ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ Ο «ΦΡΟΥΡΟΣ» ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Στην ευθεία, βλέπουν... Τουρκία!

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2015 19:59 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Σεπ 2015 20:01

 

Παρουσίαση Ευαγ. Ρηγόπουλος

(φωτ.: Λεων. Τζέκας)

Δεν είναι μόνο η Λάρισα κι ο κάμπος της συγκοινωνιακός κόμβος- κλειδί. Είναι και οι θάλασσές της και συγκεκριμένα ο Αγιόκαμπος. Δεν το αντιλαμβάνονται πολλοί. Απέναντι σε ευθεία γραμμή στο Αιγαίο, μέσω των διεθνών υδάτων, η Τουρκία! Δέλεαρ και για παρανομίες, όπως: Μεταφορά λαθρομεταναστών, διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών. Η πληθώρα των ορμίσκων, η εγγύτητα με τα διεθνή ύδατα αλλά και η εγγύτητα με το κεντρικό εθνικό οδικό δίκτυο, αυξάνουν τις δυσκολίες αστυνόμευσης. Μια μεγάλη ακτογραμμή, από τα όρια του νομού Λάρισας με τον νομό Πιερίας προς Βορρά, έως το Κεραμίδι του νομού Μαγνησίας νότια. Φρουρός και μοναδικός φορέας αστυνόμευσης του Λιμενικού, το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου!

Σε μια περιοχή που άλλοτε υπήρχαν δυο Λιμενικοί Σταθμοί- του Στομίου και του Αγιοκάμπου- πλέον με βάση τον λιμενικό «Καλλικράτη», ο σταθμός του Στομίου έκλεισε και μετατράπηκε σε απλό φυλάκιο. Μετά από ένα χρόνο περίπου, η εφαρμογή αυτών των αλλαγών φαίνεται ότι τίποτε θετικό δεν αποκόμισε. Ο λιμενικός σταθμός, έσφυζε άλλοτε, με καθημερινή επί 24ώρου βάσεως παρουσία στην περιοχή. Με σκάφος και περιπολικό όχημα, με επιτήρηση μιας πραγματικά δύσκολης περιοχής όπως οι εκβολές του Πηνειού, με καθημερινή εξυπηρέτηση των επαγγελματιών της περιοχής, με επιτόπια άμεση συνδρομή στους πολίτες, με συνεχείς ελέγχους και παρουσία σε όλους τους τομείς της αλιευτικής δραστηριότητας και με μηδενικό κόστος για το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος. Γιατί το κτίριο και τα πάγια έξοδά του καλύπτονταν από τον Δήμο και υπήρχε σύσσωμη η στήριξη και η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, υπέρ της διατήρησης του σταθμού. Από μια περίεργη και ακατανόητη εμμονή του Αρχηγείου και της Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, ο σταθμός οδηγήθηκε σε κλείσιμο. Περίεργες αποφάσεις… Ο Λιμενικός Σταθμός Αγιοκάμπου μετονομάσθηκε σε Α΄ Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου! Το τμήμα του Αγιοκάμπου ενισχύθηκε με το προσωπικό του Στομίου συν τα επιχειρησιακά μέσα (όχημα και ένα μικρό σκάφος), ενώ παράλληλα ανέλαβε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας του καταργηθέντος σταθμού.

Είναι γνωστό τοις πάσι, τι γίνεται στα παράλια του νομού, όπου παρατηρείται συσσώρευση κόσμου ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία τα διαχειρίζονται, επί 24ώρου βάσεως, τα στελέχη του συγκεκριμένου Λιμενικού Τμήματος. Έχοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων, ο διοικητής κ. Χρήστος Αντωνίου και το προσωπικό της υπηρεσίας, έχουν προχωρήσει σε ιδιαίτερο σχεδιασμό, με γνώμονα την πρόληψη αλλά και την καταστολή όπου απαιτείται. Ο σχεδιασμός, έχει ως βασικά στοιχεία τις συνεχείς περιπολίες σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας τους, την αρμονική συνεργασία με τοπικούς φορείς, τη διαρκή επαγρύπνηση, την μεγιστοποίηση της χρήσης όλων των διατιθέμενων υπηρεσιακών μέσων, αλλά και την άμεση διερεύνηση όλων των καταγγελιών. Τα αποτελέσματα ιδίως φέτος ήταν ορατά, καθώς ήταν ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία των λιμενικών, κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από πολίτες, αλλά και επαγγελματίες της περιοχής. Όλα αυτά, ενώ παράλληλα στελέχη του τμήματος αποσπώνται για νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς ενίσχυση των εκεί υπηρεσιών, σε τακτά διαστήματα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, σύμφωνα με στελέχη, για τη στήριξη του Λιμενικού Τμήματος από τον Δήμο Αγιάς. Όπως τόνισε ο διοικητής του τμήματος κ. Χρήστος Αντωνίου ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρας με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς, αποτελούν τα δύσκολα τελευταία χρόνια, τον βασικό υποστηρικτή σε διάφορα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και δίνουν άμεσες λύσεις στηρίζοντας έμπρακτα το τμήμα. Το ζήτημα των μέσων και των απαιτήσεων που έχουν, είναι φλέγον. Με αυτοκίνητα που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, αφού πλέον το κόστος συντήρησης ορισμένες φορές τείνει να γίνει απαγορευτικό και με αυξημένες απαιτήσεις για την εφαρμογή, έστω της απαραίτητης αστυνόμευσης.

Το βασικό επιχειρησιακό μέσω ενός Λιμενικού Τμήματος και δη του Αγιοκάμπου παραμένει το σκάφος (ΠΛΣ 204) το γνωστό 9μετρο με τις δύο εξωλέμβιές του. Αποτελεί το εργαλείο που προσφέρει βοήθεια και συνδρομή σε επαγγελματίες αλιείες και πολίτες που βρίσκονται στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αποτροπής για τους κάθε είδους λαθροδιακινητές, καθιστώντας έτσι την παρουσία του απαραίτητη αλλά και αναντικατάστατη. Μόνο με άλλο πλωτό κατά προτίμηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων, μπορεί να αντικατασταθεί. Αξίζει να αναφερθεί και η συνεχής προσπάθεια του διοικητή κ. Χρ. Αντωνίου αλλά και των υπευθύνων καυσίμων του τμήματος, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας του σκάφους, σε συνθήκες που ορισμένες φορές μοιάζουν πρωτόγνωρες ! Το σκάφος, με το πλήρωμά του και τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, είναι σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα και όποτε χρειάστηκε σε έκτατα περιστατικά έρευνας διάσωσης ή ελέγχων ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όλο το 24ωρο. Απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του στο Αγιόκαμπο, με την απαραίτητη πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε να μην μένει ποτέ ανενεργό.

Το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όπου σε πείσμα της γενικότερης οικονομικής καχεξίας, εκεί επικρατεί εξαιρετικό συναδελφικό κλίμα, όρεξη για δουλειά, επαγγελματισμός και ανθρωπιά. Έχοντας μπροστά έναν ακόμα χειμώνα, περιμένει κανείς, η άνοιξη και το καλοκαίρι, να βρει το τμήμα, την κατάλληλη υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς, με ουσιαστικό τρόπο. Ίδωμεν...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass