«Παγώνουν» πολυκατοικίες

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2023 15:20

Της Λένας Κισσάβου

Κλείνουν τους καυστήρες σε πολυκατοικίες της Λάρισας ή πληρώνουν

το μερίδιο των ενοίκων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Σε αυτές τις δύο επιλογές εμφανίζεται να καταλήγουν οι γενικές συνελεύσεις ενοίκων πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση, σύμφωνα με πληροφορίες εταιρείας διαχείρισης κοινοχρήστων, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο ποσοστό πολυκατοικιών στη Λάρισα.
Τα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν «γονατίσει» τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και μάλιστα στις βασικές τους ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
Η ενεργειακή κρίση οδήγησε, σε μεγαλύτερο βαθμό ίσως από ποτέ άλλοτε, σε σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις κατοικίες, καθώς αποτελεί μείζον θέμα η κατανάλωση ενέργειας και ειδικότερα η αναζήτηση λύσεων για την εξοικονόμησή της, ώστε να έχουν το λιγότερο δυνατό κόστος.
Το πρόβλημα της ενέργειας γίνεται πιο έντονο σε μια πολυκατοικία, που διατηρεί κεντρική θέρμανση, στις περιπτώσεις που το κόστος της δεν επιμερίζεται σε όλους του ενοίκους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην ανάψουν καθόλου τους καυστήρες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ζήσουν στα διαμερίσματα όλοι οι ένοικοι, ή να κληθούν να πληρώσουν για όσους αδυνατούν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εταιρείας διαχείρισης πολυκατοικιών της Λάρισας: «Υπάρχουν πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση στην πόλη μας, που δεν έχουν ανάψει ακόμη τους καυστήρες, γιατί μέρος των ενοίκων τους δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ, ενώ απ’ την άλλη, σε αντίστοιχες περιπτώσεις πολυκατοικιών, οι γενικές συνελεύσεις ενοίκων έχουν συμφωνήσει να επιμεριστούν το κόστος της θέρμανσης ενός ή και δύο διαμερισμάτων, που κατοικούν οικογένειες ή και μεμονωμένα άτομα, τα οποία γνωρίζουν πως είναι αδύνατον, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να αντεπεξέλθουν. Γενικά εμφανίζεται να έχει ενταθεί το πρόβλημα, καθώς αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».
Σημειώνει δε, πως «το μεγαλύτερο ποσοστό πολυκατοικιών της Λάρισας, είτε με κεντρική θέρμανση, είτε με αυτόνομη σε κάθε διαμέρισμα, «άναψε» τη θέρμανση αρχές Δεκεμβρίου και σε αυτό βοήθησαν οι καλές καιρικές συνθήκες». Υποστηρίζει, επίσης, ότι «ανεξαρτήτως των οικονομικών δυνατοτήτων ενός νοικοκυριού, το σύνολο των ενοίκων και ιδιοκτητών διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες εφαρμόζει μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνει σε μικρότερους βαθμούς θερμοκρασίας τους θερμοστάτες και γενικά προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση». Παρά την επιδοματική πολιτική του κράτους, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το κόστος εμφανίζεται διπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραθέτει η εταιρεία, οι λογαριασμοί θέρμανσης σε πολυκατοικίες της Λάρισας κυμαίνονται από 700 έως και 6.000 ευρώ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass