Εγκαινιάστηκε η Λαογραφική Αίθουσα Μεγαλοβρύσου

Ενα όνειρο ετών για όλους τους Νιβολιανίτες έγινε πραγματικότητα

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2023 13:45

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη


Την ολοκλήρωση μιας πολυετούς κοπιώδους προσπάθειας συγκέντρωσης λαογραφικού και παλιού φωτογραφικού υλικού, συντήρησής του, ανάδειξης και παρουσίασης αυτού προς το ευρύ κοινό σε μόνιμη έκθεση, σήμαναν τα εγκαίνια της Λαογραφικής Αίθουσας που με την αρμόζουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς.
Ένα όνειρο ετών για τους Μεγαλοβρυσιώτες και την Τοπική Κοινότητα έγινε πραγματικότητα, μα ιδιαίτερα για όλα τα μέλη και τις κατά καιρούς διοικήσεις του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου, που σήκωσαν το βάρος της δημιουργίας αυτής της αίθουσας, που στεγάζεται στο ανενεργό, πια, Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως επισκέψιμος πολιτιστικός χώρος.
Στους χαιρετισμούς τους τα αδέλφια Χρυσόστομος και Ευάγγελος Λάμπρου, πρόεδρος ο πρώτος του Συλλόγου και κοινοτάρχης ο δεύτερος, αναφέρθηκαν στην όλη προσπάθεια που έχει γίνει ως σήμερα και στον σκοπό αυτής, που δεν ήταν άλλος από το να κρατηθούν ζωντανές μνήμες και παραδόσεις του χωριού για τις επερχόμενες γενιές. Ευχαρίστησαν όλους τους Νιβολιανίτες για τις προσφορές τους σε παλιά αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες, όπως και για τη γενικότερη βοήθειά τους, είτε υλική είτε οικονομική. Ειδική αναφορά έγινε στον μέγα ευεργέτη όλης αυτής της προσπάθειας, παρευρεθέντα στην εκδήλωση, συντοπίτη τους Μανώλη Αγγελάκα, επιχειρηματία και πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από τις ευχαριστίες δεν έλειψαν προηγούμενοι πρόεδροι και Δ.Σ. του Συλλόγου, όπως φυσικά και ο Δήμος Αγιάς για τον καλλωπισμό και την ανακαίνιση του κτιρίου του σχολείου.
Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσαν ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακρής και οι ιερείς π. Ιωάννης Ολαέρου και π. Θεόδωρος Κάμπερ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Ιωάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Αστέριος Τσιώνης και Νίκος Τσιαγκάλης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ιωάννης Αγγελάκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Αναστασίου, Απόστολος Καφετσιούλης και Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς Θεόδωρος Ριζούλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Δημήτρης Σοφολόγης, η γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα και ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοβρύσου Μιλτιάδης Χατζούλης.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χθες Κυριακή, το βράδυ, στη δροσερή πλατεία του χωριού, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου και της Τοπικής Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε βραδιά νεολαίας, και όχι μόνο, με γνωστούς Dj.
Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, η Τοπική Κοινότητα και το βιβλιοπωλείο «ΑΡΤΙΟΝ» διοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στον χώρο του σχολείου, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Κατοχή και Εμφύλιος στην επαρχία Αγιάς» του Βαγγέλη Γεωργά. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αφηγείται τη ζωή και επιβίωση των κατοίκων της επαρχίας Αγιάς στη δεκαετία του 1940, με ιστορικά ντοκουμέντα και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα εκείνης της συγκλονιστικής για την Ελλάδα εποχής. Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο συγγραφέας Βαγγέλης Γεωργάς.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγαλύτερη εξ αυτών, το Αντάμωμα Νιβολιανιτών, 16ο φέτος, το επόμενο Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ., που απώτερο σκοπό έχει να φέρει κοντά τους απανταχού Νιβολιανίτες, αλλά κι όσους αγαπούν το χωριό με την ιστορία και τις παραδόσεις του. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», ενώ στο μουσικό πρόγραμμα, δημοτικών, λαϊκών και νησιώτικων τραγουδιών, θα είναι λαϊκοδημοτική ορχήστρα με τους Γιώργο Δημητρόπουλο και την Αγάθη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass