- "ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ" ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Γιορτή και "πένθος" για τα αμύγδαλο Συκουρίου

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2015 0:20

Ενας δυναμικός μοχλός ανάπτυξης στην οικονομία του Συκουρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η καλλιέργεια αμυγδάλου, η οποία δέχθηκε φέτος μεγάλο πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες, βρέθηκε στο επίκεντρο προχθές, με την πραγματοποίηση του καθιερωμένου πλέον θεσμού, της «Γιορτής Αμυγδάλου», στο Συκούριο, που προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών.

Τη γιορτή οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών, με πλούσιες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το προϊόν.

Αναλυτικότερα στην πλατεία Θέμιδας, προχθές το απόγευμα την έναρξή της έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών φορέων.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, σε ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένας θεσμός πλέον στο Συκούριο, στον Δήμο Τεμπών και στο νομό μας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα παραγωγών, καταναλωτών και φορέων.

Αναδεικνύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της, την πλούσια παράδοση, τον ανεκτίμητο πολιτισμό, τη δημιουργικότητα των κατοίκων, την εγρήγορση των τοπικών φορέων, αποτελώντας παράλληλα έναν δυναμικό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον θεσμό και κάθε ανάλογη προσπάθεια που κληρονομήσαμε γιατί πιστεύουμε ότι αναγνωρίζουμε και τιμούμε τους κόπους των παλιότερων και τα όνειρα των νεότερων.

Βέβαια η φετινή χρονιά έχει χτυπηθεί βάναυσα από τον παγετό της 21ης Μαρτίου στην περιοχή του Δήμου και άφησε πίσω του τεράστια καταστροφή που αγγίζει το 75% ως και το 100% της αμυγδαλοκαλλιέργειας και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Πρόκειται για βαρύ πλήγμα της μικροοικονομιίας του Δήμου μας, γιατί πέραν της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών θα υπάρχουν άμεσες συνέπειες σε επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους που η εργασία και το εισόδημά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών.

Σκεφτείτε ότι στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Νέσσωνα παράγεται ετησίως το 16-18% της ελληνικής παραγωγής και το ύψος της απώλειας εισοδήματος που προκλήθηκε είναι αρκετά μεγάλο.

Αρα καταλαβαίνετε ότι χρειάζονται δίκαιες εκτιμήσεις και έγκαιρες αποζημιώσεις, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία που αντιστέκεται και που επιμένει να δουλεύει σκληρά.

Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την αγροτική παραγωγή».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου κ. Γεώργιος Καλότυχος, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και Βασίλης Κόκκαλης.

Ο υποψήφιος βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, κατά την εκδήλωση εξέφρασε την άποψη ότι: "Το αμύγδαλο του Συκουρίου και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι απλώς ο βασικός κορμός της εθνικής μας παραγωγής στο συγκεκριμένο προϊόν, αλλά αποτελεί ένα θρεπτικό προϊόν το οποίο εξάγεται διαφημίζοντας την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρέπει επιτέλους ως υπεύθυνη πολιτεία να σχεδιάσουμε εξ αρχής την εθνική μας πολιτική επιτρέποντας στους παραγωγούς να στηρίξουν τις καλλιέργειες και τις δουλειές τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προοπτική όχι μόνο στη ζωή τους αλλά και στην εθνική οικονομία.

Στον τομέα αυτό θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ώστε να αλλάξει ο προσανατολισμός των δραστήριων τοπικών συνεταιρισμών και συλλόγων, όπως αυτός των γυναικών του Συκουρίου, ώστε να διαφημίζεται το τοπικό προϊόν τους, και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης και στενότητας που όλοι αντιμετωπίζουν, αλλά αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της Πολιτείας. Να βοηθήσει την παραγωγή και την παράδοση να μπολιαστούν με την εξωστρέφεια, η οποία με τη σειρά της θα προσδώσει νέα, σημαντικά, πλεονεκτήματα στα ίδια τα προϊόντα».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός αμυγδαλογλυκισμάτων, τα χορευτικά συγκροτήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Όσσας και της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς με την ορχήστρα του Βασίλη Μπαλογιάννη, προσφέρθηκαν αμυγδαλολιχουδιές και η γιορτή έκλεισε με δημοτικό – λαϊκό γλέντι.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Νταφούλης, Χρήστος Τσάτσαρης, Αστέριος Σαΐτης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιάννης Βλάγκας, Ιωάννης Αργυρίου, Γεώργιος Μανώλης, Παναγιώτης Γκατζόγιας, ο πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Κισσάβου κ. Κώστας Λανάρας, ο υποψήφιος βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζα Πειραιώς Συκουρίου, ο δασάρχης Λάρισας κ. Γκάτσικος, πρόεδροι Κοινοτήτων, φορέων και Συλλόγων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass