Στις 14 Ιανουαρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ * ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΕΛΛΑ, ΚΚΕ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2019 22:00

Πολύωρη και με πολλές αντιδράσεις ήταν η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  κ. Σεβαστάκης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Oλομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Χρ. Κέλλα, ότι θα κατατεθεί στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη μορφή τροπολογίας, το σχέδιο του νέου συστήματος για τον διορισμό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Λαρισαίου βουλευτή, καθώς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός να αιφνιδιάζει τους πάντες και να περνά ως τροπολογία το σύστημα διορισμού που αφορά χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να κατατεθεί ως ξεχωριστό νομοσχέδιο.  Αυτή η τροπολογία θα επισκιάσει όλο το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το οποίο δήλωσε ότι η ΝΔ επί της αρχής είναι αντίθετη και θα το καταψηφίσει, καθώς πρόκειται για συγχώνευση χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και με προσχηματικό διάλογο.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΕΛΛΑ
Ο Λαρισαίος πολιτικός επέκρινε τον υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, για τον σχεδιασμό του, επισημαίνοντας:
«Σε ποιες συνέργειες αναφέρεστε; Τη διάλυση των ΤΕΙ και τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το λέτε συνέργειες; Μάλλον για ένα ασυνάρτητο σχέδιο πρόκειται, το οποίο θα προκαλέσει πολλαπλές διδακτικές και διοικητικές δυσλειτουργίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 9,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ για την οργάνωση των δομών και των υποδομών οι δαπάνες είναι ανυπολόγιστες! Αυτά δεν τα λέω εγώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα λέει!
Για πολλά χρόνια, το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέγραψε ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Κατόρθωσε και πέτυχε σημαντικούς στόχους, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Την αποτελεσματικότητα αυτή είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και εσείς, ιδίοις όμμασι, όταν επισκεφτήκατε την περιοχή μας. Εσείς δεν δηλώσατε εντυπωσιασμένος, όταν επισκεφτήκατε το ΤΕΙ και τις εγκαταστάσεις του; Εσείς δεν ήσαστε που είπατε ότι καμία συνένωση δεν θα γίνει με το ζόρι;
Προχωράτε στην κατάργηση Τμημάτων, όπως των Ιατρικών Εργαστηρίων, που έχει εξαιρετικά πολύτιμη συνεισφορά στην ιατρική έρευνα, υψηλή βάση και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και το εξαφανίζετε!
Διοχετεύετε τους Μηχανικούς και Μηχανολόγους σε Σχολές «χωνευτήρια», όπως των Συστημάτων Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν αυτά τα παιδιά;
Όσον αφορά στη μετάβαση του προσωπικού, διαλύετε τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ με το έτσι θέλω, χωρίς νομικό πλαίσιο και προηγούμενο όπως συνέβη με το Πανεπιστήμιο Ηπείρου και το Δυτικής Αττικής και τους ξεφτιλίζετε κυριολεκτικά!
Σχετικά με τους φοιτητές, η ένταξή τους μέσω της παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων, πέραν του δευτέρου κύκλου, θα συμβαδίζει με την ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ή μήπως όχι; Γιατί, εν τη γενέσει τους, οι συγκεκριμένες διατάξεις προκαλούν αδικίες.
Όσο για την έρευνα, οι διατάξεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων είναι ένα θετικό βήμα, όμως, και εδώ, δεν ξεφεύγετε από τις αγκυλώσεις. Το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, που έχει σημαντικές υποδομές και δυνατότητες, θα έπρεπε να αποτελεί ΝΠΙΔ και όχι να διαχειρίζεται από την απόμακρη Εταιρεία Αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
ΤΟ ΚΚΕ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη συγκρότηση του αποκαλούμενου «ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μέσα σε αυτόν τον «χώρο», που μόνο ενιαίος δεν είναι, σωριάζονται μαζί πανεπιστημιακά τμήματα α’, β’ και γ’ κατηγορίας, απόφοιτοι και πτυχία πολλών κατηγοριών» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «με το σχέδιο νόμου ιδρύονται, μετονομάζονται, συγχωνεύονται τμήματα και καταργούνται άλλα, με γνώμονα πάντα την υπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων ανά κλάδο και περιφέρεια, τις απαιτήσεις της αγοράς. Τα νέα πανεπιστημιακά «Τμήματα-φρανκεστάιν», που προκύπτουν από ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές συνενώσεις υπαρχόντων Τμημάτων, είναι αποτέλεσμα κυρίως της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής στις ορέξεις των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τόσο της «πρόχειρης και μη αξιολογούμενης» πρότασης, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και τα άλλα κόμματα».
* Σήμερα θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων όπου αφορούν οι διατάξεις. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η πρώτη ανάγνωση επί των άρθρων και την Παρασκευή η δεύτερη ανάγνωση.
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass