Καταργούν τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας

*ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ *ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΥ *ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ *ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2024 13:06

Του Κώστα Γκιάστα
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) νομού Λάρισας, μέσα από ένα νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτό γνωστοποίησε ο δήμαρχος Λαρισαίων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (προχθές), λίγο πριν τη συνεδρίαση, και πέρασε στα… «ψιλά γράμματα», καθώς υπερίσχυσε η κόντρα για τις αναθέσεις και τις συμβάσεις μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.
Για το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αναμένεται να υπάρξει και κινητοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως η εν λόγω κατάργηση έρχεται με τη μορφή… «αντιγραφής -επικόλλησης»!
Αυτό τουλάχιστον σημείωσε ο κ. Μαμάκος, καθώς εντόπισε πως στο εν λόγω νομοσχέδιο παρά τη σημαντικότητά του, έχουν απλά επικολληθεί προτάσεις από τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Δίχως φυσικά να υπάρξει η συζήτηση και επί της ουσίας διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΔΣΑ
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας, θεσμοθετημένος από την Ελληνική Πολιτεία φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει μέλη του τους 7 Καλλικρατικούς Δήμους του Ν. Λάρισας και διοικείται από τον Πρόεδρο, το 39μελές Διοικητικό Συμβούλιο και την 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή.
Αρμοδιότητά του είναι η διαχείριση των απορριμμάτων σε νομαρχιακό επίπεδο, η διαχείριση του χώρου υγειονομικής ταφής Ν. Λάρισας (λειτουργία, μελέτη-κατασκευή έργων υποδομής και αποκατάστασης παλαιών χώρων διάθεσης απορριμμάτων), των 3 σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων Ν. Λάρισας, η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και η διαχείριση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ν. Λάρισας, η ανάπτυξη υποδομών μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, η αναπτυξιακή εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών και η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.
«ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκο, στις 30 Αυγούστου κατατέθηκε σε διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο με θέματα Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκεί προβλέπονται συγχωνεύσεις ΦΟΔΣΑ ανά την επικράτεια.
Η επίμαχη διάταξη σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων είναι διάτρητη από νομικές παρατυπίες και έχει θέματα αντισυνταγματικότητας. Είπε επίσης πως είναι «μνημείο προχειρότητας». Ακόμα σημείωσε πως έχει γίνει αντιγραφή -επικόλληση, από το άρθρο 7 το οποίο σχετίζεται με τη Δυτική Ελλάδα και σε κάποια σημεία που αναφέρεται για τη Θεσσαλία γράφει Δυτική Ελλάδα!
Στο Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ συζητήθηκε επισταμένα το ζήτημα την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί η κατάργηση του άρθρου και να ξεκινήσει ένας διάλογος από τη σωστή βάση και να ληφθούν υπόψιν οικονομοτεχνικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την απόφαση αυτή. Πρέπει επίσης να ληφθούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών είπε ο κ. Μαμάκος και συμπλήρωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να δέχεται αναγκαστικές συνενώσεις.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. - Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α. - Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας» και διακριτικό τίτλο «Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.», στον οποίο εντάσσονται οι δήμοι - μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Σποράδων.
Οι αντίστοιχες μετοχές της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. περιέρχονται στους δήμους - μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου.
…Ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος των καταργούμενων Συνδέσμων, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο ΠΕ.Σ.Δ.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.
…Με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας.
…Οι εκκρεμείς δίκες των καταργούμενων Συνδέσμων συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Επίσης απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις μεταφέρονται στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας.
…Για πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τους καταργούμενους Συνδέσμους, ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους.
…Το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους.
…Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως.
…Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται, καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συνεδρίασε προχθές και με απόφασή της ζητά την επαναδιατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων και τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΦοΔΣΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα ζητά να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ του ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, δήμων, ΠΕΔ και ΦοΔΣΑ, έχοντας ως βάση την προώθηση των εθελοντικών συνενώσεων εφόσον αυτό προκρίνουν οι ίδιοι οι δήμοι και οι ΦοΔΣΑ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις δεν λύνουν ουσιαστικά θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση. Οι προωθούμενες αλλαγές για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί, γίνονται απουσία των δήμων και δεν καταγράφεται ίχνος αυτοκριτικής των κεντρικών υπηρεσιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει επίσης ότι είναι λάθος η εκτίμηση της κυβέρνησης, πως η υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΔΣΑ δημιουργεί οικονομία κλίμακος, καθώς και ότι όλα αυτά πρέπει να αποδεικνύονται από μελέτες, να συνοδεύονται από επιχειρησιακό σχέδιο και πλάνο για τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται καθώς και για την προοπτική αυτών των σχεδιασμών. Παράμετροι που απουσιάζουν από το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως σημειώνουν.
Επίσης διαπιστώνει ότι γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης για μία ακόμα φορά των κρίσιμων αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και μετάβασής τους σε κεντρικές υπηρεσίες, ενώ οι δήμοι καλούνται απλώς να πληρώνουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass