Μάχη με τα προβλήματα στον Δήμο Αγιάς

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ - ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ - ΜΕΡΙΚΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2023 16:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Νέο σοκ για τον Δήμο Αγιάς, που εδώ και μέρες πια οι κάτοικοί του και η Δημοτική Αρχή παλεύουν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων, απόρροια των πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».


Χθες το πρωί υποχώρησε το κεντρικό τμήμα της μεγάλης γέφυρας του Παλαιοπύργου στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών, γέφυρα που τον συνέδεε με Αλεξανδρινή, Στρίντζο και Επαρχιακή Οδό Ομολίου – Στομίου.
«Πόσα να αντέξουμε;» αναρωτήθηκε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. «Δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα αυτά», μας είπε, εμφανώς απογοητευμένος από την κατάρρευση της γέφυρας, που αναγκάζει τώρα τους κατοίκους της περιοχής να φτάσουν στον Παλαιόπυργο μέσω ΠΑΘΕ και Πυργετού.
«Προφανώς», μας είπε, «τα πολλά νερά στην κοιτόστρωση κάνανε στροβιλισμό, υποσκαφή των κεντρικών κολόνων, με αποτέλεσμα την καθίζηση τής από το 1991 γέφυράς μας». «Πέραν των ζητημάτων που ανακύπτουν στη μετακίνηση των ανθρώπων, μία μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα με 2.000 ζώα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή απομονωμένη. Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, κανονίσαμε να βοηθήσει στην τροφοδοσία της μονάδας ένα ελικόπτερο Σινούκ».

 

ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Όσο για τη γενικότερη κατάσταση, αυτή παραμένει πολύ δύσκολη.
Η πεδιάδα Ομολίου, από Παλαιόπυργο ως Στόμιο, βρίσκεται βυθισμένη στο νερό, με τις προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Πηνειό να συνεχίζονται για να μην πνιγούν οι οικισμοί.
Η τεράστια πεδιάδα που περικλείει το Ελευθέριο, τη Δήμητρα, την Πλασιά, το Καστρί, την Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Αρμένιο, τον Πλατύκαμπο είναι, επίσης, βυθισμένη, κατά το μεγαλύτερο τμήμα της, στο νερό, που έρχεται, αν και λιγότερο από τις προηγούμενες ημέρες, από τον υπερχειλισμένο Πηνειό στο ύψος της Γυρτώνης.
Οι αγρότες σε πλήρη απόγνωση. Χαμένος γεωργικός εξοπλισμός, καλλιέργειες κατεστραμμένες, ελπίδα πια καμία για τη φετινή παραγωγή, προβληματισμός και για τις επόμενες χρονιές.
Ο Δήμος παντελώς αποκομμένος από τη Λάρισα ως προχθές, φάνηκε κάτι να αλλάζει κατά τη χθεσινή ημέρα, μιας και τα νερά που καλύπτουν το οδόστρωμα στην κεντρική Επαρχιακή Οδό Αγιάς – Λάρισας από Δήμητρα ως Ελευθέριο κάπως ελαττώθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μπορούν να διέρχονται 4x4 ψηλά οχήματα, αλλά και φορτηγά για τις αγορές της Αθήνας ή φορτηγά για την τροφοδοσία της Αγιάς. Να σημειωθεί εδώ ότι αποκομμένος είναι ο Δήμος για τη Λάρισα και από την πλευρά του Ομολίου και της Κοιλάδας των Τεμπών, ενώ δεν υπάρχει θέμα στην έξοδο ή είσοδο από ή στον Δήμο από Ομόλιο για ή από Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τη σύνδεση με τη Λάρισα μέσω των αναχωμάτων της Κάρλας, Βελεστίνου και εν συνεχεία παλιάς ή νέας Εθνικής Οδού, η οποία χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή ως ύστατη λύση, απαγορεύτηκε η διέλευση από εκεί, γιατί ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα μέσω ενός τέτοιου άτυπου δρόμου ήταν πάρα πολύ μεγάλος.
Η τροφοδοσία, λοιπόν, χθες της κωμόπολης, είτε σπασμωδικά από τη Λάρισα είτε κανονικά από τη Θεσσαλονίκη, της έδωσε μια ανάσα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ ξαναγέμισαν, τα μανάβικα προμηθεύτηκαν από Θεσσαλονίκη προϊόντα, ενώ και τα πρατήρια υγρών καυσίμων εφοδιάστηκαν, κυρίως με πετρέλαιο κίνησης, το οποίο κάποια στιγμή είχε τελειώσει, όπως και η βενζίνη, δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, τώρα μέσα στην περίοδο της συγκομιδής των μήλων.

 

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ
Δεκτό έγινε το αίτημα αιμοκαθαιρόμενου ατόμου με κινητικά προβλήματα και συγγενών του από το ΕΚΑΒ Λάρισας, για μεταφορά του χθες το πρωί με ελικόπτερο από την Αγιά προς αιμοκάθαρση στη Λάρισα. Μαζί του επιβιβάστηκαν και άλλοι δύο αιμοκαθαιρόμενοι για τον ίδιο σκοπό.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ 16 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Η ΔΕΥΑ Αγιάς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας του νερού σε 16 οικισμούς του Δήμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νερό πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία περί νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις μικροβιολογικές παραμέτρους, οπότε δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Οι οικισμοί αυτοί είναι οι εξής: Αγιά, Στόμιο, Καστρί, Αμυγδαλή, Μαρμαρίνη, Ανάβρα, Πρινιά, Δήμητρα, Νερόμυλοι, Μεταξοχώρι, Γερακάρι, Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Ποταμιά, Καρίτσα, Βελίκα. Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθεί ο κόσμος για την ποιότητα των νερών και για τους υπολοίπους οικισμούς του Δήμου.

 

Κλειστός ο Παιδικός Σταθμός Αγιάς

Ο Δήμος Αγιάς ανακοίνωσε ότι, βάσει με της με αρ. 426/2023 απόφασης του δημάρχου Αγιάς, αποφάσισε το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Αγιάς, και για σήμερα Παρασκευή, «λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass