Σωστή διάθεση πόρων και συμβολή στην ανάπτυξη

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027»

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2024 3:25

«Στόχος μας είναι τα χρήματα να δοθούν στη σωστή κατεύθυνση, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και όχι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που δεν προσφέρουν κάτι» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απευθύνοντας χαιρετισμό και ανοίγοντας παράλληλα τις εργασίες της ημερίδα διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027».

Η ημερίδα που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα με θέματα, «Αγροδιατροφή» και «Βιοεπιστήμες- Φάρμακα-Υγεία» αποτέλεσε την τέταρτη και τελευταία ημερίδα διαβούλευσης (προηγήθηκαν σε Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα) που συνδιοργάνωσαν, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας με απώτερο σκοπό, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κουρέτας, από τις τέσσερις αυτές ημερίδες «έως το τέλος του επόμενου μήνα να έχουμε ολοκληρώσει το βασικό και τελικό κείμενο πάνω στο οποίο θα πατήσει η προκήρυξη προγραμμάτων από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για όλους τους τομείς. Σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας που συνολικά αυτός ο άξονας έχει 70 εκατ. ευρώ για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που θέλουμε να δέσει την ερευνητική κοινότητα και τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να κάνουν προτάσεις να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες καινοτόμες».
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Απευθύνοντας χαιρετισμό η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού τόνισε μεταξύ άλλων πως «η συνδρομή του παραγωγικού ιστού, της αυτοδιοίκησης, των ερευνητών και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι βάσει των Κανονισμών Λειτουργίας του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αν δεν έχει προβλεφθεί κάποια δράση δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί».
ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Ο γ.γ. του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Χρήστος Γιακουβής απευθύνοντας χαιρετισμό σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όραμα όλων μας πρέπει να είναι μια τοπική οικονομία με ισχυρή δυναμική, που θα αξιοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας, που θα διαθέτει ανθρώπους με επαρκή εκπαίδευση και τεχνογνωσία και θα διαθέτει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία, με μια ταυτότητα αντάξια της καταγωγής και της αξίας τους».
«Ως σύνδεσμος, χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε την Περιφέρεια για δύο κυρίως λόγους: Για την ενεργοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και την ανάδειξή του ως πολύτιμο όργανο μελέτης, διαβούλευσης και χάραξης πολιτικής της Περιφέρειας.
Για τη συμπερίληψη όλων των φορέων και ατόμων που διαθέτουν κατάρτιση και εμπειρία και συνεπώς ισχυρή άποψη για το μέλλον όλων των κλάδων της θεσσαλικής οικονομίας.
Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας όλων των κοινωνιών που κατάφεραν να απογειώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων τους: Η σύμπραξη και η διασύνδεση όλων των δυνάμεων με κοινό στόχο την ευημερία της κοινωνίας, τοπικής και εθνικής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Κατά την έναρξη της ημερίδας ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ιωάν. Τόλιας εισηγήθηκε το θέμα «Ανασκόπηση της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 για θέματα καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», εκ μέρους της ΕΥΔ Προγράμματος «Θεσσαλία 20121 2027» η κ. Πολυτίμη Γραββάνη έκανε την «παρουσίαση του σχεδιασμού και τον πόρων του Προγράμματος Θεσσαλία 20121 – 27 για δράσεις ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας», ο καθηγητής Αν. Κοράκης και η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, Μαρία Πουρνάνη έκαναν την «παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας της Θεσσαλίας» και τέλος, ο καθηγητής και επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Δημ. Λεωνίδας εισηγήθηκε το θέμα «Η διαδικασία σχεδιασμού της νέας Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας».
Μετά και την παρουσίαση των οικονομικών δεικτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας ακολούθησαν δυο παράλληλες συνεδρίες, για το «Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα και σχετικά οριζόντια θέματα» και για τις «Βιοεπιστήμες - Υπηρεσίες Υγείας - Φάρμακα και σχετικά οριζόντια θέματα» .
Διευκρινίζεται ότι με μέριμνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, έχουν συνταχθεί από ομάδες ειδικών και εκπροσώπων των επιχειρήσεων επτά Κείμενα Βάσης, τα οποία είναι διαθέσιμα ημερίδων από το δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σύνδεσμο https://www.thessaly.gov.gr/enimerosi/anakoinosi/5556.
Κείμενα που αφορούν στους τομείς: Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα (πρωτογενής τομέας και βιομηχανία τροφίμων & ποτών). Βιομηχανία / Μέταλλο / Δομικά Υλικά / Κατασκευές. Τουρισμός / Πολιτισμός / Δημιουργικές Βιομηχανίες. Βιοεπιστήμες / Φάρμακα / Υπηρεσίες Υγείας. Αειφορία / Ανθεκτικότητα / Βιωσιμότητα (οριζόντιο). Ψηφιακές Τεχνολογίες (οριζόντιο). Λοιπές Οριζόντιες Δράσεις (Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας, χωρική διάσταση, ανθρώπινοι πόροι).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass