στα σχέδια των επιχειρηματιών η δημιουργία ενός Φεστιβάλ Καφέ, σε συνεργασία ενδεχομένως με τον Δήμο Λαρισαίων και με παράλληλες εκδηλώσεις σε πολλά σημεία της πόλης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη «qahwa» και αποτελεί παραφθορά της αρχικής (αραβικής) ονομασίας του καφέ, «qahwat al-bunn».Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».

Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα.

Έχει υπολογιστεί πως οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για καφέ εκτός και εντός σπιτιού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με κατανάλωση 5,33 κιλά τον χρόνο ανά άτομο.

ΕΧΕΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Ο ΚΑΦΕΣ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καφές φίλτρου, σκέτος , τα 240ml έχουν μόλις 2 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Ο εσπρέσο, το εσπρεσάκι που συνηθίζουν πολλοί να λένε των 60 ml έχει 5 θερμίδες.

Ο καπουτσίνο εάν γίνεται με πλήρες γάλα περίπου 110 θερμίδες, εάν χρησιμοποιείται γάλα με 0% λιπαρά 75 θερμίδες, ενώ ο καπουτσίνο με γάλα σόγιας έχει 64 θερμίδες.

Ο latte από 100 έως 200 θερμίδες ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass