«Βιώσαμε την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού»

*Τονίζει σε μήνυσή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών *Την υπογράφουν 116 κάτοικοιτου Αγίου Θωμά και της Φιλιππούπολης

Δημοσίευση: 19 Νοε 2023 17:12 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Νοε 2023 18:08

«Βιώσαμε την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, την πλήρη εγκατάλειψη, την παντελή έλλειψη οργάνωσης και προστασίας της υγείας και της περιουσίας μας, αλλά και την πλήρη αδιαφορία εκ μέρους των Αρχών πριν από την επέλευση της κακοκαιρίας «Daniel» που είχε εγκαίρως προβλεφθεί, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου, αλλά και μετά την υποχώρησή του, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστημεν, βιώνοντας άπαντες μία εφιαλτική κατάσταση» τονίζεται στην πλέον ομαδική μήνυση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, της Επιτροπής Πλημμυροπαθών από την κακοκαιρία «Daniel» - κατοίκων των συνοικιών του Αγίου Θωμά και της Φιλιππούπολης.

Η μηνυτήρια αναφορά που υπογράφουν 116 κάτοικοι των δύο συνοικιών και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου τέθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- υπόψη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών που διενεργεί την αυτοπρόσωπη προκαταρκτική έρευνα έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο συσχέτισης.
«ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Οι κάτοικοι περιγράφουν όσα έζησαν από το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου «και ενώ εξελισσόταν η κακοκαιρία «Daniel», πληροφορηθήκαμε ότι τεράστιοι όγκοι νερού από τον Πηνειό ποταμό κατευθύνονταν προς την πόλη της Λάρισας» και τις προσπάθειες που έκαναν στη συνέχεια για να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επί τρεις ολόκληρες ημέρες, ήτοι μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, όποτε και επιστρέψαμε στις εστίες μας, οι τουαλέτες των σπιτιών μας αναβλύζανε βοθρολύματα αναμεμειγμένα με πετρέλαιο μέσα από τα είδη υγιεινής (λεκάνες, νιπτήρες, σιφόνια κ.λπ.), δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη δυσωδία, ενώ το ύψος των λυμάτων μέσα στα σπίτια μας κυμαινόταν κατά περίπτωση από 30 εκατοστά έως και 2,50 μέτρα!
Από την Παρασκευή 8/9/2023 μέχρι και την Τρίτη 12/9/2023 βρισκόμασταν σε απελπιστική κατάσταση, εγκλωβισμένοι μέσα στα λύματα χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς απολύτως καμία αρωγή από την Πολιτεία. Πέραν αυτών, δεν έλαβε χώρα αρμοδίως καμία άντληση υδάτων σε εσωτερικούς χώρους, παρά μόνο από εθελοντές που προσέτρεξαν για βοήθεια.
Τα σπίτια μας με όλη την οικοσκευή, τον ρουχισμό μας, τα προσωπικά μας αντικείμενα (χρηματικής ή συναισθηματικής αξίας) βούλιαξαν μέσα στη λάσπη, ενώ τα φρεάτια των υπονόμων ανάβλυζαν συνετώς λύματα, εκπέμποντας αφόρητη δυσοσμία και αποτελώντας σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Οι κάτοικοι αιτούνται «τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών για τη διακρίβωση αξιοποίνων πράξεων σε βάρος μας, όπως ενδεικτικά της πλημμύρας, της έκθεσης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και την απόδοση των ποινικών ευθυνών σε βάρος των υπαιτίων.
Τις απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα: Εάν τα αντλιοστάσια των ομβρίων υδάτων και των ακαθάρτων της ΔΕΥΑΛ, εάν ήταν κλειστά τα θυροφράγματα στον αγωγό του Χατζηχαλάρ, εάν λειτούργησε ο Βιολογικός Καθαρισμός στην Αγία Μαρίνα και εάν όχι για ποιον λόγο, εάν λειτούργησε ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Μάνδρα. Ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Λάρισας, θεματικός αντιπεριφειάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την ακριβή πρόβλεψη του φαινομένου «Daniel», η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του, πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου».
Τέλος, «ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από τον Δήμο Λαρισαίων την τριετία 2020-2023, ιδιαίτερα μετά την προηγηθείσα κακοκαιρία «Ιανός», ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass