Στήριγμα η «Εξοδος» για εξαρτημένους

*ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *«ΣΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ» ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Η ΧΡΗΣΗ ΗΡΩΙΝΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ, ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ»

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2024 13:36

Από το 2021 μέχρι και τέλος του 2023, παραπέμφθηκαν 62 άτομα στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» από την Κινητή Μονάδα Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, με έδρα τη Λάρισα, από τις πόλεις Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησής της, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης που παρουσιάστηκε από το ΚΕΘΕΑ για όλες τις χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες του ΕΣΠΑ 2014-2020 στη χώρα.

Επίσης παρουσιάζει ότι «Στους χώρους συνάθροισης «πιάτσες» η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, κοκαΐνη και βενζοδιαζεπίνες, ενώ αυξημένη φαίνεται και η παρουσία των νεαρών ενηλίκων κυρίως στην Καρδίτσα».
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση για τη Θεσσαλία, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής «η Κινητή Μονάδα από την 01/03/2021 που είναι η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της έως και την 31/12/2023 έχει πραγματοποιήσει 394 εξορμήσεις.
Στις εξορμήσεις αυτές σημειώθηκαν 2.879 επαφές. Κατά την περίοδο αναφοράς παραπέμφθηκαν 62 εξυπηρετούμενοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Εξοδος.
Να σημειωθεί τέλος ότι το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν συνολικά 862 δράσεις πρόληψης / ενημέρωσης τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε ενεργούς χρήστες, καθώς επίσης διαμοιράστηκαν 3.352 κιτ με υπηρεσίες σίτισης και ατομικής φροντίδας.
…Από τα ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν στους εξυπηρετούμενους για την αξιολόγηση των υπηρεσιών της Κινητής Μονάδας προέκυψαν τα ακόλουθα: η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων (83,3%) ήταν άνδρες. Οι επικρατέστερες ηλικιακές ομάδες ήταν 31-40 ετών (50%) και 20-30 ετών (41,7%). Οι εξυπηρετούμενοι δήλωσαν άνεργοι με ποσοστό 41,7% και στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκαν και όσοι δήλωσαν σταθερή απασχόληση (41,7%). Επιπλέον, οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι (58,3%) δήλωσαν ότι είχαν προηγούμενη εμπειρία σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Η πλειοψηφία (66,7%) δήλωσαν πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας στην περιοχή τους. Από τις ανάγκες που εξέφρασαν οι εξυπηρετούμενοι, ξεχώρισαν η ανάγκη για ενημέρωση (58,3%), η ανάγκη κινητοποίησης για θεραπεία (50%), η ανάγκη για υπηρεσίες μείωση βλάβης (33,3%), καθώς και παραπομπή σε υπηρεσίες σωματικής / ψυχικής υγείας (41,7%). Τέλος, το 58,4% ανέφεραν ότι οι ανάγκες τους καλύπτονταν πολύ ή πάρα πολύ από τη δράση της Κινητής Μονάδας».
Η ΔΡΑΣΗ «STREET WORK»
«Η δράση Street work, της Κινητής Μονάδας αφορά σε εξορμήσεις στον Βόλο και στην Καρδίτσα σε εβδομαδιαία βάση.
Η συνάθροιση στις πιάτσες φτάνει τα 60-65 άτομα τη φορά, όπου εκτός από την ενημέρωση και κινητοποίηση προς τους ωφελούμενους, παρέχεται και σίτιση (σάντουιτς και καφές).
Κύρια ουσία χρήσης στον Βόλο αναφέρεται η ηρωίνη, οι βενζοδιαζεπίνες και η κοκαΐνη. Ενώ στον χώρο συνάθροισης της Καρδίτσας, η χρήση ηρωίνης ως κύρια ουσία κατάχρησης εμφανίζεται πιο αυξημένη από αυτή του Βόλου. Επιπλέον, στην Καρδίτσα συναντάται και πληθυσμός πιο νεαρός σε ηλικία.
Και στις δύο αυτές πιάτσες που δραστηριοποιείται η Κινητή Μονάδα , πραγματοποιούνται παραπομπές στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, στο ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, στο 18 ΑΝΩ και στο πρόγραμμα DETOX που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Από την έναρξη της δράσης έχουν πραγματοποιηθεί 69 επιβεβαιωμένες παραπομπές. Οι ηλικίες των χρηστών που απαντώνται στους δύο αυτούς χώρους συνάθροισης κυμαίνονται από 23 έως 69 ετών».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα - παρατηρήσεις «Στόχος της Κινητής Μονάδας είναι η παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών σε άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων από παράνομες, αλκοόλ, συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο διασύνδεσης με τις θεραπευτικές μονάδες ενηλίκων και εφήβων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και άλλων δομών με βάση τις ανάγκες των ωφελούμενων. Παρέχει υπηρεσίες Πρόληψης, Ενημέρωσης και Κινητοποίησης στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η δράση της Κινητής Μονάδας στον δρόμο -streetwork- όπου στοχεύει να παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, κινητοποίησης και μείωσης βλάβης φαίνεται ως αναγκαιότητα. Στους χώρους συνάθροισης «πιάτσες» η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, κοκαΐνη και βενζοδιαζεπίνες, ενώ αυξημένη φαίνεται και η παρουσία των νεαρών ενηλίκων κυρίως στην Καρδίτσα. Διαφαίνεται η ανάγκη ενημέρωσης και διαχωρισμού των παράνομων από τις νόμιμες εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σταθερή παρουσία της Μονάδας στις πόλεις και στα χωριά του Νομού, ώστε να συντελεστεί άρση των προκαταλήψεων και του στίγματος απέναντι σε ζητήματα εξάρτησης και να αποσαφηνιστεί η ιδέα ότι η εξάρτηση αφορά μόνο σε βαριά χρήση ουσιών και σε θεραπευτική κοινότητα. Συνεχής ενημερώσεις στο ευρύ κοινό, σε πόλεις, αλλά και σε χωριά όπου συναντάται πιο έντονα η «απενοχοποιημένη» κατάχρηση αλκοόλ στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass