«Κλείδωσαν» 8 εκατ. για έργα στη Λάρισα

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ -ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 31-12-2025

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2023 15:18
Η διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη θα  περιλαμβάνει 14 μνημεία, μεταξύ των οποίων τα δύο Αρχαία Θέατρα,  το Ιουστινιάνειο τείχος, το Γενί Τζαμί, η Ρωμαϊκή δεξαμενή, ο Μύλος Παππά κ.ά. Η διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη θα περιλαμβάνει 14 μνημεία, μεταξύ των οποίων τα δύο Αρχαία Θέατρα, το Ιουστινιάνειο τείχος, το Γενί Τζαμί, η Ρωμαϊκή δεξαμενή, ο Μύλος Παππά κ.ά.

«Κλείδωσε» και με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)

των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα ανάπλασης στον Δήμο Λαρισαίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το σύνολο των πρώτων 11 ωφελούμενων Δήμων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» (εντάσσεται στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Δήμος Λαρισαίων για το έργο «Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις – Διαχρονικοί βηματισμοί».
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων της πόλης, με ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, με διάφορα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αναδεικνύουν την ιστορική της ταυτότητα (όπως ο Βοτανικός κήπος του Ιπποκράτη, η σύνδεση αρχαίων μνημείων κ.ά.), θα αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον της, με ανακατασκευή δρόμων, όπως της οδού Μανωλάκη, Πρωτομαγιάς κ.ά. και θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της, με νέες ψηφιακές λειτουργίες. Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει: «Την ενοποίηση/διασύνδεση των αρχαίων θεάτρων. Τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης διαδρομής διασύνδεσης των αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων της πόλης, εργασίες αναβάθμισης του Μνημείου Ιπποκράτη, τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου θεραπευτικών φυτών, εργασίες ανάδειξης της λίμνης του Αλκαζάρ και του γλυπτού του Φιλόλαου και διασύνδεσή τους με τον Βοτανικό κήπο, παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, σιντριβάνια κ.λπ.) «έξυπνης πόλης», με στόχο την ψηφιακή αναζωογόνηση της πόλης προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον με παράλληλη προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύνολο παρεμβάσεων με τους ακόλουθους τίτλους: «Διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», την «Ανάπλαση εγκαταστάσεων του πάρκου Αλκαζάρ», «Λύσεις Καινοτομίας για τη Στρατηγική Αστική Παρέμβαση Δήμου Λαρισαίων», «Προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τη στρατηγική αστική παρέμβαση Δήμου Λαρισαίων» και «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη – Αναβάθμιση». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί έως τις 30/06/2023 και τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2025.ΤΑ 14 ΜΝΗΜΕΙΑ
ΤΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ»
Στο πλαίσιο του έργου «Διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας» (προϋπολογισμού 3,75 εκατ. ευρώ), το οποίο στηρίζεται σε μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, πρόκειται να δημιουργηθεί μια διαδρομή, που θα συνδέει 14 αρχαιολογικά μνημεία και τα πολιτιστικά σημεία του κέντρου της Λάρισας.
Στο πλαίσιό του θα γίνουν ανακατασκευές δρόμων (νέα πεζοδρόμια κ.ά.), που οδηγούν στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως Μανωλάκη, Ταγματάρχου Βελησσαρίου (Κύπρου – Παλαιστίνης), Πρωτομαγιάς κ.ά.
Με τον τρόπο αυτόν θα διευκολύνεται η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα μνημεία διαφόρων εποχών και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η διαδρομή θα περικλείει τα εξής 14 μνημεία:
1. Γενί Τζαμί στην ανατολική άκρη της πλατείας Μπλάνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και 31ης Αυγούστου.
2. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά και Ιουστινιάνειο τείχος επί της πλατείας Μπλάνα.
3. Μπαϊρακλί Τζαμί επί της οδού Παπαφλέσσα.
4. Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Βενιζέλου και Φιλελλήνων.
5. Αρχαίο Θέατρο Α’ επί της οδού Βενιζέλου.
6. Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο εσωτερικό οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ηφαίστου, Μανωλάκη και Απόλλωνος.
7. Αρχαίο Θέατρο Β’ επί των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελησσαρίου.
8. Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγ. Αχιλλίου στον λόφο του Φρουρίου.
9. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά στον λόφο του Φρουρίου.
10. Μπεζεστένι στον λόφο του Φρουρίου.
11. Βυζαντινός Ναός και Ταφές στον λόφο του Φρουρίου.
12. Αφιερωματική Στήλη επί της οδού Δήμητρας.
13. Ρωμαϊκός Δρόμος και Ιουστινιάνειο προτείχισμα επί της οδού Νίκης.
14. Ιουστινιάνειο τείχος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κύπρου.
15. Μουσείο πόλης (κτίριο Μουσών) επί της οδού Παλαιστίνης.
16. Μύλος του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου.
Να σημειώσουμε πως διασύνδεση των παραπάνω χώρων εννοείται μια νοητή σύνδεση με τη μορφή της ενοποίησης, που θα έχει αρχή και τέλος. Η περιήγηση θα έχει αφετηρία το Γενί Τζαμί. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται εργασίες ανακατασκευής σε δρόμους που συνδέουν τα μνημεία και μπροστά σε καθένα από αυτά θα τοποθετείται ένα ειδικό σήμα που θα δηλώνει τη στάση του μνημείου.
Ειδικότερα, παρεμβάσεις θα γίνουν στις οδούς: Ταγματάρχου Βελησσαρίου (Κύπρου – Παλαιστίνης) μήκους 70 μ.
Κενταύρων (Τ. Τσιόγκα – Κύπρου) μήκους 230 μ., Μανωλάκη μήκους 280 μ., Γεωργιάδου (Ολύμπου – Ξάνθου) μήκους 210 μ.
Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με ενιαίο οδόστρωμα θα μετατραπούν τα παρακάτω τμήματα οδών: Μελετίου (Μανωλάκη – Κενταύρων) μήκους 40 μ. Εργατικής Πρωτομαγιάς (Κενταύρων – Ταγματάρχου Βελησσαρίου) μήκους 100 μ. Ταγματάρχου Βελησσαρίου (Τ. Τσιόγκα – Κύπρου) μήκους 250 μ.
Παλαιστίνης (Αριστείδου – Σκ. Σούτσου) μήκους 250 μ. Ηφαίστου (Ταγματάρχου Βελησσαρίου – Κενταύρων) μήκους 90 μ.
Δήμητρας (Βύρωνος – Γεωργιάδου) μήκους 90 μ. Τέλος, θα πεζοδρομηθεί με ενιαίο οδόστρωμα το τμήμα της οδού Νίκης (Δήμητρας – Ολύμπου) μήκους 90 μ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σε σχετική δήλωσή του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρει τα εξής: «Ένα ακόμα μεγάλο έργο, μία ακόμα μεγάλη παρέμβαση παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής, απ’ όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την πλούσια και μακρά ιστορία της πόλης μας, αποτελούσε διαχρονικό θέμα συζήτησης φορέων και συλλόγων της Λάρισας.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη σημασία της παρέμβασης και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται για την πόλη, συμπληρωματικά με τις άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που συνεχίζουμε να υλοποιούμε.
Μαζί με το έργο της ενοποίησης, θα γίνουν παρεμβάσεις στο Μνημείο του Ιπποκράτη, θα δημιουργηθεί ο Βοτανικός κήπος με τα φυτά του Ιπποκράτη, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις στο πάρκο Αλκαζάρ, όπου, μεταξύ άλλων, θα ανακατασκευαστεί πλήρως και η λίμνη του πάρκου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο με έργα αστικών αναπλάσεων που υλοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα. Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Καταδεικνύει την ιδιαίτερα επίμονη και σκληρή δουλειά των στελεχών της Δημοτικής Αρχής και τις δυνατότητες του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου Λαρισαίων.
Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass