ΚΩΝ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ζητάμε να μας κρίνουν με το έργο μας

* Στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε καταθέσει ήδη προτάσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μικρά και μεγάλα έργα που θα ευεργετήσουν την καθημερινότητα του πολίτη

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2014 5:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:56
  «Το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών είναι τι επιλέγουμε; Επιλέγουμε την τολμηρή συνέχεια, το ασφαλές πέρασμα στη νέα πενταετία, την εγγύηση που παρέχει η γνώση; Εμείς απαντούμε καθαρά:
* Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να θέτει και να συνθέτει.
* Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να ενώνει και να υπερασπίζεται τη συνοχή».
Αυτό τονίζει ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Ε» καλεί τους συνδημότες του να «μας κρίνουν με το έργο μας».
«Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και οι δημότες γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας εμπιστεύτηκαν στην πρώτη θητεία και πιστεύω, αποδείξαμε την αξία μας. Τα «συν» της θητείας μας υπερτερούν συντριπτικά», αναφέρει και δηλώνει με σαφήνεια και σιγουριά: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε το Δήμο παραπέρα, όπως αναλάβαμε την ευθύνη να τον φτιάξουμε από την αρχή».
 
* Για μερικές δεκάδες ψήφους κ. Κολλάτο, δεν επανεκλεγήκατε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, έχετε το προβάδισμα, που σας δίνει η διαφορά των 8 μονάδων ή των 900 ψήφων. Πού νομίζετε ότι θα κριθεί η αναμέτρηση του δευτέρου γύρου;
- Κατ’ αρχήν θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες μας για την εμπιστοσύνη τους την προηγούμενη Κυριακή. Το σαφέστατο προβάδισμα των 960 ψήφων έδειξε καθαρά την επιλογή του εκλογικού σώματος. Διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε δημότη του Δήμου Τεμπών, μακριά από διαχωρισμούς, μακριά από εξαιρέσεις. Πιστεύουμε ότι οι δημότες μας έχουν πεισθεί για τις προθέσεις μας, γνωρίζουν ότι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι ο άνθρωπος, βλέπουν ότι έχουμε όραμα και στρατηγική, διακρίνουν την ειλικρίνεια, αναγνωρίζουν την προσπάθεια. Μας εμπιστεύτηκαν στην πρώτη θητεία και πιστεύω, αποδείξαμε την αξία μας. Τώρα είναι η ώρα να μας δώσουν την ευκαιρία συμπόρευσης στην επόμενη 5ετία.
Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι κρίσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στον Δήμο Τεμπών, όσοι ακόμη δυσπιστούν ή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, δεν έχουν λόγο να προβληματίζονται άλλο πια.
Ζητούμε να μας κρίνουν με το έργο μας.
Σήμερα, για ακόμη μια φορά, δηλώνουμε ότι θα οδηγήσουμε τον Δήμο Τεμπών στη νέα πραγματικότητα δημιουργώντας ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό κι ανθρώπινο.
* Καθόλη τη διάρκεια της θητείας σας αλλά και στην προεκλογική περίοδο, δείξατε ότι -πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές σας απόψεις- δεν έχετε κομματικές εξαρτήσεις. Πιστεύετε πράγματι ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν μακριά από την αυτοδιοίκηση; Γιατί υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί σας οι οποίοι επιδίωξαν τη στήριξή τους.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, αλλά και στην προεκλογική περίοδο τα θέματα που μας απασχόλησαν ξεπερνούσαν τα κόμματα. Επρόκειτο για προβλήματα των δημοτών στα οποία προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να βρούμε λύσεις. Κανείς βέβαια δεν προέρχεται από παρθενογέννηση και μπορεί, αν όχι οφείλει, να έχει την προσωπική του πολιτική άποψη και φιλοσοφία. Σήμερα όμως, στην εποχή των τεράστιων αλλαγών στον παγκόσμιο χάρτη, των οικονομικών κρίσεων, της φτώχειας και των συνεχών ανακατατάξεων, όποιος μείνει πίσω από τις παλιές πολιτικο-κοινωνικές οριοθετήσεις, θα είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου.
Ο Δήμος είναι ο πιο κοντινός και άμεσος φορέας της δημόσιας διοίκησης στον πολίτη. Αν θυμόσαστε και το 2010, τότε που τα κόμματα είχαν κυρίαρχο ρόλο και λόγο στην αυτοδιοίκηση, ο συνδυασμός μας ήταν πολύ-συλλεκτικός, ξεπέρασε τις αγκυλώσεις των κομμάτων και λειτούργησε χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Συνεχίζουμε με την ίδια στρατηγική και τούτο ήδη επιβραβεύθηκε από τους συνδημότες μας σε ποσοστό που πλησιάζει το 50% κι αναγνωρίστηκε από τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό 67% (εκλέξαμε 14 από τα 20 συνολικά τοπικά συμβούλια).
Η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες δεν απαιτούν κομματική προσέγγιση, αλλά ήθος στον χαρακτήρα των διοικούντων κι αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
* Πριν από μερικές ημέρες διερχόμενος ο πρωθυπουργός στάθμευσε στην περιοχή του Πλαταμώνα για να επιθεωρήσει τα έργα στις σήραγγες. Ερωτήθηκε αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα των διοδίων. Σας προβληματίζει η κυβερνητική στάση; Είστε αποφασισμένος να «παλέψετε» το θέμα; Έχετε τη λαϊκή στήριξη για κάτι τέτοιο;
- Το θέμα των διοδίων είναι κυρίαρχο για τη δημοτική αρχή. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι εντός των ορίων μας λειτουργούν δύο σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί. Όπως καταλαβαίνετε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Τεμπών τείνουν να γίνουν μειονεκτήματα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι κάτοικοι πληρώνουν για να μετακινούνται μέσω της ΠΑΘΕ από το ένα μέρος στο άλλο, κάτι που για τους κατοίκους άλλων Δήμων είναι μια ανέξοδη μετακίνηση. Παράλληλα το γεγονός αυτό είναι κι ένα ισχυρό αντικίνητρο για όσους που χωρίς να είναι κάτοικοι, θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας.
Όλα αυτά τα χρόνια, με υπομνήματά μας στους αρμόδιους φορείς επιδιώκουμε την επανεξέταση και νέα προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής που αφορά στους σταθμούς διοδίων, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης έγιναν κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, ενώ τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Επιδιώκουμε οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου να έχουν κάρτα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων του Δήμου, ενώ για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και για όσους διαθέτουν κατοικία εντός του Δήμου να εκδοθεί κάρτα με έκπτωση.
Σε τελική ανάλυση, για όσους διέρχονται κι απλά χρησιμοποιούν περιοδικά την ΠΑΘΕ να υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο, ώστε να είναι πιο δίκαιη και λογική η κατανομή κόστους.
Αυτή την επιχειρηματολογία μας εκφράσαμε στα υπομνήματά μας και περιμένουμε να υπάρξει λύση κι ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει από τη μεριά μας και διαφορετική προσέγγιση.
* Αν ένας δημότης σας ρωτούσε ευθέως: Γιατί τον Κώστα Κολλάτο για δήμαρχο και όχι τον Γιώργο Μανώλη τι θα του απαντούσατε;
- Το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών είναι τι επιλέγουμε; Επιλέγουμε την τολμηρή συνέχεια, το ασφαλές πέρασμα στη νέα πενταετία, την εγγύηση που παρέχει η γνώση; Εμείς απαντούμε καθαρά στα διλήμματα :
* Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να θέτει και να συνθέτει.
* Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να ενώνει και να υπερασπίζεται τη συνοχή.
Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και οι δημότες γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν.
Κάθε συνδυασμός που θήτευσε σε θέση ευθύνης έχει σαφέστατα κι ένα κόστος, μια φθορά, εισπράττει και μια δυσαρέσκεια. Αλλά τα συν της θητείας μας υπερτερούν συντριπτικά.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε το Δήμο παραπέρα, όπως αναλάβαμε την ευθύνη να τον φτιάξουμε από την αρχή.
Έχουμε πλήρη συνείδηση των πράξεων που δρομολογήσαμε, αλλά κι όσων απαιτούνται στη συνέχεια.
Κρατάμε άσβηστη την ελπίδα, επειδή ακριβώς υπήρξαμε μια δημοτική αρχή με όραμα, στρατηγική κι αποτελεσματικότητα.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
* Σε ποια θέματα, τόσο της καθημερινότητας του πολίτη όσο και της αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου, θα δώσετε βαρύτητα στη νέα σας θητεία;
- Η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και η καθημερινότητα του δημότη είναι ο καθρέφτης της κάθε δημοτικής αρχής.
Στη διάρκεια της θητείας μας και με τη συμπαράσταση όλων των τοπικών συμβουλίων, που σημειωτέον είναι η αιχμή του δόρατος, δίνουμε μια καθημερινή μάχη και θεωρούμε ότι πετυχαίνουμε καλά αποτελέσματα.
Με συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αποκομιδή απορριμμάτων, την ύδρευση, την άρδευση, τους χώρους πρασίνου, τα οδικά δίκτυα, την αγροτική οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, την εσωτερική οδοποιία.
Όσον αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους τρεις τομείς της παραγωγικής διαδικασίας. Βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας που χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα με τη δημιουργία βασικών υποδομών, με τις καθιερωμένες γιορτές αγροτικών προϊόντων, με τις συντονισμένες ενέργειές μας για προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
Κύριο μέλημα όμως θα είναι κι η ενίσχυση της απασχόλησης, αξιοποιώντας τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ τόσο για δημοτικές όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις και μέσω κάθε δυνατής στήριξης στους τοπικούς επαγγελματίες, εργαζόμενους κι όσους δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή, που βρίσκεται στα όρια τα Δήμου.
Κεφαλαιώδη ζητήματα και αναγκαίες δράσεις που αναμφίβολα πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε είναι :
* η ανάπτυξη του ορεινού όγκου Κισσάβου και Κ. Ολύμπου,
* η ανάπτυξη των παραλιακών οικισμών κι η επίλυση του οικιστικού ζητήματος,
* η δημιουργία προαστιακού σταθμού στα Τέμπη,
* η ανάπτυξη και προβολή της Κοιλάδας των Τεμπών,
* η προστασία των ακτών από διαβρώσεις,
* η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
* η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
* η δημιουργία πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος για την καλύτερη αστυνόμευση.
Με τη σκληρή δουλειά, καταφέραμε να καταθέσουμε προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ περιόδου 2014 – 2020.
Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ και στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουμε καταθέσει προτάσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μικρά και μεγάλα έργα που θα ευεργετήσουν την καθημερινότητα του πολίτη.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΘΑ
* Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ζητήματα που φαίνεται να αποφασίζονται ερήμην των δήμων, καίτοι αφορούν στη ζωή των δημοτών τους. Αναφέρω ενδεικτικά πληροφορίες για πώληση παραλιακών εκτάσεων και στην περιοχή σας, «κερδοσκοπικά» παιχνίδια με τα σκουπίδια, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών, όπως το νερό. Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε τέτοια δημοσιεύματα και ποια είναι η δική σας άποψη;
- Δεν γίνεται να λειτουργούμε για την τοπική κοινωνία έξω από αυτή, όπως δεν γίνεται να αποφασίζουμε χωρίς αυτή.
Τα θέματα της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας και των δημόσιων αγαθών απαιτούν καταρχήν μια διαφορετική νομοθετική προσέγγιση, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι οι Δήμοι να λειτουργήσουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Σκοπός είναι να μπορούν οι Δήμοι να αξιοποιούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα τόσο προς όφελος των ίδιων όσο και για την αναβάθμιση της περιοχής τους. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιώνονται τα οικονομικά τους δεδομένα και κυρίως θα αναδεικνύονται οι τοπικές κοινωνίες και τα χαρακτηριστικά τους.
Είναι ανάγκη και σε ό,τι αφορά στους τομείς των δημόσιων αγαθών και δημοτικών υπηρεσιών, να εκπονηθούν σύγχρονες μελέτες σκοπιμότητας που να λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσφατα στοιχεία ανά τόπο. Ακόμη όμως κι αυτές οι μελέτες θα πρέπει να λάβουν επαρκή δημοσιότητα και να τεθούν υπόψη των τοπικών κοινωνιών.
Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς διαβούλευση.
Οι θέσεις των τοπικών κοινωνιών είναι καθοριστικής κι αποφασιστικής σημασίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass