Διεύρυνση ωραρίου στις λαϊκές αγορές!

* ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΑΠ. ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ * ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣ * ΑΝΟΙΓΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 16:45

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων να προχωρήσει στη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας στην οδό Αγιάς εξαιτίας των έργων στην οδό Αιόλου άνοιξε εκ νέου θέμα λειτουργίας και χωροθέτησης των λαϊκών αγορών στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα νέα όρια της λαϊκής αγοράς στη νέα της θέση είναι στην οδό Αγιάς από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έως την οδό 31 Αυγούστου, στην οδό Σεφέρη από την οδό Αγιάς έως στην οδό Νικηταρά και Αυξεντίου, καθώς και 20 μέτρα περίπου στην οδό Σεφέρη από Αγιάς προς οδό Αεροδρομίου, τα οποία πληρούν τις ανάγκες για την ορθή λειτουργία της λαϊκής αγοράς.
Ανεξάρτητα από το αν προηγήθηκε διαβούλευση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς, που φέρεται περίπου ως υποχρεωτική εξαιτίας των έργων, παράγοντες των λαϊκών αγορών θεωρούν ότι πρόκειται για τη «χρυσή ευκαιρία» να οργανωθεί μια λαϊκή αγορά πρότυπο, που θα αποτελέσει οδηγό για την οργάνωση και των υπολοίπων λαϊκών αγορών, που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα.
Ενδεικτική είναι η άποψη του νέου προέδρου των μικροπωλητών Απόστολου Κούρτη, που ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία του συλλόγου, έχοντας υπηρετήσει στην ίδια θέση επί σειρά ετών στο παρελθόν. «Είναι μια πραγματική ευκαιρία να δοθούν ίσοι πάγκοι στους παραγωγούς και μικροπωλητές. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, που μαστίζει τον χώρο επειδή ακριβώς δεν υπάρχει επόπτης λαϊκών αγορών, ούτε και έλεγχος από τη δημοτική αστυνομία...» λέει χαρακτηριστικά.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός για τον ίδιο αποτελεί εχθρό για παραγωγούς και μικροπωλητές για όσο χρόνο λειτουργούν οι λαϊκές αγορές. Η οριοθέτηση των πάγκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα -δεν μπορεί ο ένας να διαθέτει πάγκο 4 μέτρων και ο διπλανός του διπλάσιο, ίσως και μεγαλύτερο- όπως άλλωστε και η νομιμότητα των αδειών. Δεν είναι δυνατό, σημειώνει ο πρόεδρος, οι παραγωγοί να πουλάνε ακόμα και προϊόντα που δεν ...παράγουν. Αν υπήρχε ο απαιτούμενος έλεγχος αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί με μεγάλη ευκολία.
Με την ευκαιρία της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας ο κ. Κούρτης δείχνει πρόθυμος να συζητήσει και το ενδεχόμενο της μεταφοράς της πολύπαθης λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από τη Νεάπολη, μια συνοικία ταλαιπωρημένη από τη πολύχρονη λειτουργία της μεγαλύτερης λαϊκής αγοράς της πόλης. Το θέμα δεν είναι άγνωστο στους παραγωγούς και τους μικροπωλητές καθώς η μεταφορά της στη Σκεπαστή Αγορά είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς προ 20ετίας από τον τότε αντινομάρχη Κώστα Σαμαρίνα, προσπάθεια που «πάγωσε» τα επόμενα χρόνια.
«Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε για να βρούμε μια λύση για να ανασάνει και η συνοικία γιατί η συγκεκριμένη λαϊκή δεν είναι της συνοικίας αλλά ολόκληρης της Λάρισας....» υποστηρίζει ο κ. Κούρτης, αποκαλύπτοντας την πρόταση των μικροπωλητών για τη διαμόρφωση χώρου δίπλα στο Γηροκομείο όπου θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή για τις ανάγκες της συνοικίας και κάθε Σάββατο για τις ανάγκες ολόκληρης της πόλης, καθώς υπάρχει άπλετος χώρος για πάρκιγκ αυτοκινήτων.
Αλλά και για τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, την άλλη μεγάλη αγορά της Λάρισας, υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για τη λειτουργία της όταν θα αρχίσουν τα έργα για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου προβλέπει εργασίες στην περιοχή της οδού Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) από τις οδούς Κενταύρων-Γρ. Λαμπράκη έως την οδό Λαγού) με την πλήρη ανακατασκευή της οδού Τάκη Τσιόγκα (από Κενταύρων-Γρ. Λαμπράκη έως Αθηνάς), τη διάνοιξη και κατασκευή (νέα χάραξη) της οδού Τάκη Τσιόγκα (από Αθηνάς έως Κραννώνος και από Κραννώνος έως Λαγού), την πλήρη ανακατασκευή της οδού Κραννώνος, την κατασκευή δύο νέων κυκλικών κόμβων και την κατασκευή τμημάτων καθέτων οδών χωρίς να έχει σχεδιαστεί πού και πώς θα λειτουργήσει η λαϊκή κατά τον χρόνο εκτέλεσης του έργου.
Από τις πρώτες κινήσεις του ο νέος πρόεδρος των μικροπωλητών, παρά τη μεγάλη συνδικαλιστική του εμπειρία, αντιλαμβάνεται τις τεράστιες δυσκολίες να χειριστεί τα χρόνια, δυσεπίλυτα αλλά και τα καινούργια προβλήματα του κλάδου. Όπως αυτό της μείωσης των συναλλαγών συνεπώς και του τζίρου εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει χτυπήσει τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.
Μια χρονική επιμήκυνση της λειτουργίας των αγορών καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας κατά δύο ώρες θα έδινε κάποιες ανάσες, καθώς θα δινόταν η ευκαιρία να ψωνίσουν και οι εργαζόμενοι -σήμερα ψωνίζουν κατά βάση συνταξιούχοι- υποστηρίζει ο κ. Κούρτης, προαναγγέλοντας την επίσημη κατάθεση σχετικής πρότασης στη δημοτική αρχή. Μια πρόταση για την οποία άρχισαν οι πρώτες «γκρίνιες» για την πιθανή ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών.
Στο μπλοκάκι του νέου προέδρου υπάρχουν σημειώσεις για προβλήματα, παρατηρήσεις για τη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών με τις λαϊκές αγορές και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων. Μια από τις προτάσεις αυτές είναι και η θεσμοθέτηση Αντιδημαρχίας Λαϊκών Αγορών εξαιτίας του πολυσύνθετου αντικειμένου, που δηλώνει πρόθυμος να τη συζητήσει μαζί με τις υπόλοιπες με τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο και τους συνεργάτες του όταν το επιτρέψει το φορτωμένο πρόγραμμα των τελευταίων.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass