Βραβεύτηκαν Φαρσαλινοί γιατροί

Για ερευνητική εργασία αντιεμβολιαστικής στάσης - Γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό αντιεμβολιαστών

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2024 14:09

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Το πρώτο βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απονεμήθηκε στους Φαρσαλινούς γιατρούς Νικόλαο Αχ. Βαΐτση και Σταματίνα Αγγελάκου-Βαΐτση, στο 14ο Παμπελοποννησιακό ιατρικό συνέδριο που διεξήχθη στην Πάτρα στις 19 και 20 Οκτωβρίου.


Η έρευνά τους εστίασε στους παράγοντες που συνδέονται με την αντιεμβολιαστική στάση στην Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
Η πανδημία έχει αναδείξει την κρισιμότητα του εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η εμφάνιση αντιεμβολιαστικών τάσεων αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Η μελέτη των δύο γιατρών πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής έρευνας σε δείγμα 1.385 ατόμων, εκ των οποίων τα 224 (16,2%) είναι αντιεμβολιαστές.
Kατέδειξε ότι η αντιεμβολιαστική στάση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, κατοίκους περιοχών με χαμηλό πληθυσμό, καπνιστές, άτομα με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και άτομα που λαμβάνουν πληροφορίες για την υγεία από μη γιατρούς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ηλικία, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, η φυσική δραστηριότητα, το ιατρικό ιστορικό, ο τρόπος διαμονής (κατά μόνας ή συγκατοίκηση), η εργασιακή κατάσταση, η πολιτική τοποθέτηση και η θρησκευτικότητα, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αντιεμβολιαστική στάση.
Οι γιατροί Ν. Βαΐτσης και Στ. Αγγελάκου-Βαΐτση τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρη πρόβλεψη και αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν στην αντιεμβολιαστική στάση, με στόχο την ενίσχυση του εμβολιασμού και τον περιορισμό της εξάπλωσης όχι μόνο της COVID-19 και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάκριση αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τους δύο ιατρούς. Ο Νικόλαος Αχ. Βαΐτσης (γιατρός – Data Analyst) και η Σταματίνα Αγγελάκου-Βαΐτση (γιατρός – αναισθησιολόγος), διατηρούν συστεγασμένα ιατρεία στα Φάρσαλα και έχουν συγκεντρώσει πλούσιο επιστημονικό έργο με εκατοντάδες ανακοινώσεις σε συνέδρια, δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, συμμετοχές σε συγγραφή βιβλίων και διακρίσεις σε επιστημονικό επίπεδο.
Η συνεχής τους ενασχόληση με την έρευνα και την ανάλυση δεδομένων, αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ιατρική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι η επιστημονική αριστεία μπορεί να ανθίσει και έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ή του εξωτερικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass