Λένε «όχι» για φωτοβολταϊκά στην Αετοράχη

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2022 15:10

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (16.30, οδός Καλλισθένους 7 και Θεοφράστου) θα πραγματοποιηθεί σήμερα λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στην Αετοράχη Ελασσόνας. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Κατοίκων Αετοράχης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή για μια σειρά από λόγους.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός (φ/σ) ισχύος 36 MW υπολογίζεται να γίνει σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων και σε πρώτη φάση έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αφενός έκπληξη και αφετέρου εύλογα ισχυρό κύμα αντίδρασης και αγανάκτησης των κατοίκων του χωριού, αλλά και των παρακείμενων οικισμών της περιοχής λόγω ότι ο σχεδιαζόμενος φ/σ έχει μια σειρά από επιπτώσεις που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς – θρησκευτικούς χώρους, οικονομική δραστηριότητα, χρήση έκτασης. Οι κάτοικοι ενημερώνουν επίσης πως η αδειοδοτηθείσα περιοχή είναι ακατάλληλη για φ/σ λόγω:
α) σκίασής της από ορεινό όγκο, β) βορειοδυτικού προσανατολισμού, γ) έλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας περίπου 2 ώρες μετά την ανατολή του ηλίου και δ) μη επίπεδης μορφολογίας. Εν κατακλείδι και εφόσον υλοποιηθούν όλοι οι σχεδιαζόμενοι φ/σ, το χωριό της Αετοράχης θα έχει περικυκλωθεί και οι κάτοικοί της θα έχουν οπτική όχληση (ανατολικά, βόρεια και δυτικά) από συνολικά 5 φ/σ, γεγονός ίσως μοναδικό και παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, μετατρέποντάς το σε «χωριό ηλιακών συλλεκτών» και κάνοντας τη ζωή των κατοίκων σε αυτό ανυπόφορη.
Διευκρινίζουν επίσης ότι «ασφαλώς και γνωρίζουμε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας σήμερα. Ωστόσο, η χωρίς πολιτική χωροθέτησής τους στην ύπαιθρο έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους τοπικούς πληθυσμούς και το φυσικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση φ/σ στην Αετοράχη είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση βίαιης διατάραξης της ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων του χωριού (οικονομικές, κοινωνικές) παραβιάζοντας ρητά τα οριζόμενα στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ περί «αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον», καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και με αρνητικές επιπτώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα».
Εξηγούν μάλιστα πως για όλους αυτούς τους λόγους η Επιτροπή Κατοίκων Αετορράχης έχει ήδη επικοινωνήσει μέσω επιστολών αλλά και συναντήσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς (Δήμος Ελασσόνας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτές ΠΕ Λάρισας), ώστε να μεταφέρει τις σοβαρές ενστάσεις των κατοίκων και κτηνοτρόφων, τις επιπτώσεις στην περιοχή και να ζητήσει σε αυτή φάση την απόρριψη της αίτησης παραχώρησης της έκτασης στην εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί, αλλά και την απόρριψη της άδειας εγκατάστασης στον εν λόγω χώρο. Παραμένουμε σε εγρήγορση και αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση των τοπικών αρχών και αρμόδιων υπηρεσιών στο δίκαιο αίτημά μας» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass