Ισχύουν οι καταγγελίες Κουρέτα για Φ/Β;

* ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 14:16

«Ειδικά στη Θεσσαλία, την καρδιά του πρωτογενούς τομέα, η οποία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις ζημιές των περυσινών πλημμυρών, η αυξητική τάση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ειδικά πάρκων ισχύος ≤1MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας, προβληματίζει έντονα, καθώς υπονομεύει το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και εν τέλει θέτει σε αμφισβήτηση τις κατευθύνσεις για πράσινη ανάπτυξη». Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επίκαιρη Ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος έχει θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα και από το βήμα της Βουλής (17.09.24), κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Επίκαιρη Ερώτησή του επισημαίνει ότι «αγρότες και κτηνοτρόφοι κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων. Η πολιτεία, προκειμένου να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα από αυτόν τον κίνδυνο έχει θεσπίσει κανόνες, όπως τον ορισμό ανώτατου ορίου που δεν ξεπερνά το 1% για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, και τα οποία δημοσιεύτηκαν και στα τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας (15.09.2024), έχει δοθεί άδεια για εγκατάσταση ΑΠΕ σε 374 χιλιάδες στρέμματα, που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, καλύπτοντας σχεδόν το όριο του 1% που θέτει η νομοθεσία, δηλαδή, τα 44 χιλιάδες στρέμματα για τη Θεσσαλία. Επιπροσθέτως, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αντιδράσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από τους δήμους Φαρσάλων, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Ελασσόνας, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την δέσμευση γεωργικής γης και βοσκοτόπων για φωτοβολταϊκά, αλλά και την απειλή υπέρβασης του ορίου του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας».
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «εύλογα, λοιπόν, οι διαμαρτυρόμενοι, ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι και βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της παραγωγικής γης, ειδικά της γης υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία, και η επέκταση των ΑΠΕ να μην εμποδίζει, άλλα να χρησιμοποιείται για να τονώσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
Κατόπιν τούτων, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Ισχύουν οι καταγγελίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την αδειοδότηση ΑΠΕ του 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον θεσσαλικό κάμπο και σε πόσα στρέμματα γης, έως τώρα, υψηλής παραγωγικότητας στον νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα και για πόσα ακόμα υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις;
2. Είναι νόμιμοι οι αποχαρακτηρισμοί γης υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία και αν όχι τι προτίθεστε να πράξετε γι’ αυτό, και εν γένει σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις και ιδιαίτερα οι εκτάσεις της γης υψηλής παραγωγικότητας από την άκρατη επέκταση των ΑΠΕ φωτοβολταϊκών πάρκων;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass