«Η Λάρισα ξέρει το παρελθόν και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία»

* Ανέφερε ο Θαν. Μαμάκος στις εκδηλώσεις για την 143η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους * Μηνύματα από τις πολιτικές αρχές του τόπου

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 13:50

Με επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε χθες η Λάρισα την 143η επέτειο απελευθέρωσής της (31 Αυγούστου 1881) από τον οθωμανικό ζυγό.

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στο Αβέρωφ τελέστηκε χθες το πρωί, παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, η επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στη συνοικία Αβέρωφ, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της επιτύμβιας πλάκας, όπως και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος δήλωσε για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης τα εξής: «Στη συλλογική συνείδηση της πόλης, η επέτειος για τον απελευθερωτικό αγώνα αποτίναξης της οθωμανικής σκλαβιάς θα είναι ορόσημο παντοτινό στην πορεία της προς το μέλλον. Σήμερα, 143 χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας, είναι δικό μας χρέος να διαφυλάττουμε τα διδάγματα των προγόνων μας, τις αρχές και τις αξίες, με διαχρονικότητα και ιδιαίτερο συμβολισμό, στις σύγχρονες και ιδιαίτερα σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η Λάρισα έχει πετύχει πολλά στην ιστορική της πορεία και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη. Ας τιμήσουμε, λοιπόν, όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και ας ξαναβρούμε την αυτογνωσία μας, ώστε όλοι μαζί, με οδηγό τις προαιώνιες αξίες του λαού μας, να πορευτούμε με πιο σταθερά βήματα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των 143 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κέλλας, ο βουλευτής ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, η βουλεύτρια ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Για την επέτειο εξέδωσαν μηνύματα:
* Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ Χρ. Κέλλας το οποίο αναφέρει: «Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση των αγώνων και θυσιών των προγόνων μας για την ελευθερία, αλλά και μια ευκαιρία, αναλογιζόμενοι το μέγεθος της κληρονομιάς που μας άφησαν, να οραματιζόμαστε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Με το ίδιο θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι πρόγονοί μας, εργαζόμαστε αδιάλειπτα και εναρμονισμένα για την ανάπτυξη της Λάρισας και την πρόοδο των ανθρώπων της. Με τη δέσμευση να στεκόμαστε στο πλευρό όλων των Λαρισαίων, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη για την ανάταξη της περιοχής μας, προσβλέπουμε σ’ ένα ευοίωνο μέλλον για τη Λάρισα και τον νομό μας, ως «ατμομηχανή» της αγροτικής οικονομίας και γεωγραφικό κέντρο της χώρας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
* Το μήνυμα του Μαξ. Χαρακόπουλου αναφέρει: «Η απελευθέρωση της Λάρισας και η ένωση της Θεσσαλίας το 1881 με την ελεύθερη τότε Ελλάδα αποτέλεσε έναν μείζονα ιστορικό σταθμό στον αγώνα του ελληνισμού για την εθνική του ολοκλήρωση. Η Θεσσαλία με τον πληθυσμό και τα πλούσια εδάφη της πρόσφερε στο ελληνικό κράτος μια νέα δυναμική. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ελευθέρου βίου της η Θεσσαλία εξακολούθησε να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα κρίση που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Καταλήγοντας, τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αποτελούν, τελικώς, την ασφαλέστερη εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας».
* Το μήνυμα της Ευαγγελίας Λιακούλη αναφέρει:  «Οι αγώνες που οδήγησαν σε αυτήν την εθνικά επωφελή εξέλιξη δεν ξεθωριάζουν ποτέ. Οι επαναστατημένοι πρόγονοί μας τέλεσαν το εθνικό τους χρέος μέχρι κεραίας και δικό μας χρέος είναι να ορκιστούμε πως και εμείς «ουκ ελάττω» θα παραδώσουμε την πατρίδα μας στις επόμενες γενιές.
Η σημερινή ημέρα κάθε χρόνο μας θυμίζει πως η πορεία μας προς το μέλλον οφείλει να γίνεται με δύναμη και αποφασιστικότητα, προκειμένου πάντα να διαφυλάττουμε την εθνική μας κυριαρχία από κάθε κακόβουλο διεκδικητή, όσο δυνατός κι αν είναι ή νιώθει ο ίδιος, όπως τυχαίνει να νιώθει ξανά η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, ενθυμούμενη τις «δόξες» της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας... Με ενότητα, ομοψυχία και υγιή ιστορική μνήμη, ωστόσο, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, πάντοτε, μεγαλούργησαν ακόμη και απέναντι σε «μεγαθήρια» της εποχής.
Αντιθέτως, μεγάλες εθνικές συμφορές σημειώθηκαν, κάθε φορά που τα παραπάνω απουσίαζαν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass