Με τη «Μήδειας μπούρκα» ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο

Με το έργο του «Θεσσαλικού Θεάτρου» ξεκινά ο νέος κύκλος στη σύγχρονη εποχή στο εμβληματικό μνημείο της πόλης

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2023 13:55

Του Θανάση Αραμπατζή

Με την παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» «Μήδειας Μπούρκα» θα ανοίξει το Αρχαίο Θέατρο μετά από χιλιάδες χρόνια σιωπής. Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού, κ. Κυριακής Σπανού, και με την ηθοποιό Μαρσέλα Λένα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία 800 θεατών, της υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη συμπεριλαμβανομένης, ανοίγοντας τον νέο κύκλο των παραστάσεων και εισάγοντας το Αρχαίο Θέατρο στη νέα εποχή. Το εμβληματικό μνημείο παραδίδεται ολοκληρωμένο και λειτουργικό στη λαρισαϊκή -και όχι μόνο- κοινωνία νωρίτερα από ό,τι έλεγε το αρχικό οργανόγραμμα (τέλος του 2023 ήταν ημερομηνία που αναμένετο να παραδοθεί), αφού Περιφέρεια Θεσσαλίας σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού «εφοδίασαν» την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και όλους τους εμπλεκόμενους με τα απαραίτητα «εργαλεία», ώστε να εργαστούν απερίσπαστα προς την κατεύθυνση της παράδοσης του εμβληματικού έργου το συντομότερο δυνατόν. Την «έναρξη» στη νέα εποχή του Θεάτρου θα κάνει το «Θεσσαλικό Θέατρο» με την παράστασή του «Μήδειας Μπούρκα», που παρουσιάστηκε στην αρχή του καλοκαιριού στο Β’ Αρχαίο Θέατρο, με τη Μαρσέλα Λένα να υποδύεται με τρόπο συγκλονιστικό την προσφυγοπούλα «Μήδεια». Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας αποδίδεται λειτουργικό στον παγκόσμιο πολιτισμό σε μια ιστορική στιγμή για τη Λάρισα.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχών μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε έναν πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλειψή της από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει. Για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και τον φόνο που διδάχθηκε, αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας, αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνους της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass