«Η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για αμπέλι και κρασί»

* Ανέφερε ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης σε οινοτουριστική εσπερίδα στη Ραψάνη

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 13:55

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Γιορτής Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης, πραγματοποιήθηκε, προχθές το βράδυ, βιωματική οινοτουριστική εσπερίδα, που περιείχε συνδυασμό ενημέρωσης και γεύσης με θέμα: «Μιλώντας για Οινοτουριστικές Εμπειρίες».

Την εσπερίδα διοργάνωσαν η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD LEADER της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κα Ανδριάνα Κομήτσα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Νικολάου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Ραψάνης κ. Στέλιος Παζάρας, ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΘΕ κ. Γιώργος Λώλας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Γιώργος Κυριλλίδης, καθώς και μέλη της ΕΝΟΑΘΕ, στελέχη της ΑΕΝΟΛ Α.Ε., τοπικοί οινοπαραγωγοί και αρκετοί επισκέπτες και οινολάτρες.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η 16η Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό, τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και τρόπο ανάδειξης των πλούσιων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, με πρωταγωνιστή το κρασί. Τόσο η τοπική αρχή όσο και οι σύλλογοι με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο να προβάλουν την ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Ραψάνης, ενώ τα φώτα σήμερα στρέφονται στο ξακουστό Π.Ο.Π. ραψανιώτικο κρασί, που είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.
Για να συνεχίσει να υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια του αμπελιού, απαιτείται ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία, με πολύπλευρη πολιτική κινήτρων και ενθάρρυνσης των νέων παραγωγών, της νέας γενιάς που θέλει να ασχοληθεί με το αμπέλι και το κρασί, που θέλει να μείνει στον τόπο μας και να δημιουργήσει, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή της Ραψάνης και των τοπικών οινοποιείων, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερη επισκεψιμότητα και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός. Στον Δήμο Τεμπών διαθέτουμε επισκέψιμα οινοποιεία, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Τουρισμού, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ξεναγηθεί στους αμπελώνες του φημισμένου Π.Ο.Π. οίνου της Ραψάνης».
Τους κύριους ομιλητές παρουσίασε η συντονίστρια κ. Σεβαστή Μπασδέκη, η οποία αναφέρθηκε στο σχέδιο συνεργασίας «οργάνωση και προβολή οινοτουρισμού».
Ακολούθησε εισήγηση του κ. Θάνου Καραθάνου, μέλους Δ.Σ. της ΕΝΟΑΘΕ με θέμα τη «Βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισµού στην Π.Ε. Λάρισας», ενώ ο σομελιέ Κώστας Προβατάς συζήτησε με τον Γιώργο Χρυσοχόο, οινοποιό της Ραψάνης, για τις ιστορίες των τοπικών οίνων και την καλλιέργεια των αμπελιών της περιοχής.
Η βραδιά τελείωσε με παρουσίαση και γευστική δοκιμή των ποικιλιών του κρασιού Π.Ο.Π. Ραψάνης από τον κ. Προβατά, συνοδευόμενα από τοπικά εδέσματα. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη Ραψάνη το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου, δεν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass