Ακριβαίνει από Δευτέρα ο σερβιριζόμενος καφές

* ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΙΚΑΕΛ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ * «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ» ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΕΛ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΡΑΤΣΗ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 16:30

Πικρός… αναμένεται να είναι ο καφές σε όλη την Ελλάδα, για όσους επιλέγουν να τον πίνουν στα καταστήματα σε γυάλινο ποτήρι, καθώς από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου αναμένεται να γίνει πιο ακριβός.

Ο λόγος είναι πως ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών. Το μόνο ευχάριστο ωστόσο είναι πως δεν αλλάζει η κατάσταση όσον αφορά στον καφέ στο χέρι.
«Άλλα μας είχαν υποσχεθεί και άλλα βλέπουμε μπροστά μας» εξηγεί στην «Ε» η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας, κ. Δήμητρα Μπαράτση και τονίζει πως είχαν λάβει τη διαβεβαίωση πως θα μείνουν όλα στο 13%. «Κάτι τέτοιο όμως αλλάζει και πλέον ανατρέπονται όλα. Δεν μπορεί η εστίαση να επωμιστεί κι αυτό. Ότι έχει γίνει από ακρίβεια τα έχουμε επωμιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο καφές σε συντριπτικό ποσοστό θα ανέβει στην τιμή του».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως για το takeaway μένει ως έχει, σημειώνει πως είναι μια τακτική η οποία διασπά και αποδυναμώνει τη φωνή διαμαρτυρίας των επαγγελματιών. Προ ημερών μάλιστα ο ΣΙΚΑΕΛ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση κατάφερε να αιφνιδιάσει τους επαγγελματίες εστίασης αλλά και εκατομμύρια πολίτες! Από την 1η Ιουλίου όλα τα καταστήματα που σερβίρουν καφέ θα πρέπει να καταβάλουν 24% ΦΠΑ για κάθε καφέ που σερβίρουν. Ο καφές πλέον κατατάσσεται στα είδη πολυτελείας, δημιουργώντας προβλήματα και ανησυχίες στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και των καταστημάτων εστίασης.
Η μέχρι σήμερα προσιτή «διασκέδαση» των πολιτών, το καταφύγιο της καθημερινής πίεσης και άγχους, τείνει να καταντήσει πολυτέλεια για τον καθένα μας. Η κυβέρνηση ενεργώντας για άλλη μία φορά σαν ανώνυμη εταιρεία, αποφασίζει και ψηφίζει αλλαγές ενάντια στους πολίτες και τους μικρούς επιχειρηματίες εστίασης, προωθώντας τα συμφέροντα των αλυσίδων και μεγάλων εταιρειών. Και πάλι ενεργώντας αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 για ενιαίο Φ.Π.Α. 13% στην εστίαση, προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση στους πολίτες. Οι επαγγελματίες της εστίασης και ιδιαίτερα του καφέ, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων εστίασης της Λάρισας, πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, μιας και ο τζίρος τους θα μειωθεί, αλλά και η φορολόγησή τους θα φτάσει στα ύψη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοώντας το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, έχει βάλει στο στόχαστρο επαγγελματικούς κλάδους που αποτελούνται κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την εξαθλίωσή τους, αλλά και τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η εστίαση και ο καφές δεν είναι πολυτέλεια όπως θέλει αναδείξει η κυβέρνηση! Είναι μια βασική πτυχή της κοινωνικής ζωής των πολιτών και ένα καταφύγιο στη ζοφερή καθημερινότητά του!
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την απόφασή της για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στον καφέ που σερβίρουν τα καταστήματα εστίασης και την πραγματική μείωση του ΦΠΑ στο 13%, όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το 2019, έχοντας κατά νου τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών. Η εστίαση δεν πρέπει να γίνει προνόμιο των λίγων. Ο καφές πρέπει να μείνει προσιτός σε ΟΛΟΥΣ!
Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στην αδικία και την ανευθυνότητα» καταλήγει ο ΣΙΚΑΕΛ.
Η ΠΟΕΣΕ
Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με αφορμή την αύξηση στο ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, ζητώντας να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
«Η ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Εξαθλιώνει οικονομικά τα καταστήματα εστίασης, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αύξηση τιμών που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής. Η εστίαση είναι ενιαία!» , αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ τονίζοντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι εστίασης (μεταξύ αυτών και ο ΣΙΚΑΕΛ) σε όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν το κοινό αίτημα: Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
«Το δεσμευτήκατε το 2019, το επαναλάβατε το 2023, υλοποιήστε το σήμερα», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, υπενθυμίζοντας προς την κυβέρνηση την υπογραφή βουλευτικής τροπολογίας 2183/19014/5/2019 που είχε καταθέσει στο παρελθόν» σημειώνει.
Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass