Ανακαλύπτοντας τους ακάλυπτους πολυκατοικιών της Λάρισας

*ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ *ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2024 13:26

Στο πλαίσιο της ανάγκης που υπάρχει όσο ποτέ άλλοτε στην εποχή μας, για πράσινη ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος, με κυρίαρχο στοιχείο την ανάγκη διατήρησης και αύξησης των πράσινων χώρων, αλλά και για τη δημιουργία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους στις πόλεις, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, στόχευσε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας εστιάζοντας στη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών της Λάρισας, σε μια έκθεση που φιλοξενήθηκε στο φεστιβάλ Πηνειού.

Ουσιαστικά, στόχευσε στο να δώσει ιδέες και κίνητρα, να ξαναδούμε με άλλο μάτι τους γκρίζους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών και παράλληλα να παροτρύνει τους πολίτες να ξεκινήσουν οι ίδιοι να αλλάζουν τον χώρο που ζουν.
Μάλιστα πρασινίζοντας τους ακάλυπτους χώρους, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα συμβάλλουν και στην αλλαγή του μικροκλίματος που θα επηρεαστεί μπροστά στα σπίτια τους.
Στην προσπάθεια αυτή της ευαισθητοποίησης, συνέβαλαν με τον φωτογραφικό τους φακό οι Γιάννης Βασιλάκης, Βασίλης Νεμπεγλεριώτης, Βασίλης Νταόπουλος και Δημήτρης Πάλλης, ενώ την απόδοση των φωτογραφιών τους σε σκίτσα για τις ανάγκες της δράσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στο Φεστιβάλ Πηνειού, πραγματοποίησε ο Γιάννης Πέτρου.
Τα σκίτσα με τους ακάλυπτους χώρους, προσφέρθηκαν στα παιδιά που επισκέφθηκαν το περίπτερο του Συλλόγου και με τη φαντασία τους, τους διαμόρφωσαν όπως θα ήθελαν να γίνουν.
Όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας Νέστορας Κανέλλος «με τη δράση αυτή ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας ανακαλύπτει «μια κρυφή γωνιά» της πόλης μας, τους ακάλυπτους, μέσα από μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες προβάλλουν αυτούς τους αθέατους χώρους που δημιουργούν οι πίσω όψεις των πολυκατοικιών, χώροι που θα έλεγε κανείς ότι ακροβατούν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού.
Στον χώρο του περιπτέρου τα παιδιά μέσα από ένα ασπρόμαυρο μονογραμμικό σκίτσο, εμπνευσμένο από τις φωτογραφίες, να ζωντανεύουν αυτούς τους χώρους χρησιμοποιώντας χρώμα και φαντασία. Σκοπός αυτής της έκθεσης ήταν να επαναπροσδιορίσουμε τη χρήση των ακάλυπτων, να αναγνωρίσουμε τη δυναμική που κρύβουν και να ενεργοποιήσουμε τρόπους για την αξιοποίησή τους φέρνοντας σε διάλογο την υφιστάμενη κατάσταση αυτών των χώρων με τη δημιουργικότητα των παιδιών».
Σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο, βάσει των πολεοδομικών κανονισμών το 40% του οικοπέδου όπου ανεγείρεται ένα κτίσμα, θα πρέπει να είναι ακάλυπτος και σε αυτόν τα 2/3 θα πρέπει να καλυφθούν με φύτευση.
Μάλιστα, στο εξωτερικό, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κανέλλος, πραγματοποιούνται ενοποιήσεις ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πράσινο περιβάλλον που προσθέτει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ενοίκους και χώρους ψυχαγωγίας.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass