ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

«Οι σιδεριές της πλατείας Αλόγου»

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 19:12

Στα «σιδερένια εκτρώματα της Πλατείας Αλόγου» αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Αποστ. Καλογιάννη, ο κ. Αναστ. Τσιαμπαλής, κάτοικος της περιοχής και αναφέρει τα εξής:

«Κύριε δήμαρχε,

Με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας και την πρέπουσα ευγένεια που διαθέτω, θα ήθελα να σας ενημερώσω, για να λάβουν γνώση και οι συμπολίτες μας, επί των παρακάτω αναφερομένων:

- Είμαι κάτοικος Λάρισας και διαμένω μετά της οικογενείας μου επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 146 και πλατείας Αλόγου, όπου είναι η ιδιόκτητη κατοικία μου.

- Εκεί υπάρχουν και λειτουργούν καταστήματα, τράπεζες κ.λπ., όπου εργάζονται και συναλλάσσονται καθημερινά οι συμπολίτες μας.

- Στην πλατεία αυτή, τοποθετήθηκε προ ετών το ορνεοφαγωμένο και ταλαίπωρο άλογο, για το οποίο αντέδρασαν οι συμπολίτες μας χωρίς αποτέλεσμα, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή του και την τοποθέτηση στην ίδια θέση ενός υπερήφανου θεσσαλικού αλόγου, που θα ήταν και το έμβλημα του Δήμου Λαρισαίων.

- Η πλατεία αυτή ανακατασκευάσθηκε και διαμορφώθηκε το έτος 2009 (αν δεν απατώμαι), πήρε το όνομα πλατεία Αλόγου και την καμαρώναμε όλοι, μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Στα παγκάκια της και στη σκιά των δέντρων της ξεκουράζονταν οι παππούδες, οι γυναίκες με τα μικρά παιδιά, οι καρδιοπαθείς και οι περαστικοί.

- Σε προσωπικό επίπεδο, ως μόνιμος κάτοικος στον χώρο αυτόν και ενθουσιασμένος από την ανακατασκευή και ανάπλαση της πλατείας αυτής, ανέλαβα με δικά μου έξοδα την επένδυση όλων των παρτεριών της πλατείας με μάρμαρα.

- Και για να σας πάω μερικά χρόνια πίσω, στο έτος 1969, ο αείμνηστος δήμαρχος Λαρισαίων, ο γιατρός, ο άνθρωπος, ο άρχοντας της Λάρισας κ. Θάνος Μεσσήνης, όταν απεφάσισε με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το μηχανικό κ. Σακελλαρίου να διώξει τη βρομιά της περιοχής όπως: Δημοτ. Αποχωρητήρια, παράγκες κλπ και να κατασκευάσει τα μαρμάρινα τοιχία, τα οποία στολίζουν τον Ιερό Μητρ. Ναό του Αγ. Αχιλλίου και τη γύρω περιοχή, με παρεκάλεσε προσωπικά να διαθέσω οικοπεδική έκταση 150 τ.μ. επί της πλατείας, χωρίς αντάλλαγμα ή αποζημίωση, με αποκλειστικό σκοπό να καταργηθεί η πρασιά που ίσχυε τότε στις οικοδομές, για να πάρει η περιοχή και η πλατεία την υπέροχη μορφή που έχει σήμερα (τη στρογγυλάδα).

- Χωρίς αντίρρηση και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, η οικογένειά μου κι εγώ προσωπικά, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του δημάρχου μας και το έργο έγινε όπως το είχε σχεδιάσει.

- Σήμερα, μετά μεγάλης μου λύπης κύριε δήμαρχε, σας ενημερώνω ότι η ζωή μας εδώ, από τον Απρίλιο 2015, έγινε προβληματική και κάνουμε υπομονή γιατί είμαστε υπέρ των σωστών έργων στην πόλη μας. Εκείνο, όμως, που δεν αντέχεται με τίποτα στην πιο όμορφη και αξιοζήλευτη γωνιά της Λάρισας, όπου είναι το σπίτι μου, είναι τα σιδερένια αρχιτεκτονικά εκτρώματα των 8 μέτρων που τοποθετήθηκαν, με την ευλογία σας, στη μικρή αυτή πλατεία και, ιδιαίτερα, στην πρόσοψη του γωνιακού καταστήματος και του σπιτιού μου, 4 κολόνες.

Και σας ρωτώ απροκάλυπτα κύριε δήμαρχε:

• Αρέσουν εις εσάς προσωπικά, την Τεχνική Υπηρεσία και τους αρχιτέκτονες του Δήμου αυτά τα σιδερένια κρεματόρια και ικριώματα;

• Αν ήσασταν στη θέση μου, θα σας άρεσε να κάθεστε στη βεράντα του σπιτιού σας και αντί να απολαμβάνετε την υπέροχη θέα προς τη γέφυρα, τον Πηνειό και τον Όλυμπο, να βλέπετε πανιά δεμένα με συρματόσχοινα;

• Διερωτηθήκατε κάποια στιγμή εσείς και οι συνεργάτες σας αν αυτό το θέαμα αρέσει έστω και σε έναν κάτοικο της πόλεώς μας, από τους εκατοντάδες που περνούν καθημερινά από την περιοχή;

- Αυτά τα σιδερένια αρχιτεκτονικά εκτρώματα, κύριε δήμαρχε, είναι βάθρα σιδερένιας γέφυρας για διέλευση τροχοφόρων και ερπιστριοφόρων βαρέος τύπου, όπως: τανκς- μπουλντόζες-τετραξονικά οχήματα με φορτίο κλπ.

- Διάβασα στην «Ελευθερία» ότι η μελέτη των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λάρισας έγινε επί δημάρχου κ. Τζανακούλη και υλοποιείται από την παρούσα Δημοτική αρχή.

▪ Εσείς προσωπικά, η Τεχνική Υπηρεσία σας και το Δημ. Συμβούλιο δεν έχετε γνώμη και υπογράφετε εν λευκώ και εγκρίνετε ό,τι σχεδίασε ο κ. Τζανακούλης;

- Πληροφορήθηκα, επίσης, ότι τη μελέτη αυτή τη συνέταξε κλιμάκιο Αθηναίων αρχιτεκτόνων στην Αθήνα και ερωτώ:

• Η Λάρισα και η Θεσσαλία δεν έχει αρχιτέκτονες;

• Δεν έχει στατικούς μηχανικούς;

• Δεν έχει Τεχνικό Επιμελητήριο;

• Δεν έχει επιστήμονες περιβαλλοντολόγους;

• Δεν έχει Αρχαιολογική Υπηρεσία;

Τόσο άσχετους και ανίκανους τους θεωρούν οι Αθηναίοι τους Θεσσαλούς επιστήμονες;

• Αφού τους αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα σιδερένια εκτρώματα των 8-10 μέτρων, γιατί δεν βάζουν τα ίδια στην Ηρώδου Αττικού, στη Διον. Αρεοπαγίτου, στο Σύνταγμα και στο Κολωνάκι;

- Ο τ. δήμαρχος κ. Τζανακούλης, από τη δεύτερη προεκλογική του εκστρατεία και θητεία, υπεσχέθη στους κατοίκους της περιοχής μας ότι θα πεζοδρομήσει όλη τη Βενιζέλου, μέχρι τη γέφυρα. Τα ίδια υπεσχέθη στην 3η και 4η θητεία του. Έδωσε, βέβαια, την ίδια υπόσχεση και στην 5η προεκλογική του εκστρατεία, αλλά δεν εξελέγη για να απολαύσουμε, πάλι, τα ψέματά του.

• Πού είναι σήμερα η μηχανικός και υποψήφια δήμαρχος κα Καραλαριώτου, να καμαρώσει τα φιλικά προς το περιβάλλον (για μερικούς) σιδερένια εκτρώματα;

- Γνωρίζω, επίσης, κύριε δήμαρχε, ότι σε κάθε δημόσιο έργο που πρόκειται να κατασκευασθεί, όπως: δημόσια κτίρια, σχολεία και έργα που αφορούν τους κατοίκους, τοποθετείται μια μακέτα ενημέρωσης. Επίσης, μια πινακίδα με το κόστος του έργου, τον φορέα χρηματοδότησης, τον φορέα εκτέλεσης και πολλά άλλα για ενημέρωση. Εδώ έγιναν όλα στα μουλωχτά και άρχισαν εκσκαφές στην πλατεία, χωρίς τη στοιχειώδη και απαραίτητη ενημέρωση των ιδιοκτητών για λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας των οικογενειών και των καταστημάτων τους.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες και σε κάθε αρμόδιο, όπως: Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, δήμαρχο Λαρισαίων – Δημοτικό Συμβούλιο - Αντιπολίτευση του Δήμου – Σύλλογο Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών – Τεχνικό Επιμελητήριο – στατικούς μηχανικούς κ.λπ. και παρακαλώ:

«Αν σας αρέσει η ανάπλαση της όμορφης πόλης μας, φροντίστε να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό τα 8μετρα σιδερένια εκτρώματα των Αθηναίων εμπνευστών». Στους κυρίους αυτούς έχω να επισημάνω και να ρωτήσω, όπως και εις εσάς κύριε Δήμαρχε: Με ποιο δικαίωμα υποβαθμίζετε την αξία του ακινήτου μου, που έτυχε να βρίσκεται στην πλέον περίοπτη και αξιοζήλευτη θέση της πόλεως Λαρίσης;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass