Το «Μουσείο Ελιάς» είναι στοίχημα πολιτισμού

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2022 16:00

To Λαογραφικό Μουσείο Γόννων του Δήμου Τεμπών επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να περιηγηθεί στους χώρους του και να θαυμάσει τον πολιτιστικό πλούτο που φιλοξενεί.


Στεγασμένο σε αναπαλαιωμένη οικία που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2000 και περιλαμβάνει πλήθος ευρημάτων από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, της ευρύτερης περιοχής των Γόννων, από το 324 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.
Μέσα από πολύχρονες και αδιάκοπες προσπάθειες συλλογής και καταγραφής λαογραφικών αντικειμένων μεγάλης αξίας, το Μουσείο σήμερα διαθέτει πάνω από 6.000 αντικείμενα της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, όπως πολλά αρχαία εργαλεία για την παραγωγή λαδιού, ενδύματα, εργαλεία οικιακής χρήσης κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η γραμματέας της Κ.Ο. συναντήθηκε με τον πρόεδρο και «ψυχή» του Μουσείου, κ. Βασίλη Καραβιδέ, ο οποίος ξενάγησε την Ευαγγελία Λιακούλη στα πλούσια εκθέματα και τις σημαντικές εκθέσεις του Λαογραφικού Μουσείου, συνοδευόμενη από τον κ. Λάμπρο Ζάρρα, ο οποίος διατύπωσε από κοινού με τη δημοτική παράταξή του, την πρόταση δημιουργίας «Μουσείου Ελιάς» στους Γόννους, γεγονός που θα δημιουργούσε έναν μοναδικό πόλο έλξης, πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή.
Στη συνέχεια, ο κ. Καραβιδές ενημέρωσε τη γραμματέα της Κ.Ο. ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης, η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, ενώ η πρόταση για τη δημιουργία «Μουσείου Ελιάς», θα συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της απήχησης και επισκεψιμότητας του Μουσείου.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, η Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε τα εξής:
«Το Λαογραφικό Μουσείο των Γόννων αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας των Γόννων και του Δήμου Τεμπών. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μου είχα την ευκαιρία να θαυμάσω από κοντά τα χιλιάδες κειμήλια που φυλάσσονται στον μοναδικό αυτόν χώρο, τα οποία, μετουσιώνοντας τον καθημερινό μόχθο και το μεράκι των προγόνων μας σε ανεπανάληπτα έργα τέχνης, είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές.
Μετά από άοκνους κόπους δεκαετιών, η ψυχή του Μουσείου, ο προέδρος κ. Καραβιδές, με την εθελοντική προσφορά των κατοίκων, κατάφερε να χαρίσει ένα ανεκτίμητο λαογραφικό στολίδι, όχι μόνο στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη από τον πλούτο των εκθεμάτων που διατρέχουν μεγάλο μέρος της ιστορίας μας και φτάνουν μέχρι το σήμερα, συνδυάζοντας μοναδικά τις εικόνες του παρελθόντος με τη σύγχρονη παράδοση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass